Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


Мартенска сесия преди парламентарни избори.

Днес, 29.03.2023 г.  се проведе редовната сесия на общинския съвет Средец. В залата присъстваха 16 от общо 17 съветника. Поредното отсъствие на Жабов си остава за негова сметка в бъдещи избори. Общо 29 точки се разгледаха в дневния ред на това заседание – 45-то по ред. Ето и по-важното според нас от изминалата сесия:

Още в началото инж.Янков предложи изваждане от дневния ред  на три точки, разгледани, гласувани и отхвърлени на предното 44-то заседание.Предложението не бе прието за разлика от следващото му - докладните да бъдат разгледани в началото на дневния ред. Така първа точка стана „Изменение на подробен устройствен план в центъра на град Средец” Това предложение за парцелиране на центъра, както и предния път събуди основателни съмнения в съветниците за опасността от бъдещи продажби след преобразуването на някои терени от публична в частна общинска собственост и точката за втори път не преодоля бариерата от необходимия брой гласове. Последваха две идентични докладни  за предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж за изграждане на фотоволтаични централи  в селата Сливово и Дебелт.В тежест против едната докладна стоеше подписка от близо 400 жители на село Дебелт, които са против това действие. След сериозен дебат по темата, който ви препоръчваме да гледате на видео в сайта на общината, двете докладни бяха отхвърлени за втори път в рамките на месец. Тъй като първите 3-4 точки отнеха час и половина бе поискана и уважена 15 минутна почивка.

След почивката се разгледа поредната важна точка за гражданите на общината, а именно цените на дървата за огрев. Взе се решение, общинското горско предприятие да предостави на населението три цени на дървата от горските складове. До пет кубика на хората над 65 години по 70 лв, за всички останали по 75 лв., а на свободна продажба за по-големи количества за граждани и юридически лица - 80 лв. Естествено това не включва транспортни и други разходи. И тази докладна  ще е интересна за гледане, защото освен цената за дървата бяха обсъждани и въпросните вече станали космически транспортни разходи. Проследете изявите на г-жа Чобанова и г-н Кичев.

Предоставянето на безвъзмездна финансова помощ от 5000 лв.на „МИГ” Средец се обвърза с изпълнение на по старо решение на общинския съвет за дарението от 2000 лв. към буковския манастир, която ,,великия‘‘средецки кмет се инати да не изпълнява. За кой ли път вече!

Една от докладните бе за крупна продажба на общински имоти в селата Зорница и Проход с цел изграждане на фотоволтаици. За кой ли път вече – отново фотоволтаици!!Тя не събра необходимите гласове и традиционно ще очакваме повторния опит на кмета и администрацията още на следващата сесия. За кой ли път вече!!! Интересното бе, че преди това управляващите отхвърлиха предложението на инж. Янков за удвояване на цената на тези имоти. Въпреки че той се позова на предишна подобна продажба, при която цената при търга е достигнала 1500 лв. на декар. Интересно е как ли въпросния старозагорски заявител-купувач "Аква Енерджис" ЕООД е стоплил сърцата на управляващите съветници, или поне на техния ментор-кмет, че да се откажат да вкарат допълнително в общинския бюджет над половин милион лева. Любителите на разследващата журналистика може да се потрудят над този казус. 

С цел щадене на читателското внимание ще се ограничим дотук с представянето на тази сесия. По-любопитните нека проследят и последната точка „Питания” директно от общинския сайт. Когато бъде монтирано заседанието?! Това може да стане късно, или още по-късно. За кой ли път вече!!!!

И не забравяйте да гласувате в неделя – втори април. Не се поддавайте на ,,пролетната‘‘ изборна умора, която някой устати медийни провокатори се опитват да Ви внушат!

 

Дата: 29.03.2023 г.

 видяно 70624 пъти
назад

Коментари

golden goose women
A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing slightly analysis on this. And he the truth is bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying more on this topic. If doable, as you grow to be experience, would you thoughts updating your weblog with extra details? It is extremely helpful for me. Huge thumb up for this blog post! golden goose women [url=http://www.goldengoosesonline.com]golden goose women[/url]

Търгаш
Желая да играя на търг за закупуване на общ. земя,но първоначалната цена за декар да е 3000 лв.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9593 пъти