Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


СЛЕДКОЛЕДНО-НОВОГОДИШНА

Не се включваме с цел баналните пожелания за Коледа и успешна и здрава Нова година, а и сме безнадеждно закъснели особено за първото. Но за Богоявление сколасахме, тъй че да е честит празника на имениците и техните близки, а и на всички останали – ЖИВОТ, ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ, със сигурност ще са нужни на повечето от нас. Няма и да Ви занимаваме с изтърканата от медиите тема за коронавируса и ваксините срещу него. Покрай празничното настроение около Коледа, Нова година и януарските именни дни сигурно сте пропуснали някои интересни събития и факти, част от които обществено-политически и сега възнамеряваме да Ви запознаем с тях накратко:

Например през дните навръх Коледа по бургаските улици сновяха моторизирани стотици дядо Коледовци и създаваха прекрасно настроение в големия областен център -  снимки № 1 и 2 . Бургазлии и приходящи им поднасяха цветя и въздушни целувки. За да покажем контраста с наше село Карабунар, по същото време в градския ни парк волнонаемен четирикрак работник старателно обработваше централните тревни площи, правейки дълбоки бразди, на които би завидяло и градинско тракторче. Въпросният ‘’работник’’ пробва да премахне паднало вече от 4 месеца дърво на една от алеите, но макар опита му излезе неуспешен, считаме че заслужава внимание поне от ръководството на общинската фирма ОБЧ, а защо не и от техни височайши градоначалнически величества – двете половинки от едно общо цяло- снимка № 3 ,4, 5 и 6. Те биха могли да трансформират усърдното четирикрако от волнонаемен битник в горд наемен работник към някоя общинска структура и така ще впрегнат стихийното му вродено поведение в дейности за ползу роду и срещу минималното заплащане от копанка трици с топла помийка. Като се замисля, те и всички други на общинска ясла работят /какво ли работят?/ за подобни минимални дивиденти. Но затова пък са доволни и признателни като глутница малки палета и на следващите избори отново ще подкрепят Добрия Пастир, тука изпуснах множественото число, но умната ни читателска аудитория ще разбере за ЩО иде реч. Но да се върна на четирикракия ни грухтящ приятел. Той със сигурност заслужава моето и вашето уважение, ако ли не за трудовия почин, със сигурност за куража му да навлезе в тази ЗАБРАНЕНА ЗОНА, в каквато се превърна градското ни паркче. То горкото /паркчето де, не свинчето/ след като осиротя откъм амбулантното пазарче, сега жива душа в него не можеш да видиш, освен някоя шляеща се ВИП-персона и то от дъжд на вятър. Що се отнася до нападалите в него дървесни препятствия, нека ги оставим за някой закъсал за дърва ‘’съзнателен’’ и смугъл БАШ КАРА-бунарец с подходяща каруца и режещ инструментариум. Или да ги оставим да си изгният по естествен път и да наторяват почвата за бъдещия далновиден проект на Височайшето Общинско и ИЗВЪН-общинско Ръководство. Така паркът ще се превърне в един достоен Европейски Парк, или поне европейските пари ще са в достойни за УСВОЯВАНЕ размери. Кой ще спечели ли, от подобна нова придобивка? Злите езици говорят какво ли не! Знам със сигурност едно – ограничителните режими за посещения ще станат още по твърди и причината няма да е в Ковида. И ако мерките случайно се ОЛАБЯТ, то входните такси ще са по-високи от тези на дългоочаквания градски кенеф. За целта винаги ще се намерят услужливи и ‘’достойни’’ за уважение общински избраници, че и цели групи такива, които да ги гласуват, ако изобщо ги питат.Ако питат мен по добре на входа на парка да сложат забранителния знак от снимката на статията. Понеже сме на тема такси и ДОЕНЕ на ЕЛЕКТОРАТА, ще си позволим да ви уведомим за една ДОБРА новина, която за съжаление може да се окаже с ГОРЧИВ привкус:

Преди коледните празници, общинските съветници от СДС инж. Георги Вълчев и инж. Димитър Янков са внесли ПРОЕКТ за промяна в Наредбата за местните данъци и такси, с който правят предложение за връщане на данъците на старите им нива  от преди последното увеличение. То се случи през декември 2019г. непосредствено в самото начало на новия трети мандат на господина Иван Жабов – да се свети името му, утре е именик, но и дано му писне да свети на карабунарския хоризонт и си намери друго място за целта. Че на карабунарци, колкото и част от тях да са бунаци и на тези последните ще им писне от таквоз ми ти  ‘’Светило’’. Та, защо смятам, че привкуса на тази новина накрая ще е ГОРЧИВ. Първо ‘’достойните’’ за уважение общински съветници на карабунарския кмет едва ли ще позволят ДА МИНЕ НОМЕРА. Сплотените им и строени до последния човек редици ще наложат ВЕТО на седесарските ПРИУМИЦИ на господата Вълчев и Янков. Нека те двамата ме извинят за леко пренебрежителния тон към тяхното иначе добро обществено начинание. Даже им пожелавам то да се случи и едва ли някой от местните редови избиратели би имал нещо против това. НО! За съжаление, аз не си правя илюзии относно безпардонността и безочието на Жабов и сие. Те по-скоро биха искали още едно НОВО и ПО-ГОЛЯМО увеличение на въпросните ставки, нежели да ги намалят. Все пак нека не изпреварваме събитията. А на г-н Вълчев, аз и екипа му пожелаваме поне да му се случи приятна изненада по повод номинирането на сина му адвокат Димитър Вълчев за приза ‘’Личност на годината 2020’’ ; линк:

 https://www.flagman.bg/article/231648?fbclid=IwAR0Y25B-OxHBqY7Ib8YrxlsibZlOCqV9N3Lim7eG0_vpc9cKR7vPa4idzOU

За любознателните ни читатели ето линка и към въпросния ПРОЕКТ на господата от СДС: http://sredets.bg/content-11.html . Търсете го най-долу на въпросната страница – там са последните. Самият проект и мотивите към него може да свалите допълнително, след като влезете в правилната директория. Имате и възможност да правите предложения, срокът е едномесечен от датата на качване в сайта и изтича на 16 януари 2021 год.   

 И накрая за едно малко чудо. Казват, че по Коледа се случвали такива:

Екипът на SOS Средец поздравява Иван Айрянов с назначението му на длъжност – кметски наместник на село Светлина и му пожелава да бъде светлия лъч надежда в очите на своите съселяни. Знаем предизвикателствата, пред  които се изправя и  пожелаваме младежкия му ентусиазъм и воля да помага на родното си село да не го напускат и в бъдеще.

Баба Яга и сие

Дата: 06.01.2021 г.видяно 55578 пъти
назад

Коментари

Бай Минчо
С Кмет плужек и общински съветници хванати от улицата дето не знаят колко населени места има в общината да не говорим друго Средец се превърна в село. Господ да ги съди че съсипаха всичко.

Свилен Русев
Докога ще търпим тези високи данъци за колите. Този боклук Жабов къде му се води Джипа?

Кирчо
Днес Иван Жабов има имен ден.Да му пожелаем повече да краде без да го хванат и късмет с прокуратурата след година две.

Гражданин
Те хората си главуват правилно. Тези дето броят и двата вота са проблема. Финикийски знаци, навеждане, поемане. Това е.

Лена
Всичко може да се промени на изборите.От хората зависи дали ще му падне сопола на Жабов или ще си вее крехкия перчем

Густав Льо Бон
Статията както винаги е в ролята на огледало,показващо уродливия дневен ред,в който може да участва всеки,но не и гражданите.Както се вижда и прасе може(двукрако).Относно последното назначение за с.Светлина - назначаващия е с на*рано бельо,което назначения удобно е облизал.Финал - за политика,драги читатели, не може да става дума. Градът ни е нещо средно между роман на Оруел и поствоенна Германия.Пиша коментарите си до четящи хора ,не ми се занимава с тъпанари.ПиснА ми на дипломата по психология!!!


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9346 пъти