Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Обзор


ТРИТЕ ЖАЛОНА

От полунощ на днешния ден 02.09.2022г. стартира предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени за неделния ден на  02.10.2022г. Предизборната ролетка се завърта за 4-ти път в рамките на година и половина, а българският избирател поуморен и отегчен от пропагандни клишета и явни лъжи, ще се изправи отново пред урните.За него е тази статия:

Как да се ориентира/ме в ситуацията и да пресеем рационалните зърна от плявата, с която ни обдухват по медиите - политици, водещи, социолози, политолози, агенции и цялата останала плеяда предизборни жътвари. За някои от тях борбата е да оглавят изпълнителната власт, за други да се озоват на парламентарните банки, а за трети по-непретенциозни само усвояване на партийни субсидии. Четвърти просто се борят да не се озоват зад решетките и за тях е важно да възпрепятстват създаването на прогресивен стабилен кабинет, който може да им подири сметка. Тези четвъртите, подсигурени с пачки и кюлчета са готови да раздават дивиденти на всеки пети, който не се свени да ги усвои на принципа ,,Парите не миришат‘‘! Въпросните пети от своя страна са широка палитра от персони на различни нива – от обикновения платен избирател, през дилърите, които му плащат, до маститите дърдорковци с подсигурен медиен достъп.

Бъркотията е голяма, ще ескалира и набира сила. Въпреки нея, съществуват основни важни ориентири, които светят като жалони в мъглата, чиято цел е да отвлече вниманието ни от тях. Видим ли ги обаче, ще отсеем зърното от плявата. Кои са те:

На първо място, човек трябва да си зададе въпроса – ЗАЩО отивам до урната? Тези които не могат да си отговорят на този въпрос обикновено и за съжаление не стигат дотам, или ако стигнат вотът им е ,,НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО‘‘. Макар възможните отговори да са прости:

Например: Отивам да продам гласа си. Тези избиратели, чийто отговор е такъв, може да спрат дотук с четенето.

Друг възможен отговор: Отивам, защото имам пряка изгода от конкретна партия. Тази категория избиратели по същество са близки до предните, които тепърва ще търсят купувач за гласа си, с тази разлика, че техния глас е вече купен. Но и за тях дилемата е приключена и те могат да спрат с четенето.

Трети възможен отговор: Отивам за да подобря положението. Тези избиратели могат да изхождат от лични, семейни, или обществени подбуди, но при всяко положение, те търсят по-добра алтернатива от съществуващата и трябва да продължат с четенето!

Аз обобщих три възможни отговора, които изключвайки етичния аспект, имат обща база – и трите са прагматични. Те очертават категориите избиратели, които тръгват към урните с ясен отговор на първия въпрос – ЗАЩО?

От тях само третите /тези които отиват за да подобрят положението/, трябва да потърсят втория жалонен ориентир и да отговорят на въпроса – КОГО да избера? Отговорът на този въпрос също не е толкова сложен, ако работим по метода на изключването. Трябва да се изключат тези партии, които представляват статуквото, довело до необходимостта от подобряване на положението. Трябва да се изключат и тези, които под една, или друга форма /явна, или скрита/ са подпомагали и партнирали с това статукво. Накрая трябва да се изключат и тези,  които са били бездушни наблюдатели без никакви креативни идеи, поведение и намерения. Методът на изключването е безотказен! Той ще ви доведе до политическия субект, или субекти, които поотделно, или заедно могат да реализират стабилна власт, тоест стабилен кабинет, който би могъл да подобри положението! Дори и да не се съмнявате в избора си трябва да потърсите и третия жалон, който ще потвърди, или отхвърли правилността на заключенията ви. Той е в отговора на въпроса – КОЙ/КОИ са срещу избрания от мен политически субект? В случай, че срещу въпросния субект няма атаки от страна на предишното статукво и неговите партньори, това е сигурен показател, че сте сбъркали в отговора на въпроса КОГО и трябва да направите преоценка! Правило без изключения – Атаките от страна на старото вкоренено статукво и неговите креатури ще са най-яростни точно срещу субекта, който иска и може да подобри положението! Атаки ще понасят и потенциалните му настоящи, или бъдещи партньори, но в по-малка степен! Бъдете сигурни, че всички нападащи заедно като глутница кучетавъпросния субект/субекти  са по един, или друг начин взаимно обвързани, колкото и невероятно да Ви се струва за някой от тях!

Дотук коментирах 3 типа избиратели с ясна прагматична насоченост. Независимо от това, че първите два са с деформиран етичен ориентир и трите типа СА ПРАГМАТИЦИ. Те гласуват в посока ЗА! 

Има обаче и една особена категория избиратели, чието поведение и мотивировка макар да ми са чужди, съм длъжен да спомена, защото за съжаление те не са никак малко. Това са избирателите мислещи /ако изобщо мислят/ и гласуващи в посока ПРОТИВ, в смисъл, че те не търсят ефективна формула за управление и просперитет! Тези избиратели са опасна порода, защото техния вот е изключително на емоционална основа. Те изобщо не си задават горните три жалонни въпроса, камо ли да търсят отговори.ТЕ НЕ СА ПРАГМАТИЦИ! Обичайно те са заклети привърженици на популистки идеи и формации, докато не се разочароват от тях и не прехвърлят емоционалния си заряд върху други подобни. Те и трудно се разочароват, защото намират успокоение в евтините обяснения на речовити политически спекуланти. Те намират вътрешното оправдание, че ГЛАСУВАТ ПО УБЕЖДЕНИЕ, въпреки че убежденията им често са неясни и за тях самите! Формално погледнато и терористите действат по убеждение, нали! Естествено би било крайно пресилено да наречем тези наши сънародници - терористи. В политически аспект, те са по-скоро неосъзнати анархисти, които са противдържавността, независимо добра, или лоша е тя! Разбираемо, не всички гласуващи по убеждение попадат в тази категория, сред тях има и мислещи ПРАГМАТИЦИ!

Към тези гласуващи ,,ПРОТИВ‘‘, към тези ,,НЕГЛАСУВАЩИТЕ‘‘ и към тези гласуващи ,,НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО‘‘ се обръщам с молба да извървят пътя от първия до третия жалон! Дори и намеренията им да останат непроменени, поне ще са опитали да сменят гледната точка и да видят светлина в мъглата. Зная, че не мога да ги отклоня от техния път, но поне посочих алтернативен!

Миролюб Войнов

Дата: 02.09.2022 год.

 видяно 69384 пъти
назад

Коментари

golden goose sneakers sale
This web site is known as a stroll-by way of for the entire information you needed about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and also you抣l undoubtedly discover it. golden goose sneakers sale

golden goose purestar
I want to get across my admiration for your kindness for folks who really need help on the idea. Your real commitment to passing the message along had become unbelievably good and have continuously empowered people like me to attain their aims. Your entire invaluable facts indicates a great deal a person like me and additionally to my mates. Thank you; from each one of us. [url=http://www.golden-goosesoutlet.com/purestar-c-14_19]golden goose purestar[/url]

скептик
Дали ще те разберат авторе!! Добра и практична трактовка, но кой от тези гласуващи ,,против‘‘ ще се осъзнае, че попада в тази категория БЕЗМОЗЪЧНИ, защото колкото и да си умерен в квалификациите, те са точно такива !!? Ти също си скептик уважаеми – картинката и последното ти изречение го потвърждават!


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9520 пъти