Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Обзор


Ако има спечелил, то това са хората, които излязоха да гласуват за промяна

Автор: Станислав Бъчваров, политолог

Равносметката от изборите е, че се произведе революция в обществено-политическият дневен ред. Второ – има повече загубили отколкото спечелили субекти. Трето – отново има „слепци с очи”, които, удавени в ГЕРБидеологията крещят, че пак са първи. Ако има някой спечелил, то това са хората,които излязоха да гласуват за промяна. Никой друг. Защото единственото сигурно е, че ще има промяна, но никой не знае каква. Тези, които пуснаха бюлетина (или натиснаха екрана) за съгласие с режима го направиха с погнуса и поради обвързаност, главно административна.

Интересно е каква тежест в общественото мнение ще продължават да имат социологическите агенции. Директорите им вече са вкарани в обяснителен режими от медиите и дори да успеят да отбият някои атаки като цяло на тях ще се гледа с подозрение. Някои резултати далеч надвишават тяхната заявка за статистическа грешка. От друга страна те започват да бъдат силно шаржирани, което ще донесе допълнителна имиджова щета. Разместванията,които са към момента не бяха уловени от нито една агенция. От „Има такъв народ” заслужават да бъдат поздравени, защото опровергаха всички експерти с резултата си. Но само и единствено в този контекст могат да получат похвала. Все още никой не е видял от тях конкретна политика. Едно е да спечелиш емоциите на хората и съвсем друго да осигуриш прехраната, здравето и бъдещето им. Особено, ако го правиш в отбор с хора, които преди това си укорявал и окачествявал като „червени линии”.

Ако г-жа Нинова не беше проиграла картата за подкрепа на Радев може би днес нямаше да празнува победа, но поне нямаше да бъде в ролята на големия губещ. От нея ще видим или понасяне на политическа отговорност, която не би следвало да е нещо по-различно от оставка и признание за лидерска немощ, или ще се оправдае с вътрешната опозиция. Партията е изправена действително пред сериозно изпитание и трябва да подходи внимателно особено към хората, които са с етикет на победители след изборите.

Включването на Борисов късно вечерта беше покана за сядане за масата за преговори. Открои се думата „експертиза”,която да зададе рамката на евентуален нов кабинет. Лидерът на ГЕРБ каза две важни неща. Първо, че не желае служебен кабинет на Радев по никакъв начин и националният интерес на страната ще престане да бъде интереса на Борисов и ГЕРБ, ако другите партии го приемат за партньор. Едно е сигурно, че партията ще направи всичко възможно да разреши проблема докато тя държи мандата за съставяне на правителство, защото след това може да е прекалено късно. Борисов е тотално сринат електорално и дори да е първи в изборите е на път да загуби властта. Аргументите му, че някои партии имали 5-10% подкрепа, а той ги победил е тотална манипулация. Сякаш те разполагат с неговия властови ресурс върху медии, агенции и административен вот. На следващо място е това, че между малките формации има консенсус за обединяване макар и негласно. ГЕРБ не може да се похвали с нито една възможност за обединение към настоящия момент. Г-н Бойко Борисов се опитваше да убеди хората, че крепи страната, но явно така както бесилото крепи обесения да не падне.

Трябва да бъде ясно,че ние вече живеем в промяната и не трябва да я търсим само в новото правителство. Хората са променени. Те със сигурност са различни, но гласуваха еднакво. И те са държавата, а не някакъв хитрец от Банкя, който пак бил първи!

 

Взето от :  http://argumenti.bg/2021/04/07/pobediha-glasuwalite-za-promqna/

 видяно 12676 пъти
назад

Коментари

Гражданин
ИТН са като Бойко и ГЕРБ преди 12 години. Обраха целия протестен вот и на никой не му беше ясно какво точно ще правят! Само че я погледнете колко години бяха първа сила! Не можем да очакваме от ИТН тутакси да каже какво ще прави. А и законът не ги задължава! Нека бъдем коректни и да им дадем време!


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 7641 пъти