Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


С питане до Цариград НЕ се стига

Заглавието на днешната статия е резултат от вчерашната сесия(31.08.21) на Общ. съвет Средец.Смисълът е следния – опозицията пита,а администрацията не отговаря(или отговаря на парче), от което следва,че до истината и реалното състояние на проблемите в общината не може да се стигне.

Запознаването на публиката ни със съдържанието на вчерашната сесия ще започне както започна и самата тя – със смяна на един общински съветник с друг и положената клетва.Г-н Мартин Тодоров Джермов(ГЕРБ) „по лични причини” се оттегля като общински съветник след подадено от него заявление по надлежния ред.След създадения от него временен вакуум, мястото е заето от г-жа Антоанета  Станкова Колеолова, разбираемо от същата политическа листа.Всичко това е официализирано с решение на общинската избирателна комисия от 16.08.2021.Дали тази промяна ще се окаже поредната подмяна предстои да видим и усетим.

Свойствено за кмета Жабов е все по-често да се отнася с общинския съвет както Б. Борисов се отнасяше(забележете,че всяко нещо си има своя край) с парламента – безотговорно и цинично.Разбира се причините може да са разнопорядкови,но ще си позволим да ги сведем до три основни – страх, некомпетентност и его.Първото е заради опозицията,която иска от кмета обещаната,,Работа,работа,работа‘‘(как не ги е срам да искат това от него!),втората – поради личните ,,качества‘‘ на общинския стопанин, а третата поради първите две.Става ясно,че системното неявяване на кмета има своята историческа градация.С нея  ни запознава общинският съветник от СДС г-н Димитър Янков.От думите му става ясно следното – в периода 2011-2015г. общият брой заседания на общински съвет Средец е 63.Отсъствията на кмета в този период са точно 10 или – 16 %.Мандат 2015-2019г. заседанията спадат до 49 като кмета си позволява да не посети 11 от тях или – 22% отсъствия.Стига се до настоящият мандат на кметаЖабов 2019-2023г.Общинският съветник прави уточнението,че използваната от него статистика е коректна и  отчита само присъствените заседания(поради ковид-ситуацията е имало и неприсъствени).Досега присъствените заседания за този мандат са 20,а градоначалникът не е посетил 50% от тях – 10 заседания.Фактически става така, че или няма кого да попиташ за проблемите на общината си,или ако има(което си е малък празник за опозицията), ти обещават писмен отговор,който не се случва, или се случва със закъснение, или  е непълен, неясен, незадоволителен и прочее НЕ-та .Тази порочна статистика няма нужда да бъде анализирана, тя говори сама за себе си.

Тъй като на сесията е имало доста въпроси (неотговорени, разбира се), ще започнем с питането на общинския съветник от групата на СДС г-н Димитър Янков,който от трибуната заявява,че иска да разбере нещо вече обещано  – колко ще струва евентуалентекущ ремонт на улица,,Димитър Юруков‘‘.Въпросът е зададен към представител на общинската администрация в лицето на г-жа Живка Маврова.Нейният отговор почти светкавично е - Не мога да ви отговоря на този въпрос!При което реакцията на същия общински съветник е,че това не е възможно при положение,че госпожа Маврова на предната сесия обещава в 7-дневен срок да предостави информацията, а към деня на питането са минали близо 5 седмици.Въпреки това общинският съветник на „сините” пита отново колко време допълнително ще бъде необходимо,за да бъде предоставена тази финансова картина.Представителят на администрацията отговаря,че до 2 дни всичко ще бъде доизчислено и разпратено до представителите на местния парламент. А дано …… !!Този въпрос е свързан с разглеждана на юлската сесия молба-подписка на граждани от въпросната улица и блоковете в нейния край. Има и други въпроси от Янков във връзка с незаконните депа за отпадъци и палежите на автомобилни гуми в района на бившите военни поделения. Той поставя и въпроса – колко и кои персонално са лицата работещи в общината на основен и едновременно с това и на допълнителен договор при същия работодател ? Поисканите имена на въпросните ,,специалисти‘‘донаждащи работното си време и възнаграждения, аз не зная дали ще станат известни, но допускам, че  питащия вероятно ще си навлече неприязънта освен на общинския кмет, но и на въпросните Му Протежета. Въпреки това напълно споделям мотивите му за въпроса – според него макар и юридически допустимо, такива случаи неминуемо създават вътрешно напрежение сред колектива и той е разбрал това точно от общински служители. 

Традиционно на трибуната се появява и г-н Иван Кичев(БСП),който задава въпрос свързан с директора на ОБЧ г-н Божидар Камалиев.Питането му е свързано с това до каква степен г-н Камалиев, като разпоредител на бюджетни средства,има оперативна самостоятелност.С  отговор на този въпрос се заема г-жа Николина Дамбулова(зам-кмет на общината).В отговора си тя е лаконична,че директорът сам си взима решенията,а общинският съветник я моли да даде по-съдържателен отговор.И допълва -  дали ако трябва да бъдат ползвани финансови ресурси от бюджета, г-н Камалиев предварително трябва да потърси кмета и да го моли за пари? Конкретният пример,който общинският съветник дава е за ремонт на повредена техника и закупуване на нови контейнери и техника, средствата за които са гласувани от общинския съвет и включени в плана за тази година.Дори след тези уточнения, следват уклончиви отговори от страна на заместник-кмета на общината.Накрая г-н Иван Кичев явно обезсърчен,че ще получи отговор, просто заявява на г-жа Дамбулова,че тази порочна линия на управление на ресурсите не може да продължи така и се отдръпва от трибуната.

Питанията на общинския съветник от СДС г-н Георги Вълчев са свързани с друга общинска структура – специализираното звено ,,Общински ред и сигурност‘‘, относно численост, отчетност, предмет на дейност, обекти за охрана и наложени санкции. Става ясно, че при възникнала ситуация с нарушаване на обществения ред при спектакъл на гостуващ цирк на територията на градския парк, на сигнала са се отзовали само екип от полицията, но не и такъв на специализираното общинско звено, въпреки че общината е известена и предоставила терена, за който вероятно са платени и съответните такси за престой, които би следвало да обезпечават реда и сигурността на мероприятието и посетителите.

Акцентът ми досега бе върху т. Питания. Сега малко статистика:

Общ брой присъствали съветници – 15. Отсъствали - г-н Даниел Чолаков(БСП) и г-жа Яна Биюкова(ГЕРБ). Дневен ред – 21 точки в т.ч. 20 докладни и т. Питания. От 20-те докладни – 18 приети и 2 отхвърлени.

Кратко обобщение: Основната тежест в дебатите е изнесена от господата Янков, Кичев и Вълчев – техни са изявите, аргументите, критиките и въпросите.Спазен е добрия тон в кореспонденцията с общинска администрация, което подсказва, че кметския лайтмотив пред медиите за ,, Добричкият кмет и лошата опозиция‘‘ е меко казано неоснователен и следствие от пиар-тактиките и навици на Жабов да си измива мръсните ръце с чисти хора.

Кардам Тараторов

Дата: 01.09.2021 год.

 

 видяно 8713 пъти
назад

Коментари


Ако комисар Катани още не е опънъл сеньора Болкан, в коя серия ще я? Забравих. Минаха 30+ години. Вчера баше, сякъш!

Анализатор
Ако част от хората в общината пак си затраят и не излязат да гласуват като нищо Жабов ще стъпи и на 4-ти мандат! И няма да се учудя, ако се яви на следващите избори не като кандидат на ГРОБ, а от БЗНС "Ал. Стамболийски"! Никак няма да се учудя!

До реалиста
Реалисте,думите ти са противоположни на псевдонима.Четвърти мандат няма да има,ако бъде изкаран свестен кандидат за кмет.Не бива да се приема като аксиома,че Жабока няма да го спечели 4-ия мандат.Така бъркаш хората,най-добре се прекръсти...

Няма шанс
Друг път,след 2 години може пак да се кипри там

Реалист
Жабов е абдикирал изцяло. За никой и за нищо не му дреме. А и знае, че четвърти мандат няма да има!


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 5080 пъти