Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Обзор


ГОЛ ИНАТ, ИЛИ ОБСЕБВАНЕ?

Познахме! Инженерът Иван Жабов за пореден път проявява чисто магарешки инат. Решението на Общинския съвет Средец за преместване на местния пазар в градския парк не се изпълнява в два поредни пазарни дни пъти /вторник и четвъртък – втори и четвърти август/, въпреки указания в решението срок – първи август.

Наясно сме с доказано мудните реакции на бившия футболен вратар и настоящ градоначалник, но в случая според нас става въпрос за нещо повече от това. Трудно е да анализираме неговите действия, респективно бездействия, понеже сред нас няма специалисти, способни да вникват дълбоко в човешкия мозък в търсене причините за изключения в обичайните норми и модели на поведение.Но ще опитаме:

Г-н Жабов създава първоначалното впечатление на ухилен добряк от породата ,,народен човек‘‘, с добра ,,банкетна‘‘ култура, уважителен към всяка чужда трапеза, или такива на сметката на обществения, в т.ч. и общински джоб. Всичко туй се харесва на средностатистическия избирател от населени места и общини тип ,,село и малко градче‘‘, каквато е и средецката. Едва ли подобно поведения би минало пред избирателите на големите градски общини, но тук то върши работа. И когато върши работа за трети пореден път, един такъв ,,народняшки‘‘ стил постепенно създава в носителя му самомнение за собствена значимост и безнаказаност. Така властта създава ,,мания за величие‘‘ особено у тези люде - късметлиите издигнати на ,,гребена на вълната‘‘! Този тип ,,личностно обсебване‘‘ води обаче до загуба на персонална ориентация. Персоната облечена с власт бива обладана от нея чрез внушението за лично превъзходство над преките подчинени и всички останали, зависими от нея. При публичните длъжности, това обсебване става видно в най-голяма степен, предвид естеството на тяхната публичност. В какво обичайно се изразяваТО - ОБСЕБВАНЕТО?

Ще направя алюзия с филмирания роман на Стивън Кинг ,,ТО‘‘ – ТО е едно чудовище-убиец с облик на клоун, което се подвизава в малко провинциално градче като Средец, само че американско. Да се предаде пълнокръвно и анализира философската концепция в романа на великия Кинг не е шега-работа, но в случая е и ненужно! Важен е аспектът на травмиращо обсебване за период от детството до зрелостта. На нас не са известни детските, юношески и младежки години на г-н кмета, нито надаваме ухо на градски легенди. Но е възможно лични драми и травми /не спортни, а душевни/ през по-крехката му възраст да са допринесли за податливостта му към обсебване от властта -  едно чудовище не по-малко зло от това в романа на Кинг. За Обсебения от властта човек – собственото мнение е винаги най-правилното! Като всяко правило и това може да има изключение – например мнението на съпругата. Обичайно обаче, Обсебеният не търпи нито чуждо мнение, нито чужди предложения, колкото и те да са разумни и практични, респективно проявява инат за всичко непроизлизащо от него и се държи като магаре! Който работи в екипа на въпросния Обсебен, трябва никога да не забравя, че шефа му е обсебен и не става за екипна работа! Изходът е само един – на внушеното от властта ОБСЕБВАНЕ да се противопостави външно ВНУШЕНИЕ! Този принцип може да се прилага в три подхода:

Първи подход: Гъделичкане на егото на Обсебения, всички те обичат да им лижат задниците и да ги превъзнасят като единствени и неповторими, даже гениални! - В смисъл, че всяка добра идея и действие трябва да бъдат внушени на Обсебения, че произлизат от самия него! Подобна задача е трудно изпълнима, особено от мъжете. Защото мъжете, дори и в подчинено положение, са по-скоро склонни да презират такъв началник, нежели да си играят подобни игрички с него. Ако са мъже разбира се – атрибутите под пояса в случая не са критерий! Посочения тип подход е по-скоро по възможностите на жените в екипа на Обсебения и извън него – освен ако и те не са достигнали фазата на неизбежното презрение!

Втори подход: Предизвикване лакомията на Обсебения - всички те са лакоми!– Тоест на Обсебения трябва да се внуши, че има преки ползи и дивиденти от съответното действие! Дивидентите могат да имат пряко финансово изражение, политически-предизборно, лобистко, сексуално, че дори и банкетно, както и други, или в съчетание на повече от един.

Трети подход:Внушаване на страх у Обсебения - всичките са много страхливи, въпреки надуването на мускули! - В този случай на Обсебения трябва да се внуши, че ще претърпи загуби, или ще пропусне ползи от съответното си действие, или бездействие. И това най-малкото!! Тези хора освен страха за собственото си физическо оцеляване, питаят и невъобразим страх от загубата на власт! ВЛАСТТА Е ТЯХНАТА РЕЛИГИЯ! Дори да не си го признават, на дълбоко подсъзнателно ниво те осъзнават, че са г-н/г-жа Никой без въпросната власт и това ги ужасява!

Според нас най-правилният подход, който да се приложи на практика в пазарно-парковия местен проблем е последният от изброените три възможни – Трябва да принудите кмета СТРАХ да го тресе, СЪН от страх да не го хваща, а когато го хване да сънува ТО на Стивън Кинг! Наяве и насън да вижда как ТО му изяжда властта!

Тогава инатото магаре ще се преобрази в послушно пърленце, ближещо ръцете ви!

баба Яга и Ян Грубиян

 

ЧЕСТИТО ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ!

 

Дата: 06.08.2022 год.

 

 

 

 

 

 видяно 69384 пъти
назад

Коментари


Юмер това парк ли е сега?!Място за дрогиране,чупене на пейки,паднали дървета-ДЖУНХЛА.И ако ти си селянин-ние не сме!Ако не ти харесва иди си твоето село!НЕ ПРЕЧИ!

Сиганин
Най-добрият град за живеене на циганите е Средец. Благодарим на бат Иван и кака Хризантема Жабови.

Тинчо
А четвърто мандатче искаш ли ? Точка.

Юмер
Мястото на пазара е там, където е сега! Селяните, които търсят парцали втора употреба да ходят в Дебелт или Светлина! средец иска парк, а не цигания! Мястот на пазара е на “Кооперативния пазар”! Точка!

Мимето Димов
Инат дупе се насира.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9521 пъти