Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Обзор


ИЗБОРЕН ОБЗОР – местни избори 2023г.

В настоящия обзор ще се съсредоточим основно върху избора на общински кмет.

Най-непонятната и трудна за обяснение констатация продиктувана от сравнителния анализ на числата от първи и втори тур е необичайното завишение в резултата на Иван Жабов- от  2 119 гласа на първи тур на 2 572 гласа на втория. Забележете, това се случва при намаляване на общата избирателна активност от 5 992 гласа / 52,66 %/ на 1-ви тур на 5 624 гласа /49,43 %/ на 2-ри тур. Гласувалите на балотажа са с 368 души по-малко, а увеличението на Жабов е 453!

По ниската избирателна активност е обяснима донякъде:

Избирателите, които са разочаровани от факта, че техният кандидат не е достигнал до балотаж е възможно да са изгубили интерес и не са отишли до урните. Без да оправдаваме това тяхно решение, то донякъде е обяснимо. Както и в случаите, където изборът за кмет на село е приключил на първия тур и част от избирателите губят интерес към избора на общински кмет, което е нелепо, но факт. Ще посочим за пример в тази посока само най-голямото село Дебелт. Техният кмет бе избран още на първи тур и на втория гласуваха 285 човека по-малко. Затова въпреки съществения ръст на Кичев в Дебелт от 35 на 195 гласа, в крайна сметка - Жабов печели балотажа там. В Дебелт Жабов качва с 22 гласа. Възможно е това да са част от гласовете на СЕК – те имат там 36 гласа на първи тур. В конкретния случай има влияние и негативното отношение на Дебелт към Кичев във връзка с позицията му към гражданската подписка срещу фотоволтаиците. То бе съществено компенсирано от избирателите на обединения фронт и предимно тези на Янков, но недостатъчно за да бъде спечелен Дебелт за Кичев.

В крайна сметка това е частично обяснение за спадналата изборна активност, но не обяснява ръста на Жабов на балотажа! Откъде са тези 453  гласа горница? Ще отложим отговора на този най-съществен въпрос за след като проследим фактите:

Относно града е видно, че Иван Жабов си е взел поука от изборите през 2019 г. и е предприел съответните мерки за по-добро представяне в общинския център. По-ниската избирателна активност  и принципа „разделяй и владей” създаваха след първия тур първоначалното впечатление, че изборите са предрешени в полза на Жабов. Но се оказа, че въпросния принцип е в сила само до първия тур. За втория нещата се промениха, особено когато разумни хора обединят усилията си. Димитър Янков още в началото на кампанията призова за общ фронт срещу управлението на Жабов. Тогава никой не се отзова, но когато Янков потвърди позицията си за балотажа, предложението му бе прието /с изключение на СЕК/, а оттам и победата на обединеният фронт се случи. Сега да се върнем на числата:

Първо за града. Градът е изключителен длъжник към промяната, настъпила след тезии збори.Действителните гласове в града са по-малко от 3 000 /2 923гл./ на първи и само 103 гласа повече на втория тур /3026гл./, при  очаквани над 4300 гласа и на двата. Естественият фаворит за първия тур бе Жабов предвид две обстоятелства – ниска избирателна активност и много кандидати. Жабов е последван от Кичев и Янков, които си поделят резултатите за втори и трети в градските секции и общината. Янков води срещу Кичев в българските градски секции по брой гласове 398 срещу 374. В трите ромски секции Кичев взема превес и става втори след Жабов.Интересното е,че още на първи тур, само двамата заедно са достатъчно силни да победят Жабов в града/1139 за тях двамата срещу 1109 за Жабов/. Ако те бяха излезли заедно на тези избори,разликата на първи тур за цялата община щеше да е само 52 гласа, а не внушаващи тереспект 1 025 гласа преднина за Жабов. Да продължим с числата:

На първи тур Жабов губи в града единствено в секция №7/Военно градче/, а печели всички останали 10 секции. След обединението на балотажа,Жабов губи още 5 секции и стават общо 6 бр. в града, това са – № 2, 3, 5, 6, 7, 40. Все пак той е направил всичко възможно да победи – вдигнал е само в града 292 гласа повече на 2-ри тур.Жабов е изстискал и максимума от селата, качил е  още 161 гласа на втори тур от тях. От къде ще поясним по-долу. Въпреки това загубата му на балотажа с 315 гласа е факт.

Сега нека разгледаме и селата:

Дебелт вече коментирахме. В Драчево Жабов пада с 4 гласа, а Кичев скача от 15 на 210 гласа, като ръста му се дължи основно на избирателите на г-жа Йона Чобанова. Въпреки това и там се губят 44 гласа по-малко гласували спрямо първия тур и те са основно потенциални гласове за Кичев, тъй като Жабов там пада само с 4 гласа спрямо първия тур.Обединеният фронт се справя чудесно и във Факия, Суходол, Сливово, Синьо Камене,Радойново, Проход, Малина,  Кирово,  Драка, Д.Ябълково, Г.Буково, Белила. В Дебелт, Драчево и Бистрец - изключително завишение на гласовете на Кичев спрямо първи тур.Смущаващи са обаче резултатите от Орлинци - над 35 гласа не само не са отишли в посока Кичев, а обратно – в посока Жабов.Всъщност те фактически удвояват разликата между двамата и тя става 70 гласа.Защото ако се вземат от Кичев 35 гласа и същите отидат при Жабов, то първия е ощетен със 70 гласа/свален е неговия резултат с 35, а на противника е качен с 35/. В Момина Църква, Кичев пада от 57 на 53 гласа, а Жабов вдига от 52 на 65 ?  В Зорница – Жабов изненадващо скача  с 16 гласа спрямо първи тур и то при същата избирателна активност? В Дюлево също се губят едни 46 потенциални гласа за Кичев/вероятно неизлезли/ - добре, че поне не са отишли при противника му.В малкото Пънчево Кичев остава на същите гласове от първи тур, а Жабов скача двойно. Светлина е срещу Кичев и на двата тура.Загорци също е твърдо за Жабов и на двата тура - благодарение на общия фронт разликата е намалена, но гласовете за Жабов си стоят. Кубадин, Г.Ябълково, Богданово и Вълчаново остават крепости на Жабов и на балотажа. 

Самовлюбените „нарциси” както наричаме тези гласували с бюлетина „не подкрепям никого”,този път са по-малко от 100,  което е обнадеждаващо за напредъка в мозъчните функции на някои избиратели. Съветваме въпросните ,,неподкрепящи‘‘ за следващите избори - да си намерят партии, или инициативни комитети, да се обградят с екипи и спонсори, или да се бръкнат в джоба за финансиране на кампания и накрая да гласуват ЗА СЕБЕ СИ!А ние, простосмъртните гласоподаватели – може и да ги подкрепим – ако бъдем убедени! Тъй де, след като и 7 кандидата, не са им били достатъчни, вероятно и 17 няма да са – и след като не харесват никого - нека пробват себе си!

След по-горното лирично отклонение, да се върнем на основния си въпрос:

Какви може да са причините за ръста на Жабов от първи на втори тур с цели 453 гласа – от тях в града 292 и 161 от селата?

Дали не е възможно причината да е основно в ,,Средна европейска класа‘‘? Техният кандидат за кмет единствен не се включи в общия фронт срещу Жабов, напротив изрази подкрепа за него! Но изследвайки числата откриваме, че гласовете на СЕК не са допринесли съществено в значителния ръст на Жабов на балотажа. С изключение на Дебелт /36 гласа/, присъствието на СЕК в селата е спорадично, в някои от тях те нямат нито един глас. Изследвайки градските секции, където присъствието на СЕК е по-значително, също не забелязваме пропорционално преливане на тези гласове по секции в посока Жабов.В крайна сметка оставаме с впечатлението, че голямата част от избирателитена СЕК в града не са спазили партийната повеля. Безспорно СЕК има някакво участие в ръста на Жабов на балотажа, но не и определящо.

Фактически СЕК повлиява на изборния резултат по-скоро на първия тур. Дотолкова, че техните близо 300 гласа, ако нямаха собствен кандидат за кмет, можеха да повлияят в посока кой да отиде на втори тур – Кичев, или Янков? Точно СЕК можеше да пренареди резултата от 121 гласа в полза на Кичев в посока Янков. Не сме наясно с истинските мотиви СЕК да издигне собствен кандидат, вместо да подкрепи кандидата на коалиционните си партньори ПП и ДБ – Димитър Янков.Дали е изначална идея за съвместни действия с Жабов, или споразумение - продиктувано от резултата на първи тур??

След като и СЕК не е обяснение на парадокса с големия ръст на Жабов на балотажа, какво е то? Ще си позволим да направим някои предположения:

Скрит съюзник – един, или повече;

Допълнително привлечен изборен туризъм;

Финансов ресурс.

Що се отнася до финансовия ресурс, ако такъв е използван на балотажа, той ще е вложен предимно в посока обезпечаване на гласовете от първи тур, за които е бил даден. Много нови такива,,податливи‘‘ гласове трудно биха били намерени за краткия период между двата тура. Дори и да е бил заделен такъв допълнителен ресурс, той едва ли е бил разпределен изцяло по предназначение. ,,Брокерите‘‘ на такива средства не са глупави хора и поне що се отнася до парите имат своеобразен нюх. Те не дават ,,пари за нищо‘‘, тоест пари за загубена кауза. А тази загуба бе почти предопределена след създаването на общия фронт срещу Жабов. Допълнителен фактор – една част от ,,брокерите‘‘ са вече новоизбрани общински съветници и не им пука особено за досегашния им патрон - те са хора без скрупули, които бързо се преориентират във вярната посока!

Допълнителният изборен туризъм също е под въпрос. Освен, че също изисква ресурс поне за транспортното обезпечаване на въпросната ,,туристическа‘‘ дейност, логично е да се предполага, че Жабов и компания са задвижили механизма още на първи тур, а на втория са дублирали същите лица. За допълнителни такива също се изисква време, а и възниква резонния въпрос – защо не са използвани още на първия тур, когато са разполагали с достатъчно време? Поради тази причина е под основателно съмнение, дали на балотажа изобщо има ръст в изборния туризъм и дали той е дал значителен принос в избирателния ръст на Жабов.

Последното, което остава от посочените три възможни е първото – скрития съюзник. За съжаление не сме в състояние да дадем обяснение на тази възможност – не и логични такива! Някои посочени числа от изборните резултати в настоящата ни рубрика, подсказват и това. Но не желаем да навлизаме в сферата на догадките! А може да има и други фактори, които пропускаме!

В крайна сметка изводът е, че на всеки му идва времето да слезе от дървото с последната връзка банани. Така на банановата община Средец, ошушкана от тримандатния лакомник, ѝ се дава възможност да понатрупа плодна маса през следващите 4 години.

Налага се и още един извод от тези местни избори в община Средец. Голяма част от избирателите показаха безразличие и безотговорност към обществения живот, респективно и към личния си! Макар това да отразява общи за държавата ни тенденции, нищо не оправдава ниската избирателна активност, особено на балотажа. Затова уверено можем да заявим, че доминантната роля в тези избори изиграха не толкова редовите избиратели, а местните политици и по-конкретно лидерите на създадения обединен фронт и техните екипи.

Най-последователен от тези лидери и с най-голяма тежест на подкрепа като трети на първия тур бе Димитър Киряков Янков! Този човек и неговите хора, начело с водача на листата Живко Гъркоя, още в самото начало на кампанията посочиха верния път към победата над Жабов и макар без първоначално съдействие, последователно и активно устояваха позицията си срещу статуквото, без което то нямаше да бъде съборено. Никога не сме крили симпатиите си към инж. Янков, като общински съветник от предния мандат – винаги така последователен, той и сега показа, че думите му не са блудкаво политическо говорене, а активна обществена позиция! Жалко, че не е поне общински съветник, но предполагаме, че такъв е бил неговият личен избор – последен в листата, липсващ от редицата на съветниците в рекламния плакат – той е дал път на всички пред него! Въпреки това, не са му достигнали само 4 преференции за да пренареди листата и да влезе в общинския съвет. Но всичко сочи, че целта му е била кметския пост, или поне събарянето на статуквото – двете неща, които е твърдял в хода на цялата си кампания. Второто се случи и дано е доволен!

Настоящата публикация е плод на колективни усилия.  Постарахме се да направим обзор, който да е от полза на настоящи и бъдещи политици и на активната читателска аудитория.Поставихме и въпроси, върху които да се размишлява! Представената информация в числа е абсолютно вярна, но що се отнася до изводите - те са резултат на нашата относителна преценка!

 

от екипа на SOS Средец – Бъдете здрави!

 

Дата: 29.11.2023 год.

 видяно 70664 пъти
назад

Коментари

ЦЕНЗУРА
До SOS Sredec.Защо изтрихте коментарите за новото ни кметче под ПРЕДСТОЯЩА ОПАСНОСТ.С какво ви заплаши "великия" кмет.Значи против Жабов можеше, а против Кичев НЕ.

Честито!
Е, средечани ЧЕСТИТО.Вчера на сесията на Общинския съвет вече се видя ,какъв кмет сме си избрали. ЕГОЦЕНТРИЧЕН, НАРЦИСТИЧЕН И най-вече ПОДЪЛ.Типично ЧЕНГЕ,както се представя той, но греши.Той не е бил ченге а само ДОНОСНИК(ЛАЛЕ). Диктатурата на Жабов била свършила.Никога не съм бил привърженик на Жабов, но за това което предстои просто не ми се мисли.Заплахи и закани против общинските съветници да гласуват "правилно" почват да стават практика.

Грудовец
АГЕНТ ,,ЛАЛЕ ,,КМЕТ ПЪЛНИ ПРОСТАЦИ СТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

Калоян
важно е, че Жабов падна!Благодаря на всички, които се напънаха това да стане!

Жалко
Тандемът Янков и Гърков имаха най-сериозния екип! Но парите си казаха тежката дума. Затова инат само трима съветника, а някои повече. БЗНС и те щяха да са само с трима, но на възрожденеца малко не му достигна да лапне мандата.За герберастите нямам думи, там половината им са с пари и то много. Хубавито е че и Жабока се набълбука с много, но отнесе плувката.

Мисля си, че:
Г. Манев няма пряко въздействие върху решението на СЕК да излезе самостоятелно на тези избори.Това се случи в Бургас и на други места.Пък на А. Ангелов е безразлично кой е кмета при 4 негови съветника.Той използва Кичев за ракета носител, както и Кичев неговия ресурс.За Янков съжалявам, че не стигна до балотажа, без да съм наясно какво щеше да се случи в такъв случай.

Четете и мислете
Обемен, прецизен и информативен разбор! Браво на екипа на сайта. Въпреки някои пристрастия, които те на крият, написаното отговаря на истината и поставя въпроси за размисъл! Но не е за всяка глава да го разбере, ако изобщо го прочете. Както и те казват, четивото е за политически ангажирани читатели.

Друга гледна точка
Мисля си, че ако г-н Манев предполагаше, че с негова подкрепа г-н Янков ше отиде на балотаж, щеше да го подкрепи. Всеки друг от кандидатите изправен срещу Жабов щеше да изгуби. Ако г-н Кичев беше избрал собствената си партия - БСП, също нямаше да е кмет. Причината е, че по този начин изиграно от г-н Кичев, той успя да вземе гласове от Жабов с хората на Ангелов. Вземете избраните четири общински съверника от БЗДНС, те са хора работили до вчера с Жабов. Поздравления на г-н Кичев за точната игра. Вероятно Ангелов вече съжалява, че той е причината да не е Жабов кмет. Предстои сега да видим съветниците на БЗДНС как ще гласуват!

Аз, да кажа
Станислав, добре си го написал, добър разбор.Добре загатна за скрития играч. Само където възхвали някои, а за други също помогнали за сваляне на статуквото не спомена. Като анализираш, каквото и да е,трябва да си по обективен. Като цяло, браво.

Аз
Всичко е до парите.Интереса клати феса.(УЖ)бизнесмени хвърлиха много пари за подкрепата на Жабов,от страх че при загуба няма да си получат парите от общината които им дължи.А и обещаните сделки от Жабов няма да се осъществят.Залъка ще им заседне.

Станислав
Много сте далеч от истината прости селяни


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9593 пъти