Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


ОБРЪЩЕНИЕ

ОТ ГРУПА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ В ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СРЕДЕЦ

Адресати: гр. Бургас - Областна управа и Регионална здравна инспекция; гр. Средец – Прокуратура, Полиция, Председател на ОС и Кмет на Община; Копия – до Медии

Подписано от общинските съветници: Димитър Янков, Лало Гюров, Иван Кичев, Йона Чобанова, Янко Германов и Даниел Чолаков

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

На заседание на Общински съвет Средец, проведено на 27 юли 2022 год., протоколирано в Протокол №36 сИзх. № 96-00-08 от  03 август 2022 год., по точка втора от дневния ред бе прието Решение № 565/27.07.2022 г. По точка 2 от Решението - ,,Общински съвет Средец възлага на кмета на община Средец  да извърши необходимите действия по преместване на градския пазар на територията на градския парк, считано от 01.08.2022г.‘‘

Решението бе взето по предложение на общински съветники подкрепено с гласовете на присъстващитесъветници от всички представени политически групи в Общински съвет Средец. Мотивите за взетото решения бяха следните:

Градският пазар функционираше нормално и в интерес на гражданите върху част от терена на градския парк до края на 2019 год. , след което под претекст епидемиологичната обстановка с КОВИД-пандемията бе преместен по решение на кмета на общината в централната градска част върху крайно недостатъчна за нуждите му функционална площ. Това на фона на новата вълна от ескалиращ брой на заразени лица в страната и особено в някои области, сред които и област Бургас, съчетано със струпвания на хора върху ограничена площ, създава допълнителни рискове за гражданите от влошаване на съществуващата епидемиологична обстановка.Всички тези граждани ползват услугите на градския пазар за амбулантна търговия на местни и външни производители и доставчици, които продават стоките си на значително по ниски цени от средните за Община Средец. Създават се и предпоставки за транспортни произшествия поради струпването на значителен брой автомобили в пазарните дни. Поставените от общинска администрация ограничителни табели не са решение на проблема, тъй като същите, или не се спазват, или в случай на спазването им се създават допълнителни затруднения за гражданите. Не на последно място, докато дърветата в градския парк осигуряват сянка за пазаруващи и продавачи, такава въобще липсва в условията на централната градска част, където е ситуиран в момента градския пазар. Този аспект, особено в условията на високите температури през лятото, създава опасност от инциденти с по-лека, или по-тежка здравословна проблематика за пребиваващите на терена на действащия към момента пазар.В градския парк освен всичко друго има и тоалетна, която изисква само лека профилактика, поради нефункционирането ѝ през последните повече от две години. Поставянето на мобилни тоалетни също е решение на санитарния проблем.

Не съществуват абсолютно никакви, нито законодателни, нито по целесъобразност пречки за преместването на градския пазар върху предишния терен в парка. Такива не ни бяха докладвани и от присъстващите на сесията представители на общинска администрация. Липсата на законодателни пречки се доказва и от факта, че Решение № 565/27.07.2022 г. не е обжалвано за незаконосъобразност от Областна управа гр. Бургас. Същото е върнато в нормативно-установените срокове без забележки. Не разполагаме и с информация, то да е обжалвано от кмета на Община Средец по друг ред и пред други инстанции.  Ако такова има, то би следвало задължително да е и достояние на Общински съвет Средец, като страна по взетото решение. Липсата на подобна кореспонденция е доказателство, че фактически то е едно влязло в сила РЕШЕНИЕ!

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Неизпълнението на въпросното РЕШЕНИЕ № 565/27.07.2022 г.  от страна на кмета на Община Средец в указания срок /считано от 1-ви август 2022 г./ е израз на пълна липса на управленска воля от негова страна, тъй като за това не се изискват нито финансови, нито специализирани, нитоквалифицирани кадрови ресурси. Действията му биха могли да са продиктувани единствено и само от съображения и мотиви, недостойни за заеманата от него публична длъжност и в разрез с интересите на общността! В контекста на всичко изложено дотук се обръщаме към Вас с МОЛБАда приложите всички вменени Ви по закон правомощия, за да задължите въпросния кмет на община г-н Иван Жабов да изпълни едно законно и целесъобразно решение на Общински съвет Средец, каквито са и вменените му задължения по чл.44, ал1, т.7 от ЗМСМА - ,,Кметът на общината: Организира изпълнението на актовете на общинския съвет и внася в общинския съвет отчет за изпълнението им два пъти годишно.‘‘. Обръщаме се към вас като органи на държавната и публична власт, които могат и следва да се произнесат по проблема в най-кратки срокове. За съжаление, това не е единственото неизпълнявано, или с проточено изпълнение решение на общинския ни съвет. Просто настоящото неизпълнение е изключително брутален акт на пълно самозабравяне граничещо с престъпление по служба /съгласно чл. 282 от НК/, което няма да подминем и ще защитаваме обществения интерес до изчерпване на всички законови възможности! 

ВИЕ СТЕ ПЪРВИТЕ, КЪМ КОИТО СЕ ОБРЪЩАМЕ!

Дата: 23.08.2022 год.

Послепис от екипа на SOS - Публикувано в пълен обем, така както ни е предоставено!

Дата: 28.08.2022 год.видяно 55572 пъти
назад

Коментари

Търговец
Пазара никога няма да бъде на стадиона.Бат Ангел не дава.Мисля че общината му дължи голяма сума пари.Спре ли кранчето за гориво Средец ще потъни в боклуци.

Лазар
Не бъди учуден, наште само знаят да лаят

Учуден
Ба си...що коментари се изписаха! Явно на хората от Средец изцепките на кмета Жабов са им дошли до гуша. Ще го изтърпим още година и ще му бием шута! Барабар с Джеджето и останалата крадлива пасмина край него! И ще си върнем града и общината!

Иване, Иване,
Не те ли е срам бе кмете, забравили от къде тръгна Иване и като се гледаш в огледалото не ти ли идва да се заплюеш и като влизаш в църква не те ли е страх от Господ и като срещаш хората как в очите ги гледаш?! Всичко е до време Иване, и 5 мандата да вземеш, всичко е до време и всичко се плаща до последната вересия, а ти вече много ги натрупа!

Оптимист
Я по-ведро! След тия мрачни перспективи по-долу, дайте Лало да направим кмет. Той поне ще премести пазара в парка, освен ако дотогава не забрави за подписа си?! Тъй де , кво му е на човека, след Жабов всеки ще е цвете за мирисане. Пък и ще струпа братята роми от всички краища на Европата и някой друг комлушки и градецки сиган и баницата му е опечена. И ще видим гърба на жабешкото фемили. По-позитивно и градивно мислете, ако мойта идея не ви допада, давайте други.


Затуй пазар в парка ще сънуваме не до края на този МУ мандат, а и през следващия.Такава управа се полага на пишман-граждани, продали гласовете си на ТОЯ, а с това и душите си.

Още по-жалко е,
Че Въпросния пишман-кмет е градоначалник на една пишман-община с пишман-избиратели, които за трети път го допускат до обществената ясла заедно с другите пишман местни и външни администратори и доказани измамници от барсалова и джежева порода.Заедно и с някои пишман-почетни, но не и почтени граждани, които освен че му снасят се и надсмиват над хората и оставят тоя дерибей да си разиграва коня вече 11 години.Затуй в Средец останаха и бели, но най-вече мургави пишман-граждани на бедна трапеза и страх в душите, които си кротуват в блатото, тайничко псуват, но крякат в хор с жабестото семейство.Затуй ТОЯ може не 4 мандат, а и след пенсиониране да си го избират.

Жалко,
Като вратар го биваше повече от кмет.

Дузпажия
Дайте да му бием дузпата на тоя пишман вратар и още по-пишман кмет.Да го натирим с половинката му в любимата им Турция да хапват пишманета на корем, че да не си затрият заоблените дирници.Хем турците си падат по такива, може и друго да намажат покрай пишманетата тия пишман даскали!И друго ми идва да напиша, ама есоесците и те са научиха да трият като шибаните флагмани.

Закрилник
Как не ви е срам. Едно малко блатце му остана на г-н Жабов и Вие искате и него да му го отнеме те. Никъде другаде не го бръснат. Навсякъде трябва с пари да пазарува. Тук си е у дома.Общинските пари са сладки и след година свършват .Остава да живее само на спестявания и ако вземе КОНПИ да го подгони пак пари ще трябват да се откупи.Вашта е лесна. От работа в къщи, ракията и остават псувните,а той трябва парици да къта за черни дни

Тренер
Ходете на пазара в Айтос.там жаби не крякат


Някой знае ли кой е главния прокурор на Средец?

Браво Дичка
Начи и ти си сбрал куражец да гласуваш предложението.Евалярка ти прайм храбрецо!Давай смело може и кмед да та напрайм вече ни писна от Ванко и Христинка.Твой ред е да намажиш комата

Не думай,
Амчи от Средец две спец-прокурорки се излюпиха, едната даже шефка стана, пък ти казваш, че прокуратурата не работила. Средец е ковачница на кадри и то какви!!?РАБОТЛИВКИ!


Най ми харесва това с чл.282 от НК, но ние прокуратура за работа нямаме!

ОК!
Който и да го е изготвил, добре че го е направил и добре го е направил!

Проверил
В протокола от сесията пише, че предложението за преместване на пазара в парка е от Вълчев и Янков. Янков е посочен първи от подписаните в публикуваното обръщение, възможно е той да го е изготвил? А Вълчев едва ли ще е против собственото си предложение, вероятно е отсъствал и затова не е подписан. Пак от протокола: За преместването са гласували присъстващите 14 съветника, против и въздържали се няма. При гласуването са отсъствали А. Колеолова, Т. Стаматов и П. Колеолов.

Доколкото знам
Предложението по това решение е от Вълчев.Може да е отсъствал, незнам!

Учуден
А общинския съветник Георги Вълчев що липсва сред подписаните? Да не би вече да не е опозиция? Още повече, че Обръщението е абсолютно точно и вярно!

Споко
Забравете ход. Жабата не е припрян човек, само когато трябва да цепне 20% ДДС

Четете хора:
В началото си помислих, че съветниците подписали обръщението са пресолили манджата с чл.282 от Наказателния кодекс за престъпление по служба. Но после четох, прочетете и вие - Чл.282 от НК: ,,Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация. Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици, или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6. И т.н ….‘‘

Станислава Узунова
ДО мен /1.коментар/- Юхууу, детска радост - шарени бонбонки! Изключително селски и инфантилен коментар на образцов ПРИДВОРЕН! Подкрепям изцяло публикуваното Обръщение и благодаря за предприетите действия срещу поредното бездействие на Жабов! Успех!

общински служител
Кмета прави на инат.Не съм го чул, но бил казал на доверени хора – пазар в парка само през трупа ми.

Гражданин
Има какво още да се направи, но зависи и от нас – гражданите на общината.Проблемът е, че всички съгласни с преместването на пазара, не си мърдаме задниците.Инак,бива ни по говоренето, но само с приказки не става.Софиянци организират митинги чрез социалните мрежи, а в Средец само дигаме палците в същите тия мрежи.Само с палците, винаги накрая ще се хващаме за палците!

За мен,
Решението е пределно ясно, за всеки, който може да чете!

До Мен и Закон,
Вижте господа /или госпожи/ци/, когато се гласуват и публикуват закони и прочие нормативи, се пише откога те влизат в сила и терминологията е ,,СЧИТАНО ОТ …..‘‘! В конкретния случай с това решение на местния общ. съвет е вписана датата 1-ви август настоящата година, считано от която решението е следвало да се изпълни, тоест преместването да се осъществи. Решението е взето на сесията от 27 юли и на г-н Жабов са дадени за изпълнение 5 календарни дни, даже 6, понеже първия пазарен ден е вторник / 2-ри август/. Време напълно достатъчно за изпълнение. Но и на 25-ти август / миналия четвъртък/, тоест 30 дни след решението, кметът не го е изпълнил и пазарът е на старото място! Всичко останало са граматически, словесни и т.н. еквилибристики с думи и понятия от персони, които се опитват да се правят на интересни и разбиращи! Какво друго е можело и трябва да се направи от подписалите общ. съветници, не се сещам! Все пак, те поне нещо са направили за разлика от някои коментиращи дърдорковци!

до омбудсмана
Ха.Ми, че то мен може да е уумън! Но и в двата случая не е много умен!

омбудсмана до "Мен"
"Мен" , много мек го вадиш мен.Не ти се отразява добре съжителството с другите меки китки

тест
тест

Закон
Донякъде е прав преждепишещият. Вместо "считано от..." в решението трябваше да се впише "в срок до..."! И тогава нямаше къде да мърда кмета. Но тази подробност не променя факта, че градоначалникът не спазва законите! Не че му е за сефте да не ги спазва!

мен
Ми да ви имам граматиката, господа съветници-"считано от...". Това значи, че тогава ще почне да го мести, ама никъде не е указано до кога трябва да приключи. Пък вие си мислете каквото искате. Ама не сте написали каквото сте мислили. И освен това тоя Лало Гюров до сега не работеше ли за Герб? Как го прикоткахте сега да се подпише под това обръщение? Освен това-забравили сте да споменете омбудсмана, както и най-важния-Арменския поп! Човекът си има сайт даже-armenskipop.com Един кмет като не си изпълнява решенията на ОбС, не се пише до всички възможни институции.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9351 пъти