Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Шарж


ПОКРИВКИ ЗА БОЖОЛЕ !

Имаме удоволствието да поплагиатстваме от „Средец без граници” във връзка с ноемврийското  младо вино БОЖОЛЕ НУВО. Естествено, че имаме и повод  Но нека първо прочетем написаното от тях едно към едно и след това доразвием по нашенски темата:

Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („Новото Божоле дойде!”)

С тези думи днес се отваря първата бутилка и се посреща новата реколта Божоле Нуво. И ако събитието някога е било традиция само за Франция, днес се чества в над 100 страни.

Не знам колко от вас знаят, но аз като един истински почитател на виното с удоволствие ще ви поднеса някой факти за това младо вино, а вие ако имате възможност вземете си поне една бутилка качествено Beaujolais Nouveau.

Божоле нуво (Beaujolais nouveau) е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия.

Пуска се за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на месец ноември и всяка бутилка има срок на годност до 6 месеца.

Годишното производство на младо Божоле възлиза на около 27 млн. бутилки, като почти половината e предназначено за износ.

Божоле Нуво е с ниско съдържание на танини и затова му подхождат много ястия и мезета. Може да се съчетае отлично както със сухи колбаси, така и с меки сирена като камембер и бри.

Добре е да се охлади леко преди консумация.

Оставям ви за по-късно едно наздраве от мен и може би отзиви от тези, които тепърва ще опитат новата реколта на Божоле. 

 

Просто ще допълним някои любопитни факти за виното и след това ще рекламираме детайли като най-подходящите покривки за Божоле, време за пиене и т.н. Гроздето озрява първата половина на септември /снимка№1/,  но интересното е, че виното веднага се произвежда и пуска в продажба. Това се прави, защото отлежаването не допринася за качеството му. Това прави виното “младо”, а вкусът му има характерно изразени плодови нотки и се сервира леко охладено.Пускането на виното в продажба е придружено и от друго събитие – дизайн и избор на етикет за бутилката. Всяка година етикетът се различава от миналата, за да изрази прогрес и промяна, прави се състезание и се избира  победител, чиито дизайн украсява бутилката.

Много държави правят опити и започват да произвеждат своя версия на младото вино. САЩ и Германия са сред държавите, които внасят най-много от виното, но на първо място застава Япония. Божоле Нуво се превръща в празник в страната. Характерни са спа дните, в които се пълнят вани с виното, както и се използва за всякакви други разкрасителни процедури.

Може да звучи като виц, но днес купувайки бутилка от това вино /снимка №2/ , един пишман „сомелиер” се загледа в етикета и възкликна учудено: „Оооо, то е съвсем прясна реколта 2023г.” Смятах да му полея керемидите с младото вино , но се сдържах.Ако сте достатъчно наблюдателни

навярно сте забелязали надписа под снимката – бутилката може да се окаже семейното съкровище създавайки нерушима семейна сглобка. Допълнително заостряме  вашето внимание на детайлите при пиене на виното. Най-доброто време е веднага след местни избори. За едни от радост, за други от мъка. Както виждате от /снимка №3/ , предлагаме актуални интериорни покривки „паднал кмет”. Имаме стари и нови.Тук ползваме от 2011 г. , дори и да разлеете върху нея, няма страшно, пачавра леке не фаща. За сватби, тържества, курбани,  или за излети имаме прясно свалени покривки /снимки 4 и 5 / , от офиси и билбордове с подходящи размери. Промоционални цени до края на годината.

 

Баба Яга

 

 

Дата: 16.11.2023 г.

 видяно 70798 пъти
назад

Коментари

видяно по ип 9602 пъти