Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор


МАМИНИ КАТМИЧКИ

Всички ние обичаме храните, с които сме израстнали и свикнали! В днешните модерни времена, с навлизането на готовите и полуготови храни на нашата трапеза, позабравяме както готвенето, така и традиционните рецепти на нашите майки и баби. В еталон на заместител се превъщат рекламни марки от типа на ,,киселото мляко на баба’’, ,,корите за баница на баба’’ и прочие подобни, обичайно нямащи нищо общо с истинската българска кухня по качество и вкус. Навлизат и чуждестранни храни и подправки, за които без да се замислим харчим щури пари по супермаркети. Не сме против развитието на кулинарията в глобален план, но и традициите не бива да забравяме. В този ред на мисли ще ви представим една моя любима рецепта за катми от детските години до ден днешен. Рецептата е на моята майка! Някои кулинарни познавачи могат да ни засекат, че рецептата не e за катми, а за палачинки. За името няма да споря, аз ги зная така, а кой както иска да ги нарича. Вкусът е по-важен! В най-общи линии катмите за разлика от палачинките се приготвят без мляко и яйца. В нашия случай рецептата е без мляко, но се използват яйца. И в тази може да се пропуснат яйцата, но ви уверяваме, че ще е за сметка на вкуса. Като любител на хлебните изделия съм ял и приготвял много и най-различни катмяно-палачинкови версии, но по-вкусна от тази няма. А е възможно най-простата и лесна за приготвяне. Може и да съм пристрастен предвид детските си спомени, но всеки вкусвал от тези катми е пожелавал да има и ползва рецептата. А сега да преминем по същество:

ПРОДУКТИ: брашно, 4 яйца, 2 литра студена вода, 1 супена лъжица хлебна сода, 1 супена лъжица сол и 2 супени лъжици олио.

ПРГОТВЯНЕ: Разбиваме яйцата, доливаме и разбиваме олиото, добавяме малко вода, малко брашно, солта и хлебната сода и бъркаме до получаване на гладка еднородна смес. Отново слагаме вода и брашно и продължаваме да ги разбъркваме. Това повтаряме няколко пъти, докато свърши водата и се получи рядко полутечно тесто. Заостряме ви вниманието върху този процес, като особено важен. Затова слагайте продуктите в указаната последователност и добавяйте постепенно и по малко. Може да опитате и с миксер, но ако сложите всичко накуп и тогава започнете бъркането, сместа може и да не ви се получи хомогенна, което е целта на занятието. Катмите печем в предварително загрят глинен сач, или в тефлонов тиган. Загрятата съдина намазваме с растителна мазнина, за предпочитане качествено слънчогледово олио. Може да ползвате и мас, или да натриете дъното с парче сланина като в доброто старо време, когато не ни дремеше за холестеролите. След това сипваме с черпак от сместа, докато се покрие дъното на тигана. Обръщаме ви внимание на втория важен момент, разливайте внимателно сместа по цялата площ на тигана като го поклащате до получаване на тънък слой с приблизително еднаква дебелина. Ще го усвоите с практика. Дори и първите катмички да не ви се получат естетически перфектни, това не бърка вкуса им. Пекат се и от двете страни, като при всяко обръщане и на всяка нова катма мажем с мазнината. Едва ли сте виртуози като майсторите кулинари в обръщането с премятане, така че ползваите плоска дървена лъжица, или просто вилица и след като отлепите краищата на катмата я обърнете с голи ръце. Малко пари, но се свиква. Опечените от двете страни катми редим в тавичка/тенджерка/ с капак една върху друга и отново мажем с мазнинка за запазване на свежестта им. Става и с разтопено масълце за допълнителен аромат и вкус. При консумация може да ги подправяте със сирене, кисело мляко, мед, конфитюр, или каквото там ви хрумне и имате подръка. Вкусни са и абсолютно натурални. Особено, ако ги хапвате до три минути след изпичане и коричката е все още хрупкава. От посочената доза продукти излизат между 25 и 30 катми, при средно-голям тиган. Дозата може да се намали според случая, особено първия път, докато хванете челъма. Рецептата е проста, но все пак си има тънките моменти. Да ви е вкусно!

Единственото подобрение към тази рецепта, научено през годините, беше от колежката, която създаде тази рубрика. Ако заместите яйцата със същото количество само жълтъци, катмите се получават по-нежни на консистенция, вкус и аромат. Разликата не е значителна, но я има. И ако искате да се изфукате пред някой с по-префинен вкус, изпробвайте нейния съвет!

 

 

 

 видяно 58382 пъти
назад
видяно по ип 9454 пъти