Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


Кметът Жабов от ГЕРБ стигна твърде далеч - ще затвори с фотоволтаици най-голямото село в община Средец

Статията е взета от ФЛАГМАН 

Димитър Янков гостува на Флагман, за да обяви своята кандидатура за кмет на есен, водач на листата ще е Живко Гърков - другият опозиционер на досегашното безвремие на ГЕРБ

От Областната дирекция "Земеделие" ясно и точно предупреждават за последствията от беззаконието на вносителя на скандалната докладна за фотоволтаиците, които ще опасват Дебелт, става ясно още от документа, с който Флагман разполага

Димитър Янков е общински съветник в община Средец трети мандат – има два последователни от 2007 до 2015 г. и от 2019 г. до настоящия момент. През 2011 г. е кандидат за кмет. На 58 г. По професия е инженер-лесовъд, дългогодишен директор е на Държавното горско стопанство в Средец.

- Г-н Янков, много добре познавате местната политика през годините. Досега имало ли е по-слаб мандат на общинската администрация?

- Проследявал съм работата на общинската администрация още от времето, когато Тодор Пройков от БСП беше кмет, впоследствие и при първия мандат на Иван Жабов от ГЕРБ. Определено мога да кажа, че в настоящия, трети мандат на Жабов, има сериозно отстъпление. В общинската администрации има хора, които биха могли да работят много по-добре, повтарям - биха могли, но по причини, свързани най-вече с действията на кмета, те живеят и работят под необясним за мене страх. И това не се отразява добре на работата и на хората в общината. Имам предвид обаче най-вече работата на Общинския съвет, пред който кметът отдавна не счита за нужно да се явява на сесии.

 

Бъдещи фотоволтаици в Дебелт и Сливово разпалиха пореден скандал в община Средец, кметът пак се скри

- Подобва картина едва ли има в друга българска община? Обиден ли е? На кого? Та той има достатъчно голямо мнозинство от свои хора вътре.

- Не би следвало да е обиден. Не може да се обижда на 17 човека, на целия състав на ОбС и поради тази причина да не се явява в залата. Друго по отношение на поведението му – това е меко казано неетично. Не се изпълняват решения на Общинския съвет, важни за общността, както беше м.г. през август м.г. за преместването на Централния пазар в парка, където беше устроен по традиция преди ковид кризата от 2020 г. Там е по-широко, по-удобно за хората. На мястото, на което е сега, просто няма капацитет.

Кметът на Средец Жабов с трети опит да прокара скандална докладна за фотоволтаици в Дебелт и Сливово

- На пук ли го направи това?

- Предвид факта, че няма реален отговор нито от него, нито от администрацията му до ден-днешен, при условие, че от ГЕРБ дори гласуваха „за”, вие си правете извода. Зададохме въпроса „има ли някаква пречка?”. Нищо не ни беше отговорено. Имам усещането, че някой и да знае нещо в веговия екип, той не смее да каже нищо. От миналия октомври досега това решение не е изпълнено.

Кметът-фантом на ГЕРБ оттегли съмнителната докладна за фотоволтаиците в община Средец, но не се яви пред протестиращите

- Сега се сещам и за друг подобен случай - кощунствен и за вярата ни. Г-н Жабов е узнал, че гласуваното предложение за укрепване на оградата на Голямобуковския манастир е дошло от опозицията, той се е възпротивил да преведе символичната сума от 2000 лв. Впрочем така ли е?

- Предложението беше, ако не се лъжа, на г-н Иван Кичев. Сумата беше от порядъка на 2000 лв., да, така беше. За съжаление съм се сблъсквал неведнъж с твърде дребнавото му поведение. Сега може и да са отпуснати парите от него, не знам. Още повече, че месец по-късно пак гласувахме подобно решение, в което бе изрично посочено, че новите средства ще се отпуснат, след като се изпратят оригинално гласуваните около 2000 лв. за манастира в Голямо Буково. Не мога да кажа дали това е изпълнено. Не съм се и интересувал впоследствие.

- Кога решихте да се кандидатирате за кмет наесен?

- До началото на кампанията все пак има време, но твърдо възнамерявам да се кандидатирам за кмет. Това решение е плод на събития, които се натрупаха през времето. От една страна поведението на Жабов, от друга, че доста хора в годините са идвали при мен за помощ и съвет, но и още повече – че г-н Живко Гърков, с когото сме съидейници, дойде при мен в края на януари т.г. и ми предложи този път аз да бъда водеща фигура в предстоящата кампания. Впоследствие Гърков пък прие поканата да е водач на листата с кандидатите ни за общински съветници.

- Гърков от каква политическа сила беше издигнат на предходните избори?

-  Не, че не е от значение, но последният път, през 2019 г.  успяхме да осъществим контакт със СДС. Тогава още не бяха в коалиция с ГЕРБ. Опитахме да направим по-широка коалиция на местно ниво. Макар че нито той, нито аз сме партийно обвързани. Гърков стигна до балотаж. За съжаление 36 гласа не му достигнаха.

- На чия подкрепа ще се надявате Вие сега?

- Възприемам се като алтернатива на управлението на Жабов. Разчитам на избирателите на Средец и общината. Считам, че съм бил последователен в отношението си към тях и като общественик съм свършил доста работа през годините. Освен кариерата си като директор, имам и 12 години стаж като общински съветник зад гърба си. Дали ще бъда признат за достоен за кмет, избирателят ще реши.

- Всъщност причината да водим този разговор е поредната проява на, как да кажа по-елегантно гьонсуратлък,  от страна на на г-н Жабов, на последната сесия вчера, когато за пореден път е внесъл прословутата си докладна за фотоволтаичните паркова в двете села Дебелт и Сливово. Пак без успех. Бихте припомнили хронологията?

- Вносителят е кметът на общината. Беше внесена за първи път тази докладна през февруари и бе отхвърлена. През март пак беше внесена и пак отхвърлена. Искат повече гласове – квалифицирано мнозинство от две трети. Увеличи се броят на хората „за” през март, но пак не му достигнаха. Беше в дневния ред и на априлското заседание, но тогава в последния момент вносителят я оттегли. И на 31 май, вчера,  пак беше внесена и пак отхвърлена. Жабов не беше на сесията. Не достигна пак броят на гласовете. И се чудим защо го прави изобщо.

- До кога може да внася тази докладна той и беше ли този път в залата?

- Не беше, защото бил в болнични. За голямо съжаление това позволява правилникът на Общински съвет-Средец, който бе приет основно от управляващата група и ние не успяхме да нанесем корекции. Оказва се, че може да я внася колкото си иска пъти, за разлика от Бургас, където все пак има ограничения.

- Дали г-н Жабов е информиран за становището на г-жа Лидия Станкова – директор на Областната дирекция Земеделие-Бургас към Министерството на земеделието, от 26 май т.г. Тя се обръща към него загрижено, към областния управител на Бургас, към председателя на ОбС-Средец и зам.-министъра на земеделието. И казва, че е „...силно обезпокоена от обсъжданите идеи за изграждане на фотоволтаични паркове в землищата на Дебелт и Сливово, защото става въпрос за имоти с начин на трайно ползване – пасища, мери, ливади”. Тя настоява тези имоти от Общинския поземлен фонд да се стопанисват съобразно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи - от животновъдите, а не върху тях да се направят фотоволтаици. Дали г-н Жабов знае това? Вие запознахте ли се със становището?

- Аз се запознах два дни преди сесията, на 29 май, преди заседанията на Постоянните комисии на ОбС. Беше получено в деловодството на ОбС-Средец. Аз съм един от четиримата общински съветници, които по молба на жителите на село Дебелт разписахме писмо до г-жа Лидия Станкова с молба да се произнесе. Сезирахме и останалите институции.

- Колко подписа имахте в писмото?

- 340. Но не е било проблем да се съберат повече, просто не е имало достатъчно време за организаторите.. А за Жабов, както вече казах, администрацията му твърди, че е в болничен. Говоря за деня на сесията. Останалата част от администрацията му със сигурност е запозната и няма как да не му е докладвано, че пристигна такова становище. Още повече, че той е и вносител на докладната. Тя не бе оттеглена.

- А Жабов безприсъствено на какво се надяваше на тази сесия?

- Нужни са му  12 от 17 общински съветници да гласуват „за”, за да се приеме. И пак не успя да събере 12-те гласа. За Сливово не стигна един глас. От Дебелт дойдоха граждани, които пак протестираха. И не се събраха гласове.

- Вашето мнение за този абсурден казус? Докъде води това?

- Абсурдите са много. А Дебелт е най-голямото село в общината – и като жители, и като размер. Забележете – част от площите за фотоволтаиците са планувани в околностите на селото. Много коментари съм правил, че не бива да се допуска.  Считате ли за уместно да затворим за 50 години напред с фотоволтаици едно село, което се развива?! Има пасища, мери и други земеделски площи, които са с плодороден слой. Около 1050-1100 дка общо се предвиждат за фотоволтаици, а животновъдството е приоритет.

- Какви животни се отглеждат там?

- Гледат се и говеда, и овце. Близо 1/4 от говедовъдството в регион Бургас е от община Средец. То е приоритет и на държавата. Затова са и измененията от 2015 г. в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Не съм юрист, но моята дейност изисква  юридическа основа – затова им казах, че дори да се вземе това решение, то ще бъде незаконосъобразно. Най-малкото няма да бъде спазен духът на закона. Животновъдството не е моментна дейност. То се очаква да се разраства. В крайна сметка е основен поминък за общината.

- Защо не се намери вариант за по-отдалечени села, малко населени, пустеещи зони? Пълно е с такива в тази обезлюдена община.

- В такава урбанизирана територия като Дебелт, всичко опира до комуникации и инфраструктура. Трябва да е по-далеч от селата, да не пречи по никакъв начин на развитието и поминъка.  Ако терените не се ползваха, пречка няма. Най-големият проблем е, че двете фирми-инвеститорки са създадени през май месец 2022 г.  и са кръстени предвидливо „Сливово Солар” и „Дебелт Солар”.  Убеден съм, че общинската администрация е запозната много по-отрано и много по-отрано трябваше да си свърши работата – да се направят обществени обсъждания, да се  запознаят хората, да се изберат терени, които са подходящи и да не пречат.

- Мирише ли на корупция, г-н Янков?

- Не мога да кажа.

*Разговорът с кандидат-кмета на Община Средец за идния мандат до 2027 година Димитър Янков бе проведен вчера вечерта в редакцията на Флагман. Разполагаме с официалното становище на Областната дирекция "Земеделие", откъдето ясно казват, че са силно обезпокоени от идеята на кмета на ГЕРБ Иван Жабов и му припомнят най-важните алинеи от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които той настоява да се погазят.

 

ДАТА: 02.06.2023 г.

 видяно 64549 пъти
назад

Коментари

ggdb shoes
I wish to convey my admiration for your kindness supporting folks who absolutely need guidance on in this matter. Your personal dedication to getting the solution across had become amazingly functional and have usually permitted ladies much like me to realize their goals. Your own useful key points indicates a lot a person like me and somewhat more to my peers. Warm regards; from each one of us. ggdb shoes

ggdb
I抎 need to test with you here. Which is not something I normally do! I get pleasure from reading a publish that may make people think. Additionally, thanks for permitting me to remark! ggdb

golden goose sliders
Nice post. I learn something more challenging on completely different blogs everyday. It will all the time be stimulating to read content from different writers and observe a bit one thing from their store. I抎 choose to make use of some with the content on my blog whether you don抰 mind. Natually I抣l offer you a link in your web blog. Thanks for sharing. golden goose sliders

golden goose kids
An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing slightly analysis on this. And he in reality bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love studying extra on this topic. If attainable, as you grow to be experience, would you thoughts updating your weblog with more details? It is highly useful for me. Massive thumb up for this blog submit! golden goose kids [url=http://www.goldengoosesneakerssale.us.com/kids-c-67]golden goose kids[/url]

Неизненадан
Тандемът Янков - Гърков е най нормалното нещо на света. Изненада щеше да е ако не са двамата! Ако съберат добър екип от местни хора и се потрудят здраво...шанса за победа е съвсем реален. Особено след простотиите на Кичев за фотоволтаиците!

За съжаление
Пак ще ги има такива. Но все пак е по добре да не подкрепиш никого отколкото да не гласуваш! Щото по този начин се налива вода в мелницата на Жабов!


Дано този път няма такива, дано им е дошъл акъл в главите, или да са отишли аргати в чужбина да видят как се вадят парите там. Бил съм и знам какво говоря.

Редова електорална единица
Гърков с Янков, туй е нещо сериозно, желая им УСПЕХ и се доверявам на преценката на Живко. Съжалявам за него, че само 36 гласа не му достигнаха през 2019-та, когато отново бяха заедно с Янков. Щото имаше 100 електорални единици, сто пълни идиота, които не подкрепиха никого. Ако се смятат към общия брой гласували, реално погледнато Жабов не успя да вземе 50% плюс 1 глас. Нали разбирате, 50% от 100 гласа са точно 50 гласа, а Жабока взе не 51 повече, а само 36. Ама тъпата ни избирателна система е такава, а и гнусния изборен туризъм. Лошото е, че точно тия сто глупака осигуриха на Жабов третия мандат. Замислете се бе хора, нормално ли е да идеш до урните и с някакво перверзно удоволствие да не гласуваш за никого, какъв трябва да си? И в национален мащаб ги има, само че десетки хиляди. ОТВРАТ!

Грудовец
Евалла Митко за куража! Хвала и на Гърков, че е с теб! Мислещите хора от Средец са с Вас! Време е Жабов да си ходи! Опропасти ни града и общината тоя пезевенк! Ще сме най големите глупаци на света, ако го оставим кмет още еди мандат. Ножът е опрял до кокала!

Христо Ботев
Да хваща ТРОЯНСКИЯ балкан, чи и там го чакат едни ловци.Ще го отстрелят като дърт глиган

щъркел
На никой не му се занимава да влиза в блатото.Ще пострадат и други земноводни.

делян добрев
Няма ли някой да поиска имунитета на Жабов?


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9511 пъти