Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Обзор


ЗА ДАНЪЦИТЕ, ТАКСИТЕ И ПРОЧИЕ МИСЛИ

На всеки средностатистически гражданин в една нормална, тоест цивилизована държава, му пука, като му бъркат в джоба. Пука му и още как! И РЕАГИРА! Още преди управниците да са взели подобни непопулярни мерки, Обществото надава вой до небето и обичайно в резултат от това политиците се насират и бързо, бързо гледат да си обършат задниците, преди да завалят големите обществени лайна и медиите да пуснат вентилатора. След което дълго време не си и помислят отново да пробват обществената търпимост.

Така е навсякъде по света, изключая някои тоталитарно-деспотични режими като Северна Корея например. Но там в тези затворени общества, които са си буквално ЗАТВОРИ, там действат принципите на концентрационните, пардон трудови лагери, по образ и подобие на мечтите на брадатия чичко Маркс и небрадатите му последователи Ленин и Сталин. Дори и чичко Хитлер не е успял толкова пълнокръвно да претвори в дела марксистките блянове, както Сифилитика и Сакатия, които не оставиха Неразорана Целина от зверства, мъка и смърт в пределите на бившия Съветски съюз. Хитлер е мразил само евреите, а те двамата всички народи в Съюза, в това число и собствените. За чуждите да не говорим, Полша е един от драстичните примери.

Но ако оставим настрана Северна Корея и подобните ѝ режими, като изключения потвърждаващи ефективността на правилата в останалия свят, има едно друго не само Европейско, а и Световно Изключение, което фрапиращо контрастира на общия демократичен фон. И кое мислите, че е то? Не търсете надалеч, не търсете дори наоколо. Качете се на който и да е български планински връх и погледнете отвисоко любимата ни Родина. Точно тя е Изключението, точно тя Милата Родна България!

България е Изключение, откъдето и да я погледнете, даже високо място не ви трябва. Просто трябва не да гледате с празни бездушни очи, а да виждате с мозък и сърце. Да виждате и сравнявате, на първо място с комшулука. Дори и с Македонията /северната/, сравнението няма да е в наша полза. И после се чудим що макетата не сакат да са българи? Не че са прави, но какво добро да очакват от нас, като ни гледат хала и безхаберието. Преди десетилетия по Титово време и те като другите измислени Юго-славяни  ходеха на гурбет в чужбина и припечелваха я долар, я марка, а българите в Татово време слушаха само ’’ Дойче веле’’ и ‘’Свободна Европа’’ и то тайно и с напъване, поради заглушаването от родната ни радио-цензура. Доста по-късно, през последните години някои македонци решиха да стават българи, ама за туй паспорти трябват, а те бая солени им излязоха, поради революционния почин на един македонски Войвода с чист северно-български произход. Скъпи паспорти брей, от много шкембе-чорби трябва да се лиши човек, докато си покрие харчлъка. Не че са прави македонците, но и ние прави ли сме да се оставим на Шишко-войводи да ни управляват и дерат кожите, и нашите и техните? Дотук с Македонията, а оттатък нея няма защо да сравняваме, и на Албанията не можем се опра, а с останалите и на малкия им пръст.

Българското търпение е пословично, даже и пословиците ни са такива. Да вземем само: Преклонената главица, остра сабя не сече я! Прочетете Вазов, продължението  го е дал той. Много актуално и до днес Средство Да Нямаш Врагове! Но не и ДА ЖИВЕЕШ ДОБРЕ! Затуй сме едно световно Изключение, въпреки наистина гордата ни история. Или българите тогава са били други, или управата е била друга, или не са позволявали на управата да шава, или и трите.

Според мене, най-вече не трябва да се позволява на управата да шава! Щото разбере ли, че може да шава, почва още повече да шава, като млада булка с мъж гурбетчия. Хем шава, хем пари получава. И с Шишко-войводите е така - от паспорт на паспорт, от пачка на пачка и от кюлче на кюлче не само до Стамбул и Рим се стига, но и Барселоната хич не е далеко. А от нея още дузина разкрача и ще подобриш магелановото околосветско. Когато пари имаш, светът е твой, ако никой не го е казвал, аз ви го казвам. А безпросветната рая ще си цъка на телефоните - игрички, селфита и лайкове и доволна от живота ще ходи от избори до избори по кръчми и кафенета, а ако и тях им затворят ще почне с език да цъка – колко са умни тези дето ни управляват и колко за здравето и парите ни са загрижени. Пък и що ли на избори да ходи, защо ли туй физическо усилие да си причинява. За умственото да не говорим: Акъл море – Глава шамандура. И понеже най-мрази да мисли, други вместо раята мислят, а тя техния акъл слуша. Еле пък, ако е на Големец акъла и ако някой лев извади. Затуй Големановци ни управляват, такива без акъл в главата, но с пачки и кюлчета, където им падне.

Може би си мислите карабунарци, че сте по-добре от останалото българско стадо? И да си мислите – НЕ СТЕ! Ако България е едно Световно Изключение, то Карабунар е най-голямото Българско Изключение! И данъците ви увеличават по два пъти годишно и такси-смет и цени на услуги и всякакъв род административни налози, от които да те е страх да пристъпиш прага на местния Бял Дом. Щото пристъпиш ли го, неговият Обитател се е погрижил да олекнеш с някоя стотачка, или минимум десетачка. То някои бълха ги ухапала, но за повечето отънели карабунарци е все едно 100 пиявици ведно да ги засмучат. Казах 100, но те Пиявиците реално са повечко, ако сметнеш всички търкащи задниците си в Белия Дом и гравитиращите към него Смукачи.

Обаче карабунареца нито с пиявици, нито с всевъзможните смоци, НЕ можеш го уплаши! Достатъчно му е Ухиления Обитател на Карабунарския Бял Дом да го потупа свойски по рамото и това му топли душата от мандат на мандат. Големи местни шовинисти са туй карабунарци. Гордеят се, че общинските им данъците са най-високите в държавата!! Софията може да е столица, но и тя не може да бие карабунарските рекорди. Затуй местните, дума не дават някой да охули любимия им Обитател. Дони Тръмп ряпа да яде в сравнение с него, поизпуснал се човека и то съвсем леко и не съвсем умишлено, и целий свят на балон го дигна. А местният герой редовно се изпуска, но и редовно се намира някоя платена ибрикчийска медия да му почисти дупцето. Затуй и Обитателят прави туй, що си знае. Амчи прав е Човечецът, щом никой кусур не му връзва и регулярно го преизбират, значи номерата му минават! А щом минават, защо ли тертипа си да сменя?! На това му се вика политическо постоянство.

Аз на туй му викам политическо късогледство, ама не от страна на Обитателя, а на подопечната му рая от непукисти. Казвам късогледство, инак би се обидил гордият карабунарец, ако използвам по-крайни квалификации. Щом такъв животец му се живее, кой съм аз да го съдя! Затуй му пожелавам – никога да не позволява някой да отнеме призовото място на родното му градче-селце. И докато общината я има, да е Несменяем още по-гордия Обитател! Както някой беше казал: Всеки заслужава, управлението, което има! Бих допълнил: И да работи за да го заслужи, защото Управлението и то Хляб яде и някой трябва да Му го заработи. Затуй гордите Карабунаци / пардон карабунарци /, трябва много да работят за да има и за Него – Заслужилия Обитател! Щом са си го избрали, трябва и да го хранят. Тъй де, то и домашен любимец да си вземеш, няма да го оставиш да си ръфа постелката. А в нашия случай за човек става дума. И то не какъв да е, а Голям Човек, Голям и ЗАСЛуууууЖИЛ.

Сполайте, Горди карабунарци и със здраве! Простете празните мисли на един празен човек с празни джобове. Празен, но поне Различен!

БЛАГОДАРЯ ТИ БОЖЕ, затуй че съм Различен и опази ме от такава Гордост! СПОЛАЙ ТИ ГОСПОДИ!

 

Камен Чукарски

 

Послепис: ‘’Благодаря ти, вишний Боже, че ми живота съхрани до днес, душата ми да може на тез да се порадва дни; ………..’’ - Иван Вазов, февруари 1916 г. / линк: https://chitanka.info/text/4927-blagodarja-ti-bozhe /

 

Дата 13.01.2021 год.

                видяно 12676 пъти
назад

Коментари

А, НЕ
Дебелт ще го мине!

Хамстер
Бас фащам че жабата ще изкара още три мандата и така до пенсия.Докато Средец стане колкото Дебелт.-

О, бейби
Станимирчо май не драска вече тука, бейби.Пък ако имаш предвид Иванчо Айрянчев, той не е ли вече под крилото на Жабчо?

бейби
Станимир или Светлинския Иван го писа туй!А?

Носталгично
Писано със страст, звучи като изповед.Не е за дебили, грудовски глигани и земноводни.Жабите крякат в гьола и няма да им пука от нищо, докато не пресъхне.Карабунар значело черен кладенец, но и кладенците пресъхват.Вярно е определението градче-селце.Градчето пресъхва, накрая и селцето ще си замине.Тогава жабите ще спрат да квакат и ще сменят гьола.Непукизма до там ще докара.Още по-лошо, че и България заприлича на блато и не са наводненията причина.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 7641 пъти