Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


СЕДМИЧЕН НОВИНАРСКИ ОБЗОР

За изтеклата седмица / 28.08. – 03.09.2023 г./ ще коментираме две политически събития – проведеното на 30 август, 50-то заседание на Общински съвет Средец и появата на нови кандидати за кмет на Община Средец.

Относно сесията:

Тя премина с обичайното отсъствие на настоящия кмет на общината Иван Жабов. Неговото перманентно отпускарско настроение бе обхванало и част от съветническото войнство – отсъстваха 4-ма съветника. В зала се събраха 13 съветника, а през част от заседанието бяха и по-малко. Разгледан бе дневен ред от 28 точки. По т.1 от него бе разгледана докладна записка на съветника Даниел Чолаков - председател на временната комисия за избор на съдебни заседатели. От докладваната от него информация стана ясно, че от необходима квота от 20 съдебни заседатели само 4-ма граждани на общината са подали заявления и са били допуснати за такива. Г-н Чолаков сподели опасенията си, че ако при евентуална следваща процедура квотата не бъде запълнена, това поставя под въпрос функционирането и съществуването на Районен съд в Община Средец. Ние също апелираме към гражданите сериозно да се замислят, защото подобно развитие на ситуацията въобще не е в интерес на общността. Нека и третомандатния настоящ кмет да се замисли, защото през 12-годишното му управление въпросната общност загуби някои стари придобивки, а новите са от съмнителен характер и често миришат нечистоплътно.

По време на сесията не стана ясно дали решението за даване мандати на кмета и зам.кмета за гласуване решения на общото събрание на регионалната ВИК – Асоциация. При вишегласие от 8 ,,за‘‘ срещу 5 ,,против и въздържал се‘‘ , председателят реши да не обявява категорично дали решението е взето, тъй като при решения свързани с финанси са необходими повече от половината от общия брой съветници – 9 от 17. Тази докладна беше отложена от предната сесия с искане на мотивирано становище от кмета и отговори на въпроси по проблемите с водоснабдяването на града и селата. Обичайно и този път аргументация и отговори нямаше, в резултат на което опозицията и този път не даде подкрепа.

Предложението за завишение в цените на услугите, предложено от ОП – ОБЧ, също бе отхвърлено от опозицията. Основен виновник за това бе г-н Янков, който бе в центъра на този и останалите дебати в тази сесия, подкрепян от г-н Кичев, г-жа Чобанова и останалите двама от БСП. Двамата земеделци гласуваха предимно в синхрон с управляващата група на ГЕРБ. Като цяло сесията е интересна за гледане в първите 8 до 10 точки от дневния ред и последната точка ,,Питания‘‘. Общото времетраене на заседанието бе почти три часа.

Относно новите кандидати:

Все още очакваме официалното обявяване на кандидата за кмет на община от ПП ,,Възраждане‘‘. Доколкото ни е известно, той ще бъде от известния род Бимбалови от с. Факия, но нека изчакаме тяхна официална изява.

От публикация на регионалната медия Флагман от последния ден на август стана ясно, че кандидатите за кмет на общината се очертават да са седмина. От нея разбираме, че г-н Николай Тинков Стоилов от рода Радулови ще бъде кандидатурата на ПП ,,Средна европейска класа‘‘, според изявление на почетния председател на партията г-н Георги Манев, който я приема като сериозна заявка за кметското място.

От екипа ни: Пожелаваме Ви разхлаждане и дъжд през месец септември, а на огнеборци и горски - никакви, или по-малко и по-малки пожари!



видяно 70662 пъти
назад

Коментари

golden goose
A lot of thanks for your own labor on this blog. Gloria takes pleasure in carrying out investigation and it is easy to understand why. My spouse and i know all of the powerful means you give good strategies on the web blog and in addition encourage participation from other individuals on this issue then my girl is always starting to learn so much. Take pleasure in the remaining portion of the year. You have been conducting a dazzling job. [url=http://www.golden-gooses.com]golden goose[/url]

До Георги
Мислиш ли наистина, че искаме в нашата общиничка промяна? На повечето останали тук хорица им е през оная работа промяната. Или те, или техни роднини и близки работят в общинската администрация! А баш тарикатите я точат общината! Под благия поглед и вещото съдействие на Иван Жабов! А и да сравняваш иносказателно Стоилов с Исус...ми идва малко в повече. Като му гледам снимката, единственото общо между двамата е рехавата брадица!

Георги
Ей Богу, и Исус да слезе в Грудово пак ще го оплюем и заподозрем във всички смъртни грехове. Не коментирам двусмислиците от рода че момчето учил Стопанско управление а не икономика - аджеба по икономическа специалност от Стопанското управление няма ама нейсе... Да наричаш пък Университета на Съвета на Европа или най голямата образователна фондация на Европейският Парламент - Робърт Шуман в Будапеща - “кръжоци” пак ми се чини несериозно меко казано и даже не ми се коментира, цял живот работил като експерт с европейските фондове - ама нямал управленски опит. Какво да кажа - не съм му адвокат на момчето ама като си направих труда да разгледам в интернет еми впечатлих се. Колко време искаме хем млад човек, хем учен и езици говори, натрупал опит в работата с европейски проекти дето най много ни липсват - и накрая пак само кусурите гледаме. Не знам какво да кажа - само се надявам хората да помислят и осмислят фактите...

Допълнение
Не съм против младия Стоилов, нито амбициите му. Но нека не позволяваме с поръчкови медийни материали да ни замазват очите и замъгляват умовете.

Много шум за нищо,
Г-н Стоилов е една от седемте кандидатури за общински кмет. Безспорното му предимство пред останалите кандидати е неговата младост. Сред коментарите има и такъв - ,,Млад и образован мъж и подготвен точно за Кмет ‘‘. Недоумявам обаче как така се случва точно този млад и образован човек да е ,,подготвен точно за кмет‘‘? Висшето му образование е бакалавър по стопанско управление и магистър по международно управление. Това е образование, към което се ориентират доста млади хора, неуспели да се реализират в по-сериозни насоки – право и икономика например. Стопанското управление само по себе си, без предварителна образователна юридическа, или икономическа база, или поне значим практически управленски опит е нещо като постройка без фундамент и с олекотен скелет. Такива строежи назовават паянтови. Останалите образователни подвизи на кандидата за кмет от летни университети и разни политически кръжоци с нищо не заякчават въпросната липса на фундаментални знания и управленски умения. Не твърдя, че той не може да се научи! Но 12 год. чакахме един такъв избран кмет да се научи, Резултатите ги видяхме!

До Историка
Прав си. Но като те чета, тръпки ме побиват! Все едно стана дума не за кмет и жена му, а за мафиотски клан! "Кръстникът" като че оживява пред очите ми.

Историк
Незнам за Жабов,но Жабовица сън не спи. Като свикне с висок стандарт сега да си купува дрешки от сериите е ужас за нея. Едно не успяха да разберат семейството. Ако хората кажат "стига толкова" , нищо няма да им помогне. Нито пари, нито купения Лало и Валери от Дебелт, нито договорките с А.Ангелов и Манев, нито заплахи и натиск с властта , нито новото СДС на Джежито. Боко Борисов да дойде да гушне Христина Жабова пак всичко зависи от хората да излязат да гласуват

До Анализатора
Изцяло ти подкрепям анализа! Жалко за Стоилов и за СЕК! Направи ги Манев патерица на Жабов! Изглежда яко се е притеснил тримандатния кмет, щом втора патерица си осигурява! Май Кичев и БЗНС-то ангелово не му стигат. Хем гласове цепи, хем за балотаж се подсигурява! А като се замисля, и Гошко Атанасов може да се окаже жабова патерица! Нали и той гербаджийски съветник беше един мандат!

Анализатор
Не съм Гошо! Не че това има значение. А относно това, от кого ще дърпа гласове СЕК, ще се опитам да ти обясня възможно най достъпно. Доколкото знам, Янков ще бъде издигнат от коалиция ПП- ДБ! На парламентарно ниво СЕК са част от тази коалиция. Следвайки логиката: Със самостоятелното си явяване от кого другиго ще вземат гласове? Достатъчно аналитичен и достъпен ли бях?

Димитрова
Как може да коментирате човек който не сте чули,не сте видяли програма за управление. Не го познавате лично. Кампанията не е започнала. Ще говорите, ще питате. Най после имаме ново лице. Млад и образован мъж и подготвен точно за Кмет. Достатъчно шансове дадохме на куци коне и стари муцуни. Браво на Бачийски че като председател на СЕК е одобрил кандидатурата. Дал е шанс на нов и млад човек. Браво на момчето, мъжки топки се иска да нагазиш. Успех.

Абе, анализаторе!
Как пък точно разбра, че точно от Янков ще вземе гласове. Пак се издаде! Гошооо!!!

Неразбрал
Сигурно ще изглеждам най- тъпия в града, но все пак да попитам. От чия партия или коалиция ще се яви на изборите Димитър Янков? За другите кандидати ми е ясно. Като изключим Жабов. Но за него не се съмнявам, че ГЕРБ ще го издигнат. В последния момент.

Петя
Защо пишете глупости? Всеки глас против Жабов е добре дошъл. Важно е да има втори тур. После ще я мислят на които се падне честа.

Петър
И аз четох за това момче, браво на такива - учил, работил и сега иска да се върне да помага, и то тука при нас в Грудово отдето хората бягат по Бургас и по чужбина. Трябваше такъв нов човек да се появи, белким се промени нещо че изгубихме надежда след толкоз неуспехи. Сега Манев намесват, все ще намерят кусур хората , той и Димитър Янков беше при Манев , как да се кандидатира иначе нали от някъде трябва да тръгне... Аман от разбирачи...

Анализатор
Не познавам кандидата господин Стоилов, който излиза от СЕК. Но съм се нагледал доволно през годините на политическите еквилибристики на Георги Манев! В този случай най- вероятно това е лично негов проект, целящ да откъсне гласове най вече от Янков! С цел запазване на статуквото и оцеляването на Жабов за четвърти мандат! Интереси, госпожи и господа...лични интереси на Манев в общината, касаещи основно "Божура"! Винаги гледайте интереса и ще достигнете са истината. И да не забравяме как на балотажа през 2019 г. същия този Манев усилено агитираше в полза на Жабов!

Тодор
На Тинко ли бил син това момче, колеги бяхме в Дебелт, много хубави кротки хора бяха, язък че млади си заминаха. Ще гласувам, трябва някой нов да дойде вече тука.

До Стоян
Никого не плюя! Не ми е в кръвта таквоз нещо. Само въпроси задавам! Щото според моя ъкъл да водиш една община се иска не само интелигентност, знания и ум. Най паче се искат умения ръководни и опит в управлението! И люде читави и можещи, с които да го правиш! И да живееш в тая страдална община, хората и да познаваш! На улицата да те спрат, болката си да ти кажат! Те това е от мен, старият грудовец!

Стоян
Познавам го момчето, даже и сме рода откъм майкини, баба му Радка и дядо Иван на центъра им е къщата, дядо Иван караше валяк и като се пенсионира беше към пощата. Баща му Тинко караше газка към бкс-то и после се премести в Промет а майка му беше на базата на глухонемите в Чибук дире, жалко че млади починаха. Стари грудовци са тъй че не плещи глупости. Момчето е свястно, колко е помагал на сина със съвети за земеделието а и на други хора знам. От кой се издгнал няма значение, сам ли да тръгне, нали трябва регистрация някаква. Толкоз години искахме млад, образован човек сега пак плюем. Аз и моите ще гласуваме за него.

Грудовец до фалшивия грудовец
Що ми крадеш ника бе, нескопоснико! Че и глупости плещиш бадева! Я ми покажи барем 10 чиляка в тъз община, дето лично ще го познават туй момче Стоилов! На Жоро Манев кандидатина! Кат го знам самият Манев колко чини, ич не ми вдъхва доверие и Стоилов! Бил от грудовски род...А от колко години не живее тука? Бактън вече от мераклии, дето сакат да ти оправят, ама в града не живеят! Като досегашният ни кмет, на който му ядем попарата вече три мандата!

Кой ??
Кой вярва на Жорж Манев, договорили се със Жабов да разделя гласове и намерил някой мераклия дето не успял никъде и мисли да излъже селяните от групово. Нема да стане

Грудовец
И аз прочетох за това момче, изглежда интелигентен, говори чужди езици, работи с европейски програми, откога говорим че трябва такъв млад човек с опит и знания!! Дано хората илязат да гласуват масово и най-накрая да има промяна към по добро!!

Невъзпитания
100 кандидата в последния момент. Някои хора 4 години се бъхтят в съвета и сега някакви хубостници решили да ми стават кметове. Как не ви е срам ? Кой мислите че ще ви подкрепи?


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетата



Име
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9592 пъти