Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


ПРЕДКОЛЕДНА СЕСИЯ

Днес, 21.12.2022г. се проведе последното за годината заседание на общински съвет град Средец. Излишно е да споменаваме за поредното отсъствие на кмета Жабов, което е разбираемо – никой не иска да му развалят настроението с неудобни въпроси и то баш преди коледните и новогодишни празници. И така в залата перманентно и несигурно присъстваха от 13 до 16 общински съветници от общо 17 такива. Очакванията това да бъде тържествена сесия не се увенчаха с успех и в приетия дневен ред състоящ се от 26 точки нямаше нищо предпразнично. Настроението, обзело всички  по естествени предколедни причини, се опита да помрачи съветника Георги Вълчев търсейки отговор на въпроса - защо кмета и общинска администрация нехайно се отнасят към задълбочаващия се проблем с водата от язовир Ясна поляна? Съветникът поиска на следващата сесия проблема да се разгледа като основна точка и набележат превантивни мерки от кмета преди да сме преминали в състояние на воден недоимък. После някъде към средата на сесията съветничката Йона Чобанова осъществила ,,пара– контакт‘‘ с ,,висши сили‘‘ уведоми колегите си относно причините за „мистериозното” отсъствие на Жабов. Тя предложи 15 минутна почивка, в която всички те да се присъединят към поредната пиар-акция на кмета, насрочил по ,,неведоми‘‘ причини коледно тържество в кабинета си, точно по време на сесията.

След почивката, съветът продължи по рутинни задачи, предимно продажби на общински имоти – явно общината ни все още разполага с такива! Нашият екип вярва, че с  приключването на продажбите най-накрая ще приключат и мандатите на Жабов, и цялата му административна плеяда ще се разбяга от безпаричие.

Скучната сесия бе към края си, когато в точка „Питания”съветникът Иван Кичев разнищи поредната съмнителна  поръчка  за рехабилитация на пътя Орлинци-Суходол-Русокастро на стойност 8 000 000 лева – да осем милиона са, нямаме грешка в нулите. И да, не е нито основен ремонт, нито текущ такъв, а точно рехабилитация, каквото и да значи това!? Сиреч я се направи нещо, я не се направи, но усвояването на парите е обезпечено.Поради липсата на отговорника Жабов, Кичев се обърна към комисията от администрацията  провела търга с думите: ,,Не Ви ли се струва съмнително  участието само на една фирма в този търг‘‘. След това продължи с факти, че въпросната фирма досега никога не се е занимавала със строеж, рехабилитации, основни или текущи ремонти на пътища. Също сподели, че в договора е забранено да се използват подизпълнители. Накрая прочете писма от фирмата към евентуални бъдещи подизпълнители за съдействие по изпълнение на спечелената поръчка. Исканото съдействие обаче е на стойност само 5 000 000 лева. Останалите средства сигурно са се изгубили по пътя, или предстои да се усвоят в нечии джобове.  А казват, че у нас  трудно се става милионер! Не е трудно уважаеми читатели, просто трябва да си на подходящото място в подходящия момент и да не се поддаваш на скрупули! А ние останалите ще чакаме през някой си месец октомври, някоя си година да влезем в Шенген. Има да чакаме – холандци, австрийци и шведи не са глупави хора и дълго време ще ни показват червените картони при тази вихреща се корупция и бездействащи прокуратура и съд!Естествено и в този средецки случай, не очакваме някой да се самосезира и прояви ,,нездрав‘‘  интерес към нечии явно нездрави интереси! Типично за България!!

Като завършек на статията, а и като завършек на Годината, предлагам да се върнем и погледнем в нашите скромни паници и през празниците да пренебрегнем пълните чужди казани, нищо че са с нашите пари  пълнени. Може да ВИ звучи абсурдно точно от устата на Баба Яга, но дори Баба Яга /нищо че е стара/ се бои от БОГА. БОГ вижда всичко и си записва за всеки и за идните им поколения чак.

Нека си пожелаем нещо  по-скромно и напълно възможно:

Нека през Новата 2023 година всичко да ни върви по ВОДА, защото има опасност именно тя да ни липсва най-много!

 

Баба Яга

 

Дата: 21.12.2022 г.

 

 видяно 55586 пъти
назад

Коментари

Случаен минувач
Сесията на ОС е снимана и качена на сайта на общината. Всеки заинтересован за свинщините които стават в Средец може да гледа.Жалката истина обаче е, че само на неколцина, някои които не живеят вече там им пука за общината. Иначе отдавна Земноводното щеше да го утрепат с камъни, а не да му дават мандати.

Е, ти пък
Не си ли разбрал, че на повечето от тъй наречената от средецка ,,четяща‘‘ аудитория и лайняна клечка да качиш във фейса, ще се спукат да я харесват. До там им е мисленето и сбърканото чувство за хумор.

До 1 и 2 коментари
Уважаеми Торбаланци, Торбаланки и т.н. , много сте пунктуални бе мили мои! Не съм им на ,,есесовците‘‘ адвокат, нито върл фен, ама и вас си ви бива в заяжданията. Пример – пише се Областна управа гр. Бургас, но тя отговаря за цялата област, респективно РЗИ гр. Бургас, РИОСВ гр. Бургас и ред други. Освен всичко това е изрично посочено, че съветът е общински, а не градски. Тъй де, не търсете в лайната семки. И друго ме озадачава: есоесите статия са написали, рядко пишат, но все пак е статия /не кратък пост/, а имат във фейса само 3 харесвания, а коментара на г-жа Жекова /чест и почитания - не е упрек към нея/ по същата публикация има 3 пъти по 3 харесвания. Не е ли малко избирателно и пристрастно от страна на четящата средецка аудитория, как мислите? Случаят не е единичен.

Хохохохо
Скоро не съм се смяла през сълзи. Коледа е скоро.Г-н Жабов бъдете дядо Коледа и ние искаме подаръци.Стига само за вас. От верните служители

До чичо Симо
Чиче, ти ние видя ли нещо обезпокоително в въпросите на Кичев или чакаш друг твой любим персонаж, дядо Торбалан да ти даде нещо от торбата.

Баси Яката баба Яга
Баба,недей да им бъркаш по дупките на управляващите с метлата,че ги боли.Давай го нежно с вазелин.

До симо
Кичев ще намаже ските на жабата.скоро.

Симо
В приказните “Баба Яга” винаги ми е била любим персонаж, ама тука “Бабкеее…” много си невежа!

Дядо Торбалан
Само една забележка от публикацията във фейса. Общинският съвет не е на гр. Средец. Той е общински и е на/за общината


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9396 пъти