Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Шарж


Що НЕ гласувах за Бачо!

Преди 4 години:

,, ……….. Ето затуй гласувах за Бачо и затуй за него работих. Знае той, какво хората мотивира, всекиму по нещо намира и който му е лоялен поне огризките ще получи. Не е кат другите кандидати, дето за народа мислят. Какъв народ бе абдали, народът сме аз и жена ми. За останалите ахмаци, седнали да се дертят. Тия дето се бъхтят, без сметката да си правят. Не са те народът, а ние - днешните тарикати. Може да съм тройкаджия в школото, но в живота съм пръв отличник. С Бачето се сравнявам и по него равнявам. Той е кумира за мене, с него сме от една порода. Другите са улични псета, дето могат само да лаят. Още 4 години ще лаят, после за изборите пак ще се свият и опашките ще подвият. С тия ли мърши да се равнявам и за тяхното добро да мисля?‘‘

Така беше тогава. Но нещата се промениха:

Изкарахме с Баче още 4 години. Тоз третия мандат му беше. Карахме я криво ляво, но не се оплаквах. От самото начало доверено лице бях му. Той диплома от МТУ  ми даде и кмет като стана при себе си ме привлече - таз история разказвал съм вече! Но какво, след туй се случи, днеска ще ви говоря:

Те някои работи и за казване не са! Още тогаз, преди 4 години - ясно ми беше, че джипчето за 36 бона от Баче няма как да получа. Свидлив си беше човека и такъв остана. Пък съпругата му Кръстина дваж по-свидлива стана! Все пак поръчки общински получих, вярно бях подизпълнител, но за препитание стига. В нашето градче така е – все с някой трябва да дялкаш и на Бачето пай да даваш. Конкуренцията беше голяма – навъдиха се все  тарикати. Единият, Баче на каторга далеч отпрати, ама бързо заместник яви се – един плондер дребен, дребен ама всеяден – специалист по всякви отрови, но и от тях по-отровен. Тогава Ковида се появи, а този и него се юрна да трови. Ковидът не му се даде, но кмета бая поддаде и на тоз плужек зловреден - доста парички даде. За санирането да не говоря -  оттам двамката ,,къщи без гости‘‘ си построиха. После се натресе и един от махлата, който против него беше. За тез мухи долни, Бачо кат прясно лайно беше – все негодниците ловеше. Рояк предатели въртеше и на софрата редеше. Туй накрая му главата изяде! Свойте хора забрави, тези с  които тръгна!

Аз мълчах си и наблюдавах. Тук там троха като падне – сбирах я с благодарност. Детенце имах да гледам и доста неща преглъщах. С новите играчи край кмета, наложи се достлук да правя, че нещо и за мене да има. Повръщаше ми се от тез долняри. Но право на избор нямах – трябваше да си трая. Вътрешно се надявах, изборите кат дойдат – Баче за мен да се сети. Тъй аз си мислех, но друго се случи! Жената общинска чистачка беше, после в майчинство излезе. Дойде време на работа да се връща и тогаз белята стана – оказа се, че за нея работа няма! Уж мястото трябвало да се пази, ама бройката съкратили. Как тия неща стават, не зная. Хем съкратили жената, хем на нейно място - нова чистачка има!! После разбрах, че причина за това също има -  кметската жена Кръстина.

Като тази беда се случи, отърчах бесен при Бачо – идеше ми да го гръмна, добре че пищов нямам. Баче ме посрещна ухилен и приятелски рече – ,,Успокой се Ташко, разбрах за грешката с жена ти и обещавам да я поправя‘‘. Втрещих се от изненада и дар слово загубих. Преди да успея да питам, кога грешката ще оправи, Баче чаша вода ми подаде с думите -  ,, Знам, знам какво ще ме питаш, ама време си трябва. Избори наближават и сега - да посягам на хора, не бива! Ти си ми стара дружка и ще потраеш. Нали преди време като на зор беше, аз жена ти чистачка сложих. Сега и тя ще почака и двамата с нея да се докажете трябва. Пък и сам разбираш, ако някой смени ме и твойта жена ще си ходи. Тия дето срещу мен се изправят са все хора мръсници и всичко ще преобърнат. Тъй че мисли му!‘‘ А аз глътка студена вода пийнах, обърнах се и си тръгнах.

Тягостна нощ беше - жена ми сълзи редеше, а в другата стая детето ревеше! Изгоних я при детето и тогава се сетих, кога за сефте съм гонил жената – преди 4 години. И за стария си сън се сетих и за номера с резервната урна. Но сега беше друго – този трик Баче знаеше вече. Чудех се какво да измисля друго, накрая заспах от умора, ама нов сън не яви се!

На сутринта отърчах при Кръстина. Бях се решил на колене да падам и ръце да целувам. Но тя беше кат камък. Впери в мен очи студени и преди да съм почнал с жест ме пресече и рече - ,,Зная защо си при мене, но твоята сега няма да стане! Преди две седмици срещнах жена ти. Питам я – ,,Как си Спасия и как е детето‘‘. А тя ми нагло отвръща – ,,Благодаря добре съм, детето също, но не съм Спасия, а Спаска‘‘. Аз име благозвучно и давам, а тя неблагодарницата ще ме поправя. Това в моя град не става! Тогава дума си дадох – още утре навънка, барабар с метлата. Проста жена е твойта – с такава не ще прокопсаш. Гледай мен и мъжа ми. С умна жена – кмет се става. Пък и ти – какво е туй име Ташко Дудуков – селско и тъпо. От сега те кръщавам – Тестимир Дондуков – име благозвучно и поетично. А за жена ти казах – Спасия и толкоз. Вървете и сменяйте имената! За изборите – както е казал мъжът ми – доказвате се и после ще мислим!‘‘ Не можах да гъкна – обърнах се и излязох.

По изборите – въртях се край щаба, но важните задачи стигаха до други. Даваха ми само да лепя плакати и туристи да карам. Всичко ясно ми стана - разбрах, че съм вече белязан! Тогава реших, предател да стана. При конкурентите отидох и схемите на Бачо разказах – най-вече за двойните урни – очите си на четири да отварят.

Първият тур мина, после балотажа и Бачо падна! Сега на мене да падне таз поетеса Кръстина. Неин кръстник да стана! Името съм измислил – Марсолина! От поезия бъкел не вдявам, но името е като за нея – благозвучно и поетично! Сега като се замисля – кой ѝ тия фитили вкара, че на поезия да избие и имена да сменя?

Ето затова, този път - НЕ гласувах за Бачо! Може предател да станах, но името си опазих!

Ташко Дудуков

SOS Средец – Драги читатели, настоящият шарж е своеобразно продължение на публикация в същата категория преди 4 години – 27.11.2019 г. За тези, които не са я чели, или желаят да си припомнят, това е линк към първата част ,, Що гласувах за Бачо‘‘ :

https://sos-sredec.com/cat_podrobno.php?id=587

Дата: 06.12.2023г.видяно 70610 пъти
назад

Коментари

ЦЕНЗУРА
До SOS Sredec.Защо изтрихте коментарите за новото ни кметче под ПРЕДСТОЯЩА ОПАСНОСТ.С какво ви заплаши "великия" кмет.Значи против Жабов можеше, а против Кичев НЕ.

Честито!
Честито! Е, средечани ЧЕСТИТО.Вчера на сесията на Общинския съвет вече се видя ,какъв кмет сме си избрали. ЕГОЦЕНТРИЧЕН, НАРЦИСТИЧЕН И най-вече ПОДЪЛ.Типично ЧЕНГЕ,както се представя той, но греши.Той не е бил ченге а само ДОНОСНИК(ЛАЛЕ). Диктатурата на Жабов била свършила.Никога не съм бил привърженик на Жабов, но за това което предстои просто не ми се мисли.Заплахи и закани против общинските съветници да гласуват "правилно" почват да стават практика.

Вальо
Желязото хвърли доста пари за предизборна кампания за Бачо,и сега трябва да си ги възвърне.

Неизненадан
Бачо вече не е кмет! Бравос! Обаче...Бачо се върна директор в МТУ-то. И одма почна с простотиите. Изряза де що има железа за скрап! И цялата площадка на даскалото е в масла и мръсотия!

Ядосан
Поисках от Бачо апартаментче,не ми даде.Поисках полянка,не ми даде.Поисках жената да получава заплата от общината,не се съгласи.Предложих му пари ,отказа.Е това вече ме вбеси,и не гласувах за него.

Карабунарец
И двете части харни са. Баят шарж се получи! Но най добре е че накрая Бачо от общината изхвръкна. С усилия дружни и действия нужни! Сега всинца да сме живи и здрави и Бачо бърже да забравим! Амин!!!

мнение
Първа част за Бачо ми хареса повече, но тази е поне с хепиенд.Бачо го няма вече


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9653 пъти