Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


ПАЗАР В ПАРКА?!

До 2019 г. в градския парк на Средец бе разположен пазар, посещаван два пъти седмично от местни и външни амбулантни търговци, осигуряващи на гражданите възможност да си напазаруват различни стоки – зеленчуци, млечни произведения, дрехи, обувки и други на достъпни цени. Цени много по-ниски от тези в градските магазини за съответните стоки. Тогава, в дните вторник и четвъртък се чувстваше сериозно човешко присъствие в градчето, поради посетители и от селата на общината. Пропорционално със засиления човешки поток се увеличаваше и автомобилния такъв, който поставяше на изпитание капацитета на ремонтираната и съответно порядъчно стеснена улична мрежа, но пък се увеличаваше и посещаемостта в малкото останали градски питейни заведения. Абе, живот кипеше през това добро ,,старо‘‘ време. НО! Но, дойде Ковид-кризата! И през 2020 г. позовавайки се на необходимостта от противоепидемични мерки, мъдрите управници на нашата и други общини забраниха посещенията в градските паркове, а покрай това и функционирането на пазарчето в парка, на което в един по-късен момент бе намерено друго местенце. Казвам местенце, в чисто сравнителен план, спрямо площта му в парковата зона. Където не на последно място имаше и сенки!

Този пазарно-парков въпрос бе от моя гледна точка най-важната тема, разгледана на сесията на 27.07.2022 г. /вторник/. Неочаквано за мен, тъй като докладна по темата нямаше в дневния ред! Но, затова пък в залата присъстваха стари политически  вълци! Правя това сравнение с почитание към въпросните персони. В точка втора от дневния ред, разглеждаща изпълнението на решенията на съвета от страна на кмета, изведнъж г-н Георги Вълчев /вече горд дядо на мъжко внуче/ постави проблема с местоположението на пазара и вихъра на дебата се измести в тази посока. Включи се и г-н Лало Гюров, който сподели наблюденията си от ставащи в района на сегашния пазар автомобилни произшествия, поради липсата на възможности за паркиране. Той бе контриран от общинския секретар г-н Станилов с довода, че общината е поставила забранителни табели, които за съжаление не били спазвани! Включи се и третия от групата им - г-н Янков, който емоционално, но убедително мотивира необходимостта от връщане на амбулантния пазар на старото му място в градския парк. Както се изрази горския инженер – Някой може да ПРИПАТКА в навалицата, жегите и липсата на сянка! Включиха се и съветниците от БСП, докато накрая отново г-н Вълчев дозаби собствения си ,,пирон‘‘ с предложение към решението в  докладната да се включи допълнителна точка! И така се стигна до гласуване, на което с квалифицирано мнозинство от над 12 гласа бе взето решението – пазарът да се върне отново в градския парк от първия ден на предстоящия месец август!Трябва да се отдаде дължимото и на управляващите съветници – въпреки пооределите им редици, това решение нямаше да мине без тяхно съгласие и то с такова мнозинство.

НО! Не бързайте да се радвате! Както сподели г-н Янков по време на сесията –кмета сякаш прави / или неправи/ някои неща на инат! Съвсем не г-н Янков!! Не е сякаш, може би, или евентуално, а 100% вярно – кметът се инати при всеки възможен случай, освен ако не го е страх! Така че, уважаеми граждани на тази многострадална община, вие ако не се организирате да претворите в дело взетото от съветниците ви решение и не посмачкате фасона на кметския инат – ще продължавате да си блъскате колите и да се гъчите в жегите, докато някой не припатка! Защото съветниците направиха, каквото трябваше! Вече щафетата е в ръцете на избирателите им!

Имаше и други повече и по-малко интересни неща в тази сесия! Отново по почин на Янков и Вълчев промените в две наредби бяха отложени за допълнително обсъждане в следваща сесия.

НО! Който се интересува, нека изгледа онлайн записа от сесията, освен ако не го е направил вече!

Средко Нашев

Дата: 28.07.2022 год.видяно 55577 пъти
назад

Коментари

:.:---:.:
До Юмер - Юмер, кой е този Средец, който не желае пазар в парка? :-)

Юмер
Средец НЕ желае пазар в парка!

Грудовец
Кметът е длъжен да изпълнява решенията на Общинския съвет! Така казва законът! А законите важат за всички, включително и кметовете на ГЕРБ! Уговорката между Жабов и Ангелов/ако има такава/ кметът да си я завре там, където слънце не огрява!

откривател
А добро утро.Сега ли разбрахте кой е истинския кмет- Ангелов.

Търговец
Няма да има пазар в парка.Сделката с Ангелов и кмета е циментирана.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9351 пъти