Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


ЮНСКА СЕСИЯ 2022

Редовното  заседание на Общински съвет Средец се проведе на 29.06.2022г. /сряда/ от 9.30 часа в зала № 1 на общината. Присъстваха всички 17 съветника.Дневният ред от 21 точки не обещаваше дълга сесия, но още в първа точка „Изпълнение и отчета на бюджета за предходната 2021г.” се разрази буря от въпроси, чието продължение отне почти половината от времето на цялото заседание. Като завършек на дебата за бюджетния отчет в обяснението си на отрицателен вот г-н Димитър Янков раздели три възможни варианта за изпълнение и отчет на общински бюджет:Първи – лош бюджет и добър опит за  изпълнение, втори – добър бюджет и лошо изпълнение и трети – лош бюджет и лошо изпълнение.Като уточни, че Община Средец работи от 11 години по третия сценарий, пожела на гражданите на общината в бъдеще да имат кмет, който изготвя и изпълнява добри бюджети. Колегата му г-н Георги Вълчев благодари иронично, че кмета Жабов отсъства отново и също потвърди отрицателен вот, защото не може да подкрепи  бюджет, чиито основни приходи са от продажбата на общинско имущество - негов цитат:„ Това е все едно да връзвате семейния бюджет като си разпродавате наследството”.Всичко това бе на финалната права от дебата, но фактически, гореспоменатите съветници успяха да защитят тезите си чрез привеждане на примери на неизпълнени обекти прехвърляни от година в година. Поради затруднена подвижност, г-н Кичев този път бе по-умерен, но на моменти от място напомняше за себе си с остри реплики към общинска администрация. Управляващото мнозинство както винаги действаше по известния принцип на Кисинджър„Винаги използвайте сгоден момент да замълчите” и бавно и монотонно, въпреки критиките изпълняваше точка по точка разпорежданията наЖабов.

Набързо ще осветлим някои от докладните. Съветниците взеха решение за промяна на таксите за храна в кухня майка – кетъринг „Средец”. Не питайте в каква посока – естествено не е понижение! Прие се нова такса на територията на общината за бъдещите брачни двойки. Така наречения ,,изнесен ритуал‘‘ извън общинската сграда ще коства на младоженците 100 лв., за разлика от ,,стационарния‘‘ в сградата, който е 30лв. Това на пръв поглед съществено трикратно увеличение за любителите на туристически дестинации, нека не ги плаши – предложението на администрацията бе петкратен размер на изнесения ритуал спрямо този на място, а именно 150 лв. Това обаче не бе прието, поради изненадващото предложение на Янков - таксата да се намали с 50 лв. и още по-изненадващата подкрепа от управляващите съветници.

Обявиха се няколко имота от публична в частна общинска собственост с цел по нататъшна продажба, други с цел ликвидиране на съсобственост, отказ от закупуване, безвъзмездно предоставяне, наеми, пътни разходи, промени в капиталовата програма и т.н. Строените управляващи редици прокараха и докладни, неприети на предходното майско заседание.

Не ни се ще да пропуснем дебата възникнал в следствие запитване на г-н Янко Германов в хода на сесията - какъв е приноса за хората от общината от тъй наречената „Зелена къща” в центъра на Средец, която всъщност е кафява?Администрацията не успя да даде подходящ отговор независимо от опитите. Установи се, че сградата освен перманентен разход за бюджета и със съмнителна към момента функционалност се намира под мониторинг до изтичане периода на устойчивост по проекта и не може да се ползва за друго освен по предназначение – а какво е то и на вездесъщата администрация бе трудно да обясни. Съветниците от опозицията и този път дадоха идеи по целесъобразност,но както г-н Вълчев каза „Всичко в общината се прави мудно и със зор и трябва да отлежи като хубаво вино”, предлагайки да се помисли за нова сграда за РПУ /МВР/, тъй като сегашната сграда на полицията е срам за общината.

Последната т. Питания и този път не се състоя! И този път Янков не пропусна да коментира липсата на кмета, позовавайки се на постоянното нарушаване на норматива, уреждащ изискването за присъствие на кмета на общинските сесии. Изказаните от него силни думи и критика едва ли ще повлияят на кметското дебелокожие, но опитите му ако не адмирация, заслужават поне уважение за усилията.

Имаше и други интересни моменти в хода на тази сесия, но няма да ви отегчаваме! Който е заинтересован, нека проследи видеозаписа от заседанието.

Баба Яга и Ян Грубиян

Дата: 30.06.2022 год.

 

 видяно 55574 пъти
назад

Коментари

До питащия
Направили са я почетен гражданин. И няма лошо в това!

Питащ
Направиха ли актрисата Мария Статулова почетен гражданин на Средец на сесията? Нали корените и са от Дюлево.

Баш грудовец
И за ояждането, и за онождането си прав! Но освен физическ, Жабов се е оял и финансово! И то яко се е оял! На наш гръб. Представи си на какво ще заприлича, ако го оставим още един мандат на гърба си!

Грудовец
Не си прав, неизненадания. Личи му, и още как! Оял се е кмета като селски бик за разплод. И ни оножда отвсякъде.

Неизненадан
КметЯ Жабов не е бил на сесията...пак!!! Ти да видиш! Почвам да се притеснявам за здравето кметско! Някаква хронична болест ще да е прихванал кмета. И кризите и се проявяват баш когато дойде време за общинска сесия! През останалите дни хич не му личи@


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9347 пъти