Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор


НЕСТАНДАРТНАТА МОНЕТА

Уважаеми читатели, в категория ‘’РАЗНИ’’ обичайно публикуваме чужди статии и мнения, основно в социално-политическа насоченост, каквато е и тази на нашия журнал. В конкретния случай обаче ще ви предоставя възможността да потренирате мозъка си в свободното време с една логическа задача. В нета попаднах на подобна без приложено решение по нея. Сега ще Ви представя различен вариант с допълнително утежнени условия. Преди това обаче за загрявка тази лека задачка:

Задача с 9 монети: Дават ви се 9 монети с еднакъв външен вид и прецизна везна с две блюда без теглилки. Едната от монетите е по-тежка от останалите. Открийте коя е тя с две измервания на везната?

След това да преминем към същинския мисловен мач, Задачата с 12 монети:

Един начинаещ колекционер отишъл на гости при свой приятел, който бил професионален нумизмат и притежавал богата сбирка от ценни монети. След като разгледал колекцията на домакина, гостът пожелал да закупи серия от 12 броя юбилейни монети, една от които била особено ценна, поради отклонението в теглото си от останалите, но по външен вид с нищо не се различавала от тях. Въпреки предложената крупна сума пари, домакинът не желаел особено да се раздели с монетите, същевременно и не искал да обиди госта си, затова му поставил на пръв поглед неизпълнима задача. Той му заявил, че даже ще му подари серията от 12-те монети в случай, че клиентът успее да определи коя е нестандартната юбилейна монета и дали тя е по-тежка, или по-лека от останалите, но само с 3 претегляния на монетите на прецизна везна с две блюда без теглилки. Въпреки тежките условия на задачата, гостът се справил и отнесъл у дома ценната придобивка без да се бърка в джоба за нея. Какво вие бихте направили на негово място?

Задачата не изисква калкулатор, или сложни изчисления на хартия. Достатъчна е само доза съобразителност и нестандартно мислене! Условието е пълно и няма нищо пропуснато, нито излишно, или подвеждащо. И все пак за да не стават обърквания ще уточним, че въпросната везна може само да сравнява тегла, но не и да отчита тегловни параметри. Също и, че всяко добавяне и отнемане на монети от блюдата на везната се счита за отделно измерване. Не разчитайте на късметлийски вариант, трябва да обхванете всички възможни такива и тогава напълно ще сте решили задачата. А РЕШЕНИЕ ИМА! Нещо повече има и решение в случай, че монетите са не 12, а 13 на брой. С тази разлика, че при 13-те монети с 3 измервания гарантирано може да откриете само коя е нестандартната монета, но не и при всички възможни случаи да определите дали тя е по-лека, или по-тежка от останалите. Казвам това като подсказка и ориентир, защото и при 12, и при 13 монети, действията са аналогични.

Решенията ще публикуваме допълнително. Вашите такива, както мнения и становища може да дадете в коментарите. Пожелавам Ви успех!

Матей Матев

 

15.10.2018 г.

 видяно 58382 пъти
назад

Коментари


Като е толкоз лесно го обясни.

Става
Монетите се делят на 4 купчини по 3 и нататък е лесно.


Не става, избазикали са се


Може да си прав и аз не можах, но защо да ни будалкат? По възможно е автора да се бърка.

Будалкате ни!
Блъсках си главата и мисля, че решение НЯМА!!А пък с 13 броя АБСУРД!Нужни са 4 мерения, иначе е на късмет.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9454 пъти