Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Обзор


ЗА ЗМИИТЕ В ПАЗВАТА

«По делата им ще ги познаете» Матей - ,,И тъй, от плодовете им ще ги познаете.‘‘

Отиваме на избори! Отново, в рамките на 18 месеца трябва да извървим пътя до урните в поредното четвърто завъртане на предизборната спирала, която вместо да ни въздига към повърхността, има опасност да ни повлече към дъното. Полъхът на надеждата за промяна от предходните 3 парламентарни и 1 президентски избора се сблъска на три пъти в чугунените тикви на статуквото и техните протежетата! И изгуби! Защо ли се получи така? Краткото обяснение ще е непълно, а дългото отегчително! Предпочитам да изложа гледната си точка вкратце, с риск да не съм всеобхватен, защото е по-важно да се поставят маркерите на извървения път, а всеки да разсъди сам поуките от ретроспекцията и да вземе решението си за перспективите.

Кои са змиите в пазвата, които ни излъгаха?

Ще започна с тази, която ни излъга три пъти – Има Такъв Народ /ИТН/.  Тя подведе българските избиратели, че е най-чистия, най-честния и най-удачния вариант за справяне със статуквото и приобщи в най-голяма степен протестърския вот, без самата тя да е участвала в протестите! И на три пъти излъга! Първия път на изборите през пролетта на 2021 г., когато като втори мандатоносител дори не направи опит да състави правителство. Доверчивият българин и даде втори шанс през лятото на същата година, който също бе пропилян! Вече като първа политическа сила, ИТН отново не направи адекватен опит да обедини парламентарните сили против статуквото и отново правителство нямаше. Вече недотам доверчивия българин се усети и на третия избор през есента - ИТН се срина. Срина се, но не чак дотам, че да изчезне от парламентарното пространство и влезе в състава на правителството с премиер Кирил Петков. Броени месеци след това тя ухапа за трети път и въпросният кабинет падна. Последната възможност за правителство с мандатоносител БСП и тя бе пропиляна – отново от ИТН. Този път поредното ухапване на ИТН го отнесе Демократична България /ДБ/ - скандала със записа от вътрешна среща на тази партия, в който нямаше нищо скандално!ИТН са и причината за непрокарания нов закон за КПКОНПИ и избора на Бойко Рашков начело на тази институция и ред други. Но нека спра с броенето на ухапванията, ако взема да броя и малките в рамките на коалиционния кабинет ще ми трябва цяла отделна статия. Дори да броим само до три, те стигат за извода - По делата им да ги познаем и по гнилитеплодове.

Втората змия в пазвата – Възраждане! Това политическо формирование начело с устатия си лидер Костадинов се втурна в изборите през 2017 г. с първата си голяма лъжа за връщане на субсидиите в държавната хазна, ако прехвърли бариерата от изискуемия за целта един процент. Е, прехвърли я, но парите не върна. Същите бяха оползотворени от същия този лидер за лично облагодетелстване и бъдещо политическо преуспяване. Часът му удари миналата година с успеха да влезе в парламента от третия опит. Фактически това се случи не толкова от абсолютното повдигане на избирателните им гласове, а от относителното им изражение в проценти спрямо занижената избирателна активност. Възраждане заложиха с поредна лъжа, този път на анти-ковид картата и това им донесе парламентарното представителство, като последни в редицата. След което се оказа, че те са АНТИ-ВСИЧКО, с изключение на СТАТУКВОТО! Тоест, те са втората по-големина след ИТН патерица на въпросното статукво ГЕРБ/ДПС, респективно Борисов-Пеевски-Доган-Гешев и компания. Тяхното най-голямо ухапване досега  – За вота на недоверие срещу кабинета ,,Петков‘‘. Някой би могъл да ме упрекне, че Възраждане не са били в коалиционния кабинет на Петков и не носят като ИТН политическата отговорност за неговото оцеляване. На този някой ще отговоря, че това са политически еквилибристики – Възраждане бяха длъжни да проявят държавническо мислене, ако се възприемат като такива. Бяха длъжни заради избирателите си – това бяха също гласове ПРОТИВ СТАТУКВОТО! И тях по делата им ги познахме – в ключово важните моменти и те като ИТН гласуваха заедно със партиите на СТАТУКВОТО!НЕВЕДНЪЖ!

ТРЕТАТА ЗМИЯ? За съжаление има и трета! Една потайна и прикрита, че едва ли някой е предполагал, че ще се окаже такава! В началото с гордо вдигната глава, наред с вдигнатия приветствен юмрук и  репликата – МУТРИ ВЪН! Впоследствие – юмрука се превърна в среден пръст не просто към собствените му протежета, а и към целокупния български народ. Надявам се, познахте кого имам предвид! Именно г-н Президента Румен Радев. Ще Ви призная – гласувал съм за него както за първия, така и за втория му мандат. За мен той беше опорния стълб в борбата срещу Статуквото, двигател на тази борба и неин лидер! Него не познах навреме! Делата му бяха други и плодовете също. Тогава, но не и след това!Това ,,ТОГАВА‘‘ приключи с избора му за втори мандат. След което Радев претърпя една обратна трансформация! Тя започна с ,,изтървани‘‘ реплики на недоволство под сурдинка, после премина в явни нападки в ефир, накрая не закъсняха и конкретните действия против кабинета на Петков и лоялните му коалиционни партньори ДБ и БСП, венец на които се оказаха настоящите, а неминуемо и бъдещите действия на новия служебен кабинет, оглавяван от един политрук по образование – Гълъб Донев. Следете ги! Започна се газова афера по неправомерно спрения още на третия ден на кабинета Доневинтерконектор с Гърция, което изкара хората на протести пред президентството. Раздуха се отново доставката на оръжие в страни, съседни на Украйна, с което отново и отново се хвърля вина върху кабинета Петков. Това ще продължи!! Очаквам служебния кабинет да даде ,, храна‘‘ за долнопробни изяви на Гешев, който ще надигне глава и ще впрегне силите на бездействащата ни прокуратура, този път с реални действия срещу всичко, що е АНТИСТАТУКВО, АНТИМАФИЯ и АНТИКОРУПЦИЯ, срещу всичко що е за ПРОМЯНА, СПРАВЕДЛИВОСТ и ПРОСПЕРИТЕТ! И всичко това с благословията на същия този Радев! И него по делата го познахме, но твърде късно! Предстои ни всички целокупно да изядем гнилите му, горчиви плодове!

Камен Чукарски

Дата: 08.08.2022 год.

 

 видяно 58382 пъти
назад

Коментари


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9454 пъти