Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


СЕСИЯ МАРТ 2022 г.

Днес 30.03.2022г. се проведе поредното заседание на Общински съвет Средец при дневен ред 30 точки, от които 29 докладни и последната точка Питания.  Заседанието започва с присъствие на 14 от 17-те общински съветници и завършва с по-малък брой от първоначалния. Кметът е отново сред липсващите, въпреки присъстващия като гост на заседанието областен управител - г-н Стойко Танков.

Тъй като заинтересованите и любознателни граждани ще имат възможност да се запознаят с подробностите от онлайн записа, или протокола, аз в настоящото си изложение ще се съсредоточа само върху докладните, представляващи по моята субективна преценка, по-значим обществен интерес, респективно заплаха срещу него. В началото на сесията по предложение на Д. Янков, в предварителния дневен ред е направена промяна в поредността на точките и две от тях от края са преместени в началото. И двете точки визират еднаква проблематика, свързана с ремонти на градски улици . Първата от тях е внесена и докладвана от Янков и касае предложение за осъществяване на ремонт на ул. ,,Йорданка Николова‘‘, а втората е по молба и подписка на граждани, докладвана от председателя Цъцаров относно искан ремонт на ул. ,,Стефан Караджа‘‘. Дебатът по двете точки от страна на общинските съветници е изнесен основно от Янков с подкрепата на Вълчев и Кичев, а от страна на общинска администрация от г-жа Маврова. От нейните обяснения става ясно, че общината е в очакване на държавно финансиране по един от трите етапа за основен ремонт на ул. ,,Йорданка Николова‘‘, докато за ул. ,,Стефан Караджа‘‘ към момента няма предприети действия. Г-жа Маврова даже споделя, че не е запозната с подписката и молбата на гражданите от ул. ,, Стефан Караджа‘‘, въпреки че тя своевременно е била изпратена и до кмета на общината. Твърде е възможно въпросната молба-подписка да прашясва в кметското шкафче дълго време, като множество други подобни. Герберските уклони за важното съдържание на шкафчета и чекмеджета са ни до болка известни, така че ще се въздържа от коментар. В крайна сметка и по двата улични проблема се стига до единодушно решение на съвета за изготвяне на сметки от администрацията и допълнителни предложение от тяхна страна за източниците на финансиране, вида и сроковете на ремонтните дейности. Аз самия не съм оптимист относно адекватното и своевременно решаване на двата проблема и имам сериозни основания в подкрепа на скептицизма си:

 На първо място подписката за ул. ,,Йорданка Николова‘‘ е с шестгодишна давност и досега по нея движение няма. На второ място до новите местни избори има още година и половина и въпреки, че Жабов отново е кандидат, той споделя ориенталските табиети на протакането. Трето, докато персоналното чекмедже не е удовлетворено, много обществени подписки ще прашясват в общинарските чекмеджета.

Друга точка от дневния ред предизвикала сериозна реакция от страна на съветниците Чолаков, Кичев, Янков и Вълчев е изменението в Наредбата за местните такси и цени на услуги и то основно за административните такива. Въпреки бурната реакция на посочените съветници, докладната е приета от управляващото мнозинство .В хода на споровете по докладната, в подкрепа на управляващите прави ярка изява и един от тях – Тодор Стаматов. Младежът контрира доводите на опозицията, че община Средец е на първо място по данъка за автомобили, с актуална негова извадка по темата. От думите на Стаматов става ясно, че общината след декември 2019 г. е загубила призовото първо място и е изпаднала до ниво ,,ТОП 30‘‘!!  Дали намекът на младия господин е предстоящо ново вдигане на въпросния данък, ще разберем. Спокойно граждани – НЯМА да е за тази година, защото кампанията е в ход! Под въпрос е и дали ще е предизборно? Със сигурност обаче поредния данъчен скок ще се състои, ако Иван Жабов превземе за четвърти път олимпийския връх! Така че хора – СКАЧАЙТЕ! Знаете, кой е кошмарът за всеки вратар – добрият дузпаджия!

По т. Питания - Питания е нямало!? Причините са вероятно кумулативни – Янков и Вълчев вече не са били в зала, Кичев е бил в шеговито настроение и най-вече е нямало кой да отговаря. Кметът до края на сесията не се е появил, а заместничката му, както обичайно е демонстрирала принципа от стария френски филм – Бъди красива и мълчи! Или, както е по-модерно днес – Бъди маскирана и мълчалива!

 

Ян Грубиян

 

Дата: 30.03.2022 г.

 

 

 видяно 22338 пъти
назад

Коментари

ТОЙ
Тия съветници от ГЕРБ не живеят ли в Средец. Не си ли карат колите по разбитите улици. Толкова ли са наядени и богати че не им дреме за нищо в този им мандат. Все е било но като тези сега не е имало. Нагли, само доволни, недосегаеми. Хора за заплата и без мозък. Днес сте там, а догодина есен? Предизборни дали ще ви го спестят и то поименно?

Грудовец
Всеки народ си заслужава управниците! Толкоз! И да рИвем сега...все тая. И хич няма да се учудя, ако догодина пак гласувате за Жабов, мазохисти грудовски.

Три четири
Три пъти Грудово избира един селски тарикат за кмет.Значи са по прости от него

Знааещ
Общините са 265 и този некадърен вратар и кмет Жабов докато е на власт ще вдига данъци и такси защото жабешкия му мозък не може друго

Грудовски селянин
ТОП-30 от 260 общини - бравос значи кмете. Туй си е в първите 10 %.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 7973 пъти