Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Шарж


ДА СЕ ХВАНЕМ ЗА ЗЕЛЕНОТО

,,Да се хванем за зеленото‘‘- израз, олицетворяващ копнежа по дългоочакваната пролет и марулите.

Татовото време на развития социализъм успя да развие и разшири смисъла, влаган в този израз. Тогава бе поставено началото на днешната легална дейност по обмен на валути. Вече легална, но навремето преследвана от закона. Родната милиция нахъсано водеше борба с търсещите лесни приходичейнчаджии - родоначалници на настоящите сарафи. Сарафлъкът не беше единствената недолюбвана дейност от тия години. Манафлъкът и педерастиятасъщо си патеха тогава от органите на реда, но извоюваха победа над тях и сега същите тези органи охраняват помпозните им гей-паради. Както го е казал преди 2,5 хилядолетия Хераклит – Всичко тече, всичко се променя. Което не значи, че се променя към по-добро!

Но да се върнем на зеленото. Милицията преследваше чейнчаджиите, а те преследваха зелената щатска валута, както текезесаритеберяха марули. Оттам и новия смисъл в израза. Сега с въвеждане на дигиталните пари, почитателите на Мамон са в чудене, на кое негово превъплъщение да се молят. Кой негов Аватар да почитат, както е модния израз. Правоверните индуси знаят, че техния Вишну има 10 аватара и за сигурност почитат цялата Десятка. Но с Мамон е трудно – неговите са десетки пъти повече.

Вече на сцената е и новото ЗЕЛЕНО - Зелената Енергия. Като тази от ветро и фото-волтаични централи. На вторите им викат и соларни паркове. Някои от тез паркове са от значителен площен порядък, но не ви съветвам да се разхождате там – различни са от стандартните. И кучето ви няма да ги хареса.Това не им пречи да се превърнат в настоящият най-нов и перспективен Аватар на Мамон! Идването му повлече след себе си тълпи от почитатели, едни търсещи временни гешефти, други дългосрочни приходи, трети даже монополизиране на сектора. Лобизмът звучи непривично, даже неприлично за българското ухо. За българите е синоним на  задкулисието. Но на практика почти всичко се решава с лобизъм. Или с натиск, а ако и така не стане със Зелено – но не марули. Марулите в буквален смисъл са за Марулите в преносния. А в България тези вторите съставляват преобладаващата част от населението – изборите го доказват .....!

Сега да слезем от високо на ниско ниво – провинциално, местно, средецко. От февруари се вихри едноЗелено Соларно Хоро на общинско ниво. Повечето съветници се хванаха за пояс и тропкат в ритъм с бащицата кмет. Повече са, но все още недостатъчни. Нужни са 12 и така с бащицата да образуват един вещерски Ковън от 13 души. Те дванайсетте ще се въртят в кръг, а бащицата като главен вещер в средата ще размахва палката. Навремето Инквизицията е пречиствала и прочиствала с огън такива Ковъни, но в днешните либерални времена е недопустимо дори да се помисли.Всичко тече – всичко се изменя!

Може и да са прави зелените хоро-Играчи?! И аз почнах да се съмнявам, дали не са прави. Любознателен човек съм, чета соларните експерти – те са толкова убедителни, чак обидно да ти стане, че си толкова тъп. Аз де, не вие. Но нека споделя тез експертни послания:

Овцете се чувствали прекрасно под сенките на соларните паркове. Тревата под соларите ставала по-зелена, по-хранителна, по-витаминозна и прочие ПО. Млеконадоят на една средностатистическа овца се увеличавал до този на породиста дойна крава, а по-дребните породи наддавали като най-едрите. Направо, не мога да повярвам!

За говедата не се говори много и разбираемо. Едно говедо е доста по-едро от най-едрата овца и не може да пълзи и пасе под фотоволтаичната сянка. Но пък говедовъдите могат да се преквалифицират като зайцевъди например. И по време на ловния сезон да пущат зайцитеза отстрел. Така и авджиитеще са доволни и няма да протестират, че са им свили ловните ареали. Този трик може да се приложи и с някои пернати – фазани, яребици и прочие кокошеви птици. Може и кокошки носачки да се развъждат. Защо точно говеда? То и без друго, преяждането с говеждо, превръща хората в говеда.

Сега да минем и на хората. Никъде на прочетох, че соларните сенки са полезни за хорски разходки, освен може би за любителите на екстремни спортове – като Пълзенето, например. Или Надбягване по панели и Прескачане на панели – и двете ще са любопитна гледка!

Според експертите - соларите ще създават работни места и като верижна ядрена реакция ще създават вериги от нови производства и работни места. Най-облагодетелствани ще са общинските кметове. Финансови потоци ще се леят в общинските хазни и кметовете няма да имат проблеми с издръжката на раздутите щатове.Цялото население може да се нареди на общинската баница, която като хляба и рибата на Христос за всички ще стигне. Такива библейски послания отправят експертите - тези апостоли на Мамон надминават отвсякъде новозаветните.

Тези марулени послания за марулени мозъци не свършват дотук. Най-облагодетелствани щели да са пенсионерите и социално слабите. Те щели да се къпят в електроенергия зиме и лете. От дърва няма нужда – всички ще карат на ток. Финансовият министър Асен Василев няма да се чуди как да вдига пенсии и социални плащания.

Спортът и Културата също не са забравени. Че закъде без тях. Хората живеещи в тоз Соларен Рай ще са толкоз безгрижни, че само на култура и спорт ще са отдадени. Местният футболен отбор има реални шансове да влезе в Шампионска лига. Хората ще тропкат хорца с кметския ковън, ще целуват ръка на бащицата и на ръце ще го носят от мандат на мандат.  Песни ще се пеят и поетични строфи ще се леят за великото дело!!

Но има едни инатливи общински съветници - не щат и не щат да се включат в Зелената Сделка и ядове създават на Бащицата, вече трети път. А бре хора – вземайте бре, кои сте вий, че от зеленото да бягате. Само магаретата бягат от зеленото и налитат на тръни и бодили. Щом ви дават – вземайте! Не ви ли дават – искайте! Следвайте почина на бащицата – хванете се и вие на Зеленото Му хоро!

Бран Босилек

 

Дата: 26-ти юний, летогосподне 2023-то

 

 видяно 64551 пъти
назад

Коментари

Анализатор
Ако Валерко се яви на сесията и гласува за фотоволтаиците в Дебелт, вероятността да бъде пак общински съветник следващия мандат пада стремглаво! В Дебелт не са само тъпанари и цигани и едва ли ще забравят кой ги е продал! А и на Ивана кметското място може да изстине по тази причина!

Дебелт
Грешиш. Валерко ще е там и всички останали жабови хора.Не им върши работа да ги няма.Гласове им трябват.Всичко ще е строено.Даже нашта Ив.Ангелова ще присъства на сесията.

Анализатор
На тази сесия ще си проличи кой какъв е и защо такъв е! И най вече- как ще гласуват Кичев и Янко Германов. И Лало Гюров също! Да не забравяме и Валери Ангелов, сина Иванин! Но той най вероятно няма да присъства на сесията!

Ценител
Я каква симпатична овца, по-добра е от някой съветнички с тоалети.

Интереса клати феса
Кой го раздава туй зелено бе Бране, че и ние да се наредим на опашка. Как му е името на този?

Разбирач
Дебелци могат много работа да свършат.Сто човека и без камъни ще ги наакат.Няколко запъртъка не е зле да носят.По 1 за всеки продажен съветник.

Снежинка
Това коледно деде от снимката, на КОЙ ли подаръчета ще раздава?

Пак ли бе?
Еййййй! Жабовата наглост няма граници! Бах мааму! Май ще трябва цял Дебелт да дойдем на сесията с по една торба камъни всеки! И да подпукаме и кмет, и продажни общински съветници! Ама като му знам адета на Жабов...пак ще се изсули и няма да присъства на сесията!

Запознат
В сряда за четвърти път ще се бори те с двете докладни за фотоволтаици.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9512 пъти