Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


ПРЕДКОЛЕДНА СЕСИЯ

Днес, 21.12.2022г. се проведе последното за годината заседание на общински съвет град Средец. Излишно е да споменаваме за поредното отсъствие на кмета Жабов, което е разбираемо – никой не иска да му развалят настроението с неудобни въпроси и то баш преди коледните и новогодишни празници. И така в залата перманентно и несигурно присъстваха от 13 до 16 общински съветници от общо 17 такива. Очакванията това да бъде тържествена сесия не се увенчаха с успех и в приетия дневен ред състоящ се от 26 точки нямаше нищо предпразнично. Настроението, обзело всички  по естествени предколедни причини, се опита да помрачи съветника Георги Вълчев търсейки отговор на въпроса - защо кмета и общинска администрация нехайно се отнасят към задълбочаващия се проблем с водата от язовир Ясна поляна? Съветникът поиска на следващата сесия проблема да се разгледа като основна точка и набележат превантивни мерки от кмета преди да сме преминали в състояние на воден недоимък. После някъде към средата на сесията съветничката Йона Чобанова осъществила ,,пара– контакт‘‘ с ,,висши сили‘‘ уведоми колегите си относно причините за „мистериозното” отсъствие на Жабов. Тя предложи 15 минутна почивка, в която всички те да се присъединят към поредната пиар-акция на кмета, насрочил по ,,неведоми‘‘ причини коледно тържество в кабинета си, точно по време на сесията.

След почивката, съветът продължи по рутинни задачи, предимно продажби на общински имоти – явно общината ни все още разполага с такива! Нашият екип вярва, че с  приключването на продажбите най-накрая ще приключат и мандатите на Жабов, и цялата му административна плеяда ще се разбяга от безпаричие.

Скучната сесия бе към края си, когато в точка „Питания”съветникът Иван Кичев разнищи поредната съмнителна  поръчка  за рехабилитация на пътя Орлинци-Суходол-Русокастро на стойност 8 000 000 лева – да осем милиона са, нямаме грешка в нулите. И да, не е нито основен ремонт, нито текущ такъв, а точно рехабилитация, каквото и да значи това!? Сиреч я се направи нещо, я не се направи, но усвояването на парите е обезпечено.Поради липсата на отговорника Жабов, Кичев се обърна към комисията от администрацията  провела търга с думите: ,,Не Ви ли се струва съмнително  участието само на една фирма в този търг‘‘. След това продължи с факти, че въпросната фирма досега никога не се е занимавала със строеж, рехабилитации, основни или текущи ремонти на пътища. Също сподели, че в договора е забранено да се използват подизпълнители. Накрая прочете писма от фирмата към евентуални бъдещи подизпълнители за съдействие по изпълнение на спечелената поръчка. Исканото съдействие обаче е на стойност само 5 000 000 лева. Останалите средства сигурно са се изгубили по пътя, или предстои да се усвоят в нечии джобове.  А казват, че у нас  трудно се става милионер! Не е трудно уважаеми читатели, просто трябва да си на подходящото място в подходящия момент и да не се поддаваш на скрупули! А ние останалите ще чакаме през някой си месец октомври, някоя си година да влезем в Шенген. Има да чакаме – холандци, австрийци и шведи не са глупави хора и дълго време ще ни показват червените картони при тази вихреща се корупция и бездействащи прокуратура и съд!Естествено и в този средецки случай, не очакваме някой да се самосезира и прояви ,,нездрав‘‘  интерес към нечии явно нездрави интереси! Типично за България!!

Като завършек на статията, а и като завършек на Годината, предлагам да се върнем и погледнем в нашите скромни паници и през празниците да пренебрегнем пълните чужди казани, нищо че са с нашите пари  пълнени. Може да ВИ звучи абсурдно точно от устата на Баба Яга, но дори Баба Яга /нищо че е стара/ се бои от БОГА. БОГ вижда всичко и си записва за всеки и за идните им поколения чак.

Нека си пожелаем нещо  по-скромно и напълно възможно:

Нека през Новата 2023 година всичко да ни върви по ВОДА, защото има опасност именно тя да ни липсва най-много!

 

Баба Яга

 

Дата: 21.12.2022 г.

 

 видяно 56502 пъти
назад

Коментари

golden goose running sole
I wanted to draft you one very small observation to help thank you very much again on the pleasing views you have shown above. This is quite pretty open-handed of you to present openly just what many of us could possibly have marketed for an electronic book to get some money for themselves, most notably considering that you could possibly have tried it in case you desired. These advice also served to provide a good way to fully grasp that many people have the identical zeal really like my personal own to learn a lot more in regard to this issue. I am certain there are thousands of more fun times up front for many who scan through your blog. [url=http://www.goldengoosesneakerssale.us.com/running-sole-c-4_5_44]golden goose running sole[/url]

въпроса ми е
Съществува ли още това село Средец?

Случаен минувач
Сесията на ОС е снимана и качена на сайта на общината. Всеки заинтересован за свинщините които стават в Средец може да гледа.Жалката истина обаче е, че само на неколцина, някои които не живеят вече там им пука за общината. Иначе отдавна Земноводното щеше да го утрепат с камъни, а не да му дават мандати.

Е, ти пък
Не си ли разбрал, че на повечето от тъй наречената от средецка ,,четяща‘‘ аудитория и лайняна клечка да качиш във фейса, ще се спукат да я харесват. До там им е мисленето и сбърканото чувство за хумор.

До 1 и 2 коментари
Уважаеми Торбаланци, Торбаланки и т.н. , много сте пунктуални бе мили мои! Не съм им на ,,есесовците‘‘ адвокат, нито върл фен, ама и вас си ви бива в заяжданията. Пример – пише се Областна управа гр. Бургас, но тя отговаря за цялата област, респективно РЗИ гр. Бургас, РИОСВ гр. Бургас и ред други. Освен всичко това е изрично посочено, че съветът е общински, а не градски. Тъй де, не търсете в лайната семки. И друго ме озадачава: есоесите статия са написали, рядко пишат, но все пак е статия /не кратък пост/, а имат във фейса само 3 харесвания, а коментара на г-жа Жекова /чест и почитания - не е упрек към нея/ по същата публикация има 3 пъти по 3 харесвания. Не е ли малко избирателно и пристрастно от страна на четящата средецка аудитория, как мислите? Случаят не е единичен.

Хохохохо
Скоро не съм се смяла през сълзи. Коледа е скоро.Г-н Жабов бъдете дядо Коледа и ние искаме подаръци.Стига само за вас. От верните служители

До чичо Симо
Чиче, ти ние видя ли нещо обезпокоително в въпросите на Кичев или чакаш друг твой любим персонаж, дядо Торбалан да ти даде нещо от торбата.

Баси Яката баба Яга
Баба,недей да им бъркаш по дупките на управляващите с метлата,че ги боли.Давай го нежно с вазелин.

До симо
Кичев ще намаже ските на жабата.скоро.

Симо
В приказните “Баба Яга” винаги ми е била любим персонаж, ама тука “Бабкеее…” много си невежа!

Дядо Торбалан
Само една забележка от публикацията във фейса. Общинският съвет не е на гр. Средец. Той е общински и е на/за общината


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9364 пъти