Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


КРАТКА ЮЛСКА СЕСИЯ

Днес, 28.072021г. премина 23-то заседания на Общински съвет Средец. В залата са присъствали 12 от общо 17 съветници, при съотношение управляващи към опозиция 6 на 6, съответно: ГЕРБ- 5, БЗНС – 1, БСП – 4 и СДС – 2. Най-монолитно представената група, без отсъстващи е била тази на БСП. Кметът отново е липсвал и на тази сесия, също така неговата заместничка, както и секретаря на Общината.

Сесията започва с избор на секретар и за такъв е избран  Даниел Чолаков от БСП по предложение на председателя г-н Цъцаров. По процедурата за приемане на дневния ред, думата взема Димитър Янков /СДС/ и прави предложение за отлагане на сесията до един час, за да се изчака идването на кмета, който по думите на председателя е бил на събрание в с. Дюлево.  Предложението на Янков не е прието поради паритета 6 на 6. Следва второ негово предложение за отлагане на сесията с един, два дни, съобразено с ангажиментите на кмета, което поради същата причина отново не минава. Междувременно Иван Кичев и колегите му от БСП подкрепили предложенията на Янков, правят изявление, че обмислят да напуснат залата. Следва и поредно трето предложение, в което представителят на СДС  орязва дневния ред с 11 точки. Сред тях и т.,,Питания‘‘ под предлога, че няма нужда от нея, след като няма кой да отговаря! В дневният ред остават 6 броя докладни, които според предлагащия са с по-голяма спешност и обществена значимост.  При този трети опит Янков получава подкрепа и от част управляващи съветници, начело с Цъцаров, след което сесията преминава с бързи темпове и за кратко време. От разглежданите 6 докладни, 5 са от кмета на общината и една по молба на граждани, внесена след разглеждане от комисиите. От докладните на кмета е отхвърлена само една, касаеща продажба в землището на Средец, местност Божура, поради изразеното несъгласие от БСП при гласуването.

Молбата, придружена с подписка от гражданите, живеещи на ул. Димитър Юруков и намиращите се в съседство блокове е във връзка с необходимостта от спешен ремонт, поради лошо състояние на пътната настилка. По предложение на Д. Янков е гласувано решение в срок от 15 дни, общинска администрация да направи калкулация на средствата необходими за ремонта и да я представи на Общинския съвет за преценка и произнасяне на следващо заседание. Тази точка предизвиква дебати и от страна на Кичев и колегите му. В крайна сметка предложението на Янков е прието. При мотивировката на предложението за решение, той споменава, че и много други улици са в лошо състояние и за да може Общинския съвет да се произнася адекватно по приоритетността на този, или други ремонти, трябва да има предварителна информация, в т.ч. и финансова и средствата да се включат при актуализация на настоящия, или в следващи бюджети. Изказване във връзка с това, кой и как определя въпросните приоритети прави Иван Кичев. Става ясно, че приоритетите досега са определяни основно от кмета на общината, чрез назначена от него комисия.  В разискванията се включва и Динко Цъцаров, който прави обоснования извод, че във въпросната комисия следва да има и представители от Общинския съвет, но решението за това е отложено за следващо заседание.

Кратък анализ на събитието: Проблемът с постоянните отсъствия на кмета на Община Средец от заседанията на Общинския съвет е дебат още от началото на този мандат. И нямам предвид нашия екип! Този въпрос е поставят на поредица сесии  и то от опозицията -  на другите, или не им пука, или са претръпнали, или са влюбени в “модус операнди - Борисов‘‘. Ще се върна само една сесия назад, в която Димитър Янков в обръщение от групата на СДС, изрази готовност за протестни действия, ако кмета не изпълнява задълженията си да присъства на заседанията на съвета. Тази му изява бе изцяло подкрепена от г-н Кичев и БСП. Днешните три предложения на г-н Янков, според мен са по-скоро пореден опит за диалог и търсена на разумен компромис, отколкото проява на заяждане! Дали той и колегите му от СДС ще продължат с тази мека тактика, или ще предприемат по-твърди бъдещи действия, нека не гадаем. Днес става ясно, че и търпението на БСП е изчерпано. Моите впечатления са, че и двата отбора, макар обичайно да се подкрепят взаимно, не действат с необходимия синхрон. Причините за това, вероятно са в запазване на политическа идентичност, защото персонални такива не се открояват. Но ако двете групи не обединят действията си като единен механизъм, считам че въпреки добрите си намерения, едва ли поотделно ще постигнат успех. Естествено, това е лична гледна точка и не ангажирам с нея никого. Но бих се радвал, ако двата екипа поне се замислят върху нея.

Средко Нашев

Дата: 28.07.2021 год.                  видяно 12622 пъти
назад

Коментари

Как Сийка
У наше село кино няма ама филми колко щеш

Николов
Всички улици в града са в ужасно състояние. Само не се хабете да ги коментирате тия ГЕРБАЖИЙСКИ уродливи хрантутници на заплата. Тяхното време изтича. Ще ги траем още 2 години. Изчекъркването им почна. А как гледат хората, как карат колите си в кратерите е въпрос на съвест и достойнство. Да, плюенето е най малкото и е заслужено но мислете за след 2 г.

Стоян
На коя улица живее Д.Янков? :) :) ;)

ТОЙ
ДИКАТА МНОГО БОЯДИСАН. ТО ПРИСЪЩО НА ОНИЯ ДОЛУ ПОД ТРИБУНАТА МУ. "ТРУЖЕНИЧКИТЕ" И "МАЙСТОРКИ В ПОЛИТИКАТА" УЖАС.

Бай Ставри
Много почиващи. Що ли да са там. Работа и обществена отговорност за 2 часа и това не могат. А Жабов и компания компрометирани от всякъде. Ще го питат а той нищо не знае. И съветниците му да питаш и те мълчат неми мисироци. Ей, боклук до боклука майнольо. Само 6-7 човека от тия 17 заслужават да са там. Браво на опозицията. Мачкайте ги тия кърлежи.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 7620 пъти