Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Шарж


ОПЕЧАЛЕНАТА НЕСТИНАРКА

Горката ТЯ! Опечалена и почти Опечена!! Стои с вдигнати ръчички в самия център на общинския център. Стои и чака завръщането на бащицата от поредната му екскурзия във вече недотам бяла Европа. Чака смирено с надежда, той като се върне, да мине край нея пътьом кафе да изпие, да вдигне очи да я погледне и се смили над изтерзаната ѝ от безводие душа. После да вдигне мобилния да скръцне зъби на който трябва и разпореди поредния временен пуск на градското фонтанче. Че да се наплискат полите и крачката ѝ със свежа струйчица вода. Малка е нестинарката и малки претенции има. Но няма на кой друг да разчита освен на бащицата. Щото в общинската сграда откъм лявата и ръчица, никой не смее да пръдне, без преди туй бащицата да пита! Ни да пръдне, ни да повърне!! Велик е бащицата, на толкоз политически бури е издържал, а и предстояща се готви да посрещне. Само предатели край него, но той е непоклатим. От кой ли не е предаван горкия и все трябва да сменя едни предатели с други. Само нестинарката му остана вярна – безмълвна и вярна, която никога не го е предала. И да иска милата – възможност няма. Там окована към градския фонтан, само на бащицата се нада! Само ТОЙ може да охлади препечените ѝ от летните жеги крачета. КОЙ е той ли – някой да не си помисли, че е фонтана. Той и фонтана, капка вода не може да повърне, без бащицата да каже. Дано се сбъднат нявга надеждите на малката средецка нестинарка. Тя от всички нестинарки с най-тежка участ е орисана. Останалите походят по гаснещ ивъглени, подритнат ги оттук оттам и всичко свършек има. Тъпани бият, пък и иконите ги пазят. А средецкото момиче, дори икона в ръцете няма. Само бащицата за икона и остана. За икона и вместо тъпан.

Но тя все пак късмет ще има - все някога бащицата от чужбинско ще се върне, все някога за нея ще се присети, все някога фонтана ще тръгне. Може да е за Коледа през декември, но все пак ще стане.

Други са по-зле и от нея! Фонтанът все нявга ще изригне като исландски гейзер, но градското пазарче ще продължи да се пръска по шева. Претъпкват го със сергии и хора – душа не му остана да диша! За човешката глъч и псувни да не говорим. Лошо нещо са туй хората – веч са недоволни! Не стига, че предават бащицата, а и грижи искат от него. Но бащицата тъпкано им го връща и пазарчето не ще да мести. С право им го връща, туй продажно племе друго не заслужава. Чул е той бащицата, че смятат да го сменят. Вярната съпруга в ушле му нашепва, какви интриги кроят срещу него. И тя е права да иска – тъпкано да им го връща.

Ама пазарчето с кво е виновно, че да му пръскаме шева? И отпреде и отзаде!!

Туй се питам, но отговор не искам!

 

Бран Босилек

 

Дата: 20-ти юний, летогосподне 2023-то

 

 

 видяно 64549 пъти
назад

Коментари

ggdb shoes
I together with my guys were taking note of the great tips on the website and all of the sudden came up with an awful feeling I had not thanked the site owner for those strategies. My ladies became as a result very interested to learn all of them and have in effect really been taking pleasure in them. Appreciation for turning out to be so considerate and for utilizing variety of good areas millions of individuals are really eager to understand about. Our honest regret for not saying thanks to you sooner. [url=http://www.]ggdb shoes[/url]

До Горката
С какво право даваш определения за хора, които не познаваш? Или гледаш от прозорците на общината, вместо да се вършиш служебната работа, за която получаваш заплата? Платена с нашите данъци и такси!

Щура работа
Есоесите пишат за фонтана и пазара, а тръгва дискусия по оплюване на жабешките опоненти.Този пазар вторник и четвъртък е отврат.Едно стълпотворение от хора и автомобили.Капан за мишоци от дебнещи ченгета-котараци.Лично съм патил, отваряйте си очите

Меден Курник
Не е само нестинарката и гълъбите са опечалени.Вода няма.А когато някога дойде - жабунясва.Зеленото е на мода при кметското семейство и при водата и при парите, а другите балъци от общината лапат мухито, пардон мухите.

Горката
Седи и по цял ден гледа Митко Янков Вълчев и ченгето, които вместо да ходят на работа висят в кафенето. Безмозъчни глупаци!

Кобра Кобрева
За един" предател" за друг добър приятел. За един" пиянка"за други добър ръководител.Явно мисленето ви е малко ограничено

Керанов
Покажи се бе, най-достойния.Дето никой не те брои за човек.

Средец
С предатели като Кичев, пиянки като Янков и бивши пребоядисани гербаджии като Гошко Атанасов май се е успокоил Всевеликия Жабок. Само ме притеснява ако остане четвърти мандат че това ще му е и на нестинарката и на Грудово и на цялата околия..


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9509 пъти