Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Обзор


ГОЛ ИНАТ, ИЛИ ОБСЕБВАНЕ?

Познахме! Инженерът Иван Жабов за пореден път проявява чисто магарешки инат. Решението на Общинския съвет Средец за преместване на местния пазар в градския парк не се изпълнява в два поредни пазарни дни пъти /вторник и четвъртък – втори и четвърти август/, въпреки указания в решението срок – първи август.

Наясно сме с доказано мудните реакции на бившия футболен вратар и настоящ градоначалник, но в случая според нас става въпрос за нещо повече от това. Трудно е да анализираме неговите действия, респективно бездействия, понеже сред нас няма специалисти, способни да вникват дълбоко в човешкия мозък в търсене причините за изключения в обичайните норми и модели на поведение.Но ще опитаме:

Г-н Жабов създава първоначалното впечатление на ухилен добряк от породата ,,народен човек‘‘, с добра ,,банкетна‘‘ култура, уважителен към всяка чужда трапеза, или такива на сметката на обществения, в т.ч. и общински джоб. Всичко туй се харесва на средностатистическия избирател от населени места и общини тип ,,село и малко градче‘‘, каквато е и средецката. Едва ли подобно поведения би минало пред избирателите на големите градски общини, но тук то върши работа. И когато върши работа за трети пореден път, един такъв ,,народняшки‘‘ стил постепенно създава в носителя му самомнение за собствена значимост и безнаказаност. Така властта създава ,,мания за величие‘‘ особено у тези люде - късметлиите издигнати на ,,гребена на вълната‘‘! Този тип ,,личностно обсебване‘‘ води обаче до загуба на персонална ориентация. Персоната облечена с власт бива обладана от нея чрез внушението за лично превъзходство над преките подчинени и всички останали, зависими от нея. При публичните длъжности, това обсебване става видно в най-голяма степен, предвид естеството на тяхната публичност. В какво обичайно се изразяваТО - ОБСЕБВАНЕТО?

Ще направя алюзия с филмирания роман на Стивън Кинг ,,ТО‘‘ – ТО е едно чудовище-убиец с облик на клоун, което се подвизава в малко провинциално градче като Средец, само че американско. Да се предаде пълнокръвно и анализира философската концепция в романа на великия Кинг не е шега-работа, но в случая е и ненужно! Важен е аспектът на травмиращо обсебване за период от детството до зрелостта. На нас не са известни детските, юношески и младежки години на г-н кмета, нито надаваме ухо на градски легенди. Но е възможно лични драми и травми /не спортни, а душевни/ през по-крехката му възраст да са допринесли за податливостта му към обсебване от властта -  едно чудовище не по-малко зло от това в романа на Кинг. За Обсебения от властта човек – собственото мнение е винаги най-правилното! Като всяко правило и това може да има изключение – например мнението на съпругата. Обичайно обаче, Обсебеният не търпи нито чуждо мнение, нито чужди предложения, колкото и те да са разумни и практични, респективно проявява инат за всичко непроизлизащо от него и се държи като магаре! Който работи в екипа на въпросния Обсебен, трябва никога да не забравя, че шефа му е обсебен и не става за екипна работа! Изходът е само един – на внушеното от властта ОБСЕБВАНЕ да се противопостави външно ВНУШЕНИЕ! Този принцип може да се прилага в три подхода:

Първи подход: Гъделичкане на егото на Обсебения, всички те обичат да им лижат задниците и да ги превъзнасят като единствени и неповторими, даже гениални! - В смисъл, че всяка добра идея и действие трябва да бъдат внушени на Обсебения, че произлизат от самия него! Подобна задача е трудно изпълнима, особено от мъжете. Защото мъжете, дори и в подчинено положение, са по-скоро склонни да презират такъв началник, нежели да си играят подобни игрички с него. Ако са мъже разбира се – атрибутите под пояса в случая не са критерий! Посочения тип подход е по-скоро по възможностите на жените в екипа на Обсебения и извън него – освен ако и те не са достигнали фазата на неизбежното презрение!

Втори подход: Предизвикване лакомията на Обсебения - всички те са лакоми!– Тоест на Обсебения трябва да се внуши, че има преки ползи и дивиденти от съответното действие! Дивидентите могат да имат пряко финансово изражение, политически-предизборно, лобистко, сексуално, че дори и банкетно, както и други, или в съчетание на повече от един.

Трети подход:Внушаване на страх у Обсебения - всичките са много страхливи, въпреки надуването на мускули! - В този случай на Обсебения трябва да се внуши, че ще претърпи загуби, или ще пропусне ползи от съответното си действие, или бездействие. И това най-малкото!! Тези хора освен страха за собственото си физическо оцеляване, питаят и невъобразим страх от загубата на власт! ВЛАСТТА Е ТЯХНАТА РЕЛИГИЯ! Дори да не си го признават, на дълбоко подсъзнателно ниво те осъзнават, че са г-н/г-жа Никой без въпросната власт и това ги ужасява!

Според нас най-правилният подход, който да се приложи на практика в пазарно-парковия местен проблем е последният от изброените три възможни – Трябва да принудите кмета СТРАХ да го тресе, СЪН от страх да не го хваща, а когато го хване да сънува ТО на Стивън Кинг! Наяве и насън да вижда как ТО му изяжда властта!

Тогава инатото магаре ще се преобрази в послушно пърленце, ближещо ръцете ви!

баба Яга и Ян Грубиян

 

ЧЕСТИТО ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ!

 

Дата: 06.08.2022 год.

 

 

 

 

 

 видяно 70791 пъти
назад

Коментари

Bagssjpbuito
財布ルイヴィトン スーパーコピー 長財布2020年新作 ルイヴィトン スーパーコピールイヴィトン コピー,ルイヴィトン コピー 財布,ルイヴィトン コピー バッグ }}}}}} https://www.bagssjp.com/product/detail-6359.html

Bagssjpbuito
大人気なブランドの新品が割引中圧倒的な人気があるセリーヌ、シャネルやルイヴィトンなどのブランドコピーの大量な新品が発売していて、超低価格と最高品質最高がお勧めたいポイントです。今、購入すると割引があって、絶好なチャンスを掴んで、こちらへチェックしましょう。高級なブランドコピーの新品が入荷高級なクロエ、ブルガリやバーバリーなどのブランドコピーの新品が発売中で、いま色々な割引があって、高品質の商品を低価格で提供いたします。書類も豊富で、優れたデザインと実用性を兼ね備えた商品で、いつも好評を博します。}}}}}} https://www.bagssjp.com/product/detail-9390.html

mens golden goose
This is the precise weblog for anyone who desires to seek out out about this topic. You understand a lot its almost laborious to argue with you (not that I actually would need匟aHa). You undoubtedly put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, simply nice! mens golden goose

kyrie 7 shoes
I together with my friends have already been taking note of the great guides found on your website and so suddenly I had a horrible suspicion I never expressed respect to the site owner for them. My men were definitely certainly passionate to read through all of them and have sincerely been having fun with them. I appreciate you for genuinely so kind and for getting some incredibly good topics millions of individuals are really needing to understand about. My personal honest apologies for not expressing gratitude to sooner. kyrie 7 shoes [url=http://www.kyrie7shoes.us]kyrie 7 shoes[/url]


Юмер това парк ли е сега?!Място за дрогиране,чупене на пейки,паднали дървета-ДЖУНХЛА.И ако ти си селянин-ние не сме!Ако не ти харесва иди си твоето село!НЕ ПРЕЧИ!

Сиганин
Най-добрият град за живеене на циганите е Средец. Благодарим на бат Иван и кака Хризантема Жабови.

Тинчо
А четвърто мандатче искаш ли ? Точка.

Юмер
Мястото на пазара е там, където е сега! Селяните, които търсят парцали втора употреба да ходят в Дебелт или Светлина! средец иска парк, а не цигания! Мястот на пазара е на “Кооперативния пазар”! Точка!

Мимето Димов
Инат дупе се насира.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9598 пъти