Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


Само за заинтересованите

Днес е 11.09. 2023 г.  На тази дата преди 22 години светът се сблъска с истинското лице на тероризма. И до днес се спори за истината. Но нашата тема е съвсем различна и тривиална. Наближават местните избори . Едни мечтаят за промени, други се молят да няма такива. На трети им е безразлично, четвърти просто са любопитни, пети участват в тях и т. н. Независимо от разнообразието , не пречи да информираме желаещите да получат адекватна информация преди, по време и след изборите. Засега ще задоволим апетитите на тези, които искат да знаят сроковете, кое след кое следва  преди да започне самата кампания.

Както сте на ясно изборите са на 29.10.2023 год. Официално кампанията почва месец преди това – тоест на 29.09.

Състава на ОИК Средец вече е определен. Това са :

Председател

 1. Ирина Димитрова Камбурова-Тунтева

Зам. председатели

 1. Деяна Петрова Добрева
 2. Димитрина Великова Сунгова
 3. Иван Йорданов Цонев
 4. Кета Михайлова Желязкова

Секретар

 1. Бончо Василев Богданов

Членове:

 1. Валерия Светлинова Асенова
 2. Велка Гатева Трифонова
 3. Йовко Георгиев Йовков
 4.  Станка Йорданова Караджова
 5. Яна Иванова Ставрева

До  .13.09. кмета  трябва да  определи броя на местата  на избирателните списъци  и  ги обявява публично на общодостъпно място.

Партиите и коалициите подават заявление в ЦИК за регистрация за участие в изборите за общински съветници и за кметове не по-късно от 45 дни преди изборния ден (до 17:00 ч. на 13 септември).

Партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети подават заявления за регистрация в Общинските избирателни комисии (ОИК) не по-късно от 40 дни преди изборния ден (до 17:00 ч. на 18 септември).

Кандидатските листи за общински съветници ще се регистрират пред ОИК до 26 септември, а ден по късно в ЦИК ще изтеглят чрез жребий поредните номера на партиите и коалициите в бюлетината.

Номерата на местните коалиции и независимите кандидати следват след номерата в бюлетината на партиите и коалициите, съгласно поредността на вписването на заявлението във входящия регистър на Общинската комисия .

Началото на предизборната кампания е 30 дни преди изборния ден - от 29 септември, а нейният край е в 24:00 ч. на 27 октомври. Денят преди вота ще е за размисъл.

Сега ще отделим време да покажем задълженията на кмета на общината защото знаем, че не е много изпълнителен. В случая със община Средец функциите на Жабов е възможно да се  изпълняват от зам.кмет, тъй като той е наравно с всички обикновен участник като кандидат кмет за четвърти мандат. Какво ли важно е пропуснал да направи през първите 12 години, че напира за още?   

По закон Кметът на общината съобщава публично и обявява на интернет страницата на общината датата, часа и мястото за провеждане на консултации за съставите на СИК не по-късно от три дни преди провеждането им до 18.09. / чл.91, ал.1, изр.2 и ал.3/

При кмета на общината се провеждат консултации за съставите на СИК. /последна дата 23.09./

Кметът на общината представя в ОИК предложение за съставите на СИК, когато е постигнато съгласие или редица документи ако няма съгласие до 27.09.

ОИК назначава СИК до 30.09.

 

Това е в общи линии процедурата по провеждане на избори. Естествено има хиляди допълнителни подробности, но те не касаят по-голяма част от населението. Ще Ви информираме своевременно при необходимост, или когато има интересни събития.

 

SOS Средец

 

Дата: 11.09.2023 г.

 

 

 

 

 видяно 69384 пъти
назад

Коментари


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9520 пъти