Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Обзор


НЕ, ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ!

Не се прави така! Нямате право да го правите! Нямате право от ранга на най-висшата институция в държавата, да действате против интересите на държавата и нацията! Нямате право да обезсърчавате мнозинството от българските избиратели търсещи промяна, ред, справедливост и благополучие! Нямате право да ги лишавате от алтернативи, внушавайки им, че и прогресивните такива са маскари като останалите! Нямате право да говорите в хор със статукво, срещу което вдигнахте юмрук! Нямате право две години след този жест и по малко от година след избора ви за втори мандат, да правите скрит ортаклък със същото това статукво, срещу което се опълчихте! Нямате право да лъжете доверието на избирателите си! Тези избиратели, които макар и с различни убеждения, но сплотени от обща цел Ви осигуриха позицията, на която сте, очаквайки от вас да сте СТОЖЕР на промените към по-добро бъдеще!Но Вие тръгнахте от ,,МУТРИ ВЪН‘‘ и стигнахте до ,,С МУТРИ ВЪТРЕ‘‘!! Да, г-н Президент, чрез настоящия служебен кабинет, Вие осигурявате слугинаж и спокойствие на една бивша престъпна власт, замитайки под килима много неудобни за нея въпроси! Търсите некомпетентност, престъпни действия и бездействия на един редовен кабинет с реално шестмесечно управление, но защо още по назад във времето не се вгледате? Защо пропускате 12 години, в 5 от които сте били Президент и под носа ви се е вихрила въпиюща некомпетентност и организирана престъпност на високи държавни нива?Ако в началото не сте знаели, защо сега вече го забравихте?Защо се случи тази ваша трансформация? Много мислещи българи си задават този въпрос! Много от тях и аз в туй число не могат да намеря отговора! Но и аз като тях се чувствам излъган! Излъган от вас! Отражение на тези, дори и неосъзнати чувства е ерозията на политическия ви рейтинг, респективно доверието във вас. Бъдете сигурен в едно – ако президентските избори предстояха сега, изборът ви за втори мандат щеше да е химера! Но това е свършен факт, точно какъвто е и управлението на Борисов! Факт, който не дава отговор на въпроса за вашата неочаквана политическадеформация! Но, не ни пречи да погадаем:

Един възможен отговор на въпроса е – РЕВАНШИЗЪМ! През лятото и есента на миналата година двата служебни кабинета с премиер Стефан Янев осъществиха значителен брой кадрови смени на административен антураж получен в наследство от Борисов. Доколко оправдани, или не, бяха тези смени е въпрос, който ще подмина. Изключвайки персоналните драми на подменените апаратчици, по-важен е един друг аспект от обществено значение – те преминаха под лозунга ,,МУТРИ ВЪН‘‘. И обществото ги прие за нормални! Обаче! След създаването на кабинета Петков, голяма част от президентските кадри бяха подменени от министрите на коалиционните партньори. Това едва ли се е харесало на г-н Президента, макар че е една регулярна традиция при смяна на властта с редовен кабинет.Но частично обяснява президентското поведение с мащабните чистки на служебния кабинет Донев. С тази разлика, че в случая лозунгът ,,МУТРИ ВЪН‘‘ е неприложим. Приложим е обаче лозунгът ,,С МУТРИ ВЪТРЕ‘‘, понеже кадри обвързани със статуквото заеха властови и медийни позиции, заемайки се с мащабно оплюване на редовния кабинет Петков. Много бих желал поведението на президента да бъде обяснено с някаква дори и погрешна представа за принципност. Но фактът, че служебния кабинет на Радев през 2017г. не си позволи да раздвижи застоялите води на статуквото, ме води по скоро в посока на реваншизъм към Петков, Василев и лоялните им партньори от БСП и ДБ.

Възможни саи други отговори за променения модел на президентско поведение. Може да са явни, или скрити, стари стаени, или нови избуяли, политически, или икономически обвързаности! Не е изключено да е съблазънта на властта, реализирана чрез поредица служебни кабинети, път по който продължаваме да вървим след провала на редовния. Не е изключено да има и други отговори, или комплекс от такива, сред които и предположените. Всичко е все още в сферата на догадките, които неминуемо на по-късен етап ще станат обществено достояние.

Каквито и да са отговорите, със сигурност въпросната ПРЕЗИДЕНТСКА ПРОМЯНА не е ПРОМЯНАТА, която търсим от лятото на ПРОТЕСТИТЕ! Не зная дали ще я намерим и след предстоящите избори през октомври. Очертава се една перманентна патова ситуация с липса на градивен редовен кабинет и парламент, вина за което ще носи в най-голяма степен настоящото политическо поведение на г-н Румен Радев. След което бъдещ ХАОС И РАЗРУХА!

ДА, Г-Н ПРЕЗИДЕНТ и да не Ви харесва, такива са неизбежните изводи!

 

Камен Чукарски

 

Дата: 09.09.2022 г.

 

 видяно 70582 пъти
назад

Коментари

golden goose store
Thanks a lot for providing individuals with an extraordinarily special opportunity to check tips from this web site. It is usually very awesome and as well , jam-packed with fun for me personally and my office friends to visit your website minimum three times in one week to read through the newest issues you have. Not to mention, we are always pleased with the beautiful techniques you give. Certain 3 points in this post are surely the most impressive I have had. golden goose store [url=http://www.goldengooseofficial.com]golden goose store[/url]


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9578 пъти