Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Обзор


ГОДИШНИНА

Измина една година от работата на новия общински съвет мандат 2019-2023 год. Местният средецки парламент състоящ се от 17 общински съветника е разпределен в три конституирани групи ГЕРБ – 7 души, БСП - 4-ма и СДС – 3-ма. От оставащите 3 съветници, двама са от БЗНС ”Ал.Стамболийски” и 1 от НФСБ – г-н Валери Ангелов. Тези трима ведно с групата на ГЕРБ,  общо 10 души формират управляващото мнозинство в общинския съвет. Четиримата от БСП и тройката от СДС, общо 7 души чрез изявите си могат заслужено да бъдат определени като опозиция на управляващото статукво

Хората с предходен политически опит като съветници са общо 10 човека, в това число  3 от ГЕРБ – председателя Динко Цъцаров, Яна Биюкова и Мартин Джермов; един от БСП - Янко Германов, един от БЗНС – Петьо Колеолов: човека на НФСБ – Валери Ангелов и тримата от СДС- Георги Вълчев, Димитър Янков и Лало Гюров. Дотук 9 човека. Десетият е г-жа Йона Чобанова от БСП, която макар първомандатна съветничка има политически опит като изборен кмет на село и партиен лидер. Останалите седем съветника са нови лица:  4-ма от ГЕРБ – Красимира Георгиева, Владислава Цанева и Стоянка Кисьоаа; 2-ма от БСП – Иван Кичев и Даниел Чолаков и един от БЗНС – Ивелина Стоянова. Най-сериозно е дамското присъствие в групата на ГЕРБ – четири, или близо 60% при общо шест, или 35% за целия общинския съвет. Най-мъжката група е тази на СДС- 3-ма от 3-ма, изключая единака от НФСБ, който сам по себе си няма как да е група.  В случая използваме термина ‘’мъжка’’ в чистия смисъл на думата определяща полов признак. Доколко мъжете от СДС се доказват до момента и в другия смисъл на думата, най-добре е да си вадите лични заключения от публикуваните протоколи и донякъде от нашите предишни публикации.

Със сигурност обаче политическото поведение на второмандатния единак от НФСБ трудно бихме могли да наречем мъжко. Не беше такова и през първия му мандат, когато макар и в групата на НФСБ-СЕК бързо се отлъчи от нея и гласуваше безрезервно в полза на ГЕРБ и кмета Жабов. Подобно на поведението на съветниците от БЗНС тогава и досега. За единаци като Валери Ангелов със сигурност не важи приказката ‘’На вълка вратът му е дебел, защото сам си върши работата’’.  Той и подобните нему трябва да са в глутница и то правилната и по-голямата, защото вратлетата им са тънички и нито на работа носят, нито на бой, нито на кураж. Понеже сме на тема мъже трудно бихме могли да наречем мъжко и поведението на тримата мъже от ГЕРБ- господата Цъцров, Джермов и Стаматов. И тримата стриктно и без да разсъждават гласуват в рамките на партийно-политическата обвързаност. За председателя това е донякъде разбираемо предвид доходоносната му синекурна длъжност, но относно двамата млади мъже, този факт е трудно-смилаем. Г-н Мартин Джермов е бизнесмен със стара закваска от баща и дядо, така че е относително независим поне финансово. А младежът Тодор Стаматов добрал се до тази позиция, чрез гражданската квота на ВМРО в листата на ГЕРБ би следвало да не изпитва чак такива чувства на криворазбрана лоялност. Ако е хранил някакви илюзии относно персоната на ‘’вездесъщия’’ средецки градоначалник би следвало за една година да се е отърсил от тях. Освен ако не е по-прост, или по-себичен от него и го интересува единствено допълнителния доход от съветническата заплата. Понеже е млад човек, при това историк по образование ще си позволя да му припомня, че историята и тя като медицинската и учителската професии, освен всичко друго е и призвание. Съветвам го да си припомни делата на възрожденските будители и революционери градили духа на съвременна България. И нека не забравя, че и той в общинския съвета прави история, а тя със слаби крави не се прави. В противен случай ще си заслужи прякор като лидера си шкембе-войводата, а такива понякога до живот те преследват.     

За дамите нищо няма да кажа, защото е неетично някак си мъж да ги коментира. Ще отбележа само, че единствено дамата от БСП - г-жа Чобанова определено демонстрира по мъжки независимо поведение, докато за останалите ѝ 5 колежки ще си позволя да отбележа само, че те изповядват принципа на един стар френски филм – БЪДИ КРАСИВА И МЪЛЧИ.

Най-младите нови лица са в групата на ГЕРБ. Техните гласоподаватели явно са били ориентирани към новото, младостта и красотата, което на пръв поглед не е неправилен подход.  Нови хора - чисти като чаршаф на свещеник. За да не Ви лишаваме от възможността да мислите, все още няма да коментираме дали това е добре, или зле. Само ще споделим редица факти.

Първо, досега през новия трети мандат на Жабов, общинският съвет е заседавал 13 пъти. За този период нямат нито едно отсъствие следните съветници:

 Владислава Цанева, Динко Цъцаров, Красимира Георгиева, Стоянка Кисьова, Тодор Стаматов, Яна Биюкова и Ивелина Стоянова от управляващите  ГЕРБ – БЗНС-НФСБ; Иван Кичев,  Йона Чобанова и Янко Германов от БСП и Лало Гюров от СДС.

С най-много отсъствия от заседания е Петьо Колеолов /БЗНС/ - 6 броя и Валери Димитров Ангелов /ГЕРБ/ - 4 броя

Едно пропуснато заседание имат Мартин Джермов /ГЕРБ/, Даниел Чолаков /БСП/, Георги Вълчев и Димитър Янков  от СДС.

В случая не броим честите излизания и ранни напущания на заседания, които основно са приоритет на управляващите. Стигна се дотам, че последното заседание остана недовършено, понеже управляващата група се разпръсна преди председателя Цъцаров да свири края на мача. Така точка ‘’Питания’’ остана без необходимия кворум и не бе разглеждана. Сигурно въпросните хвърковати птички са отишли да изразят пред кмета верноподаното си поведение в сесията. Те разбира се са наясно, че Жабов на второ място най-мрази да го питат, а на първо - да отговаря. Вероятно затова той прекара цялата сесия на 40 метра от входа на Общината, тонизирайки се с напитки пред кафе България в компанията на верния си шофьор.    

На десетте отличници по присъствие – браво! Нека сега разгледаме каква работа е свършена в изказвания, питания, дадени съвети /нали са съветници.../.  Изказванията на 99,99% са на опозицията. В първата тройка са  Димитър Янков /СДС/, следван от Иван Кичев /БСП/ , Георги Вълчев /СДС/ и останалите съветници на БСП. По брой питания в зала и обсъждани писмени питания първата тройка само разменя позициите си. Първи са Иван Кичев и групата на БСП, втори Георги Вълчев, следван от Димитър Янков и Лало Гюров. Въпреки някои отправени упреци в коментари към персоната на г-н  Гюров, в интерес на истината следва да се отбележи, че по важните определящи крайния резултат гласувания, той е бил в синхрон с колегите си от групата. Освен това същият е имал питания за разлика от управляващите съветници. По брой входирани, обсъждани, гласувани и приети докладни безспорен първенец е групата на СДС. За цели 13 заседания почти НЯМА изказване на управляващите отличници или двойкаджии, с изключение естествено на водещия заседанието – председателя Динко Цъцаров. Тоест, ако средната продължителност на една сесия е  2 часа и 30 мин, то за 13 сесии /13 х 2,5ч. =32,5 часа/ , участие в сесиите са вземали около 1/3 от съветниците, а останалите само са поддържали кворума и важните за кмета докладни. Вярно е , че във всеки филм има нужда от статисти, но тук поради мнозинството от тях и равната тежест на всеки един глас,  статистите са превзели сценария и филма естествено се превръща в сериал „БОЗА”. Жалкото е, че средецката общност ще е принудена да го гледа още три години. Тоест, поне още три години, защото апетитите на местния палавник са нескончаеми!

Няма изказвания на управляващите,  няма и питания. Или всичко им е ясно, или не са за там. С времето става ясно, че по-скоро е второто. Управляващите  ги е страх да вдигнат „самолета” и по подобие на ГЕЙ-партия предпочитат да се возят на него. Със зоологически ентусиазъм потъват в лиги, когато на сесията присъства кмета Жабов, но той ги дарява само с 50% внимание, приблизително толкова са присъствията му в зала и то не през цялото време. Без да броим сутрешните предсесийни оперативки, на които удря по масата и им напомня кой кара самолета!

 Дето се вика нямам думи или „забравих си цитата”Алоис Алцхаймер /снимка2/.

Какъв е извода ли? Такъв е трудно да бъде направен категорично и окончателно – остават още три години. Но май излиза, че тези, които са пратени в общинския съвет, не е важно да са единствено и само нови, млади и образовани, а ПОЧТЕНИ. И да имат куража да се опълчват на всеки прост, некадърен и лаком крадец. И нека не забравяме думите на  скромният учител по физика Теодосий Теодосиев, допринесъл 32 негови ученици да станат възпитаници на „Кеймбридж”- катедра физика : „СМЪРНО ОПАСНО Е ДА СИ ПРОСТ.”   /снимка 3/

 

Р.Р. - Много наши читатели ни пишат да публикуваме имената на съветниците, които разпродават общинското имущество и вдигат безобразно местните данъци и такси. От казаното дотук сами можете да се досетите кои са те. Няма как това да се случва без кметът да го е поискал, а управляващото мнозинство да го гласува. Имената в това мнозинство по-горе ги изброихме.

Баба Яга и Ян Грубиян – поотделно и заедно.

 

Дата: 10.11.2020 год.видяно 12676 пъти
назад

Коментари


Да си прост е лесно!


Less talk. More action.


Мили Джошуа, ела и ги набий всичките! Те от думи на разбират!

Гледам падение
Жабов третия мандат си сложи най без мозъчните и алчни човекоподобни. Замитат, лижат, можат по негово нареждане. Хора без морал и съвест. Подлоги които се мислят че хванаха господ за... К.. Ра. Не сте го хванали, най голямото падение сте. Мразен и презира ни. А Жабов си я врътка на ваш гъз.

За какво да мислят
За собственото си благополучие или това на общината? Защо да са против продажбите на общинското имуществото осигуряващо заплати и пълнещо нощното шкафче или за боклуците заливащи общината. Те само чинно изпълняват. Да са живи и здрави и тяхното си седи.

Без грижен
А,бе хора кажете го по-простичко, рано или късно на Жабов ще му се потърси сметка. Само че той си е оплел кошницата и вината ще бъде поета именно от тъй наречените синекури, безгрижни марионетки на които им се плаща без да работят,. Сега те са много добре но когато почне разследване ще видим по заповед ли са гласували,по съвест или за изгода. Помислете си дами и господа съветници.

Уточнение
Французинът Гюстав льо Бон е автор на книгата "Психология на тълпата"! И първият коментиращ, ползвал неговото име много добре е казал нещата! Адмирации!

Психолог
Ситуацията в средецкия съвет отразява мисленето на средецката електорална тълпа. Прости избиратели избират прости съветнници и кметове по подобие на себе си и собственото си елементарно мислене. Затова и средния интелектуален капацитет на общинския съвет с всеки следващ мандат върви надолу, пропорционално с намаляването на мислещите хора в градчето и общината. Те бягат оттук в търсене на по-добри места за живеене. Малкото останали мислещи се обезверяват виждайки как посредствеността и моралното падение вземат надмощие и се превръщат в норма на поведение и обект на подражание. От друга страна на третомандатния Жабов и жена му е изгодно да лансират в съветническите листи точно хора намиращи се под някакви зависимости от тях, или обвързани чрез трети лица с управлението им и подялбата на обществената баница. Затова опитите на есоес и някои социални групи да въздействат върху тези хора чрез акценти върху етичните норми са обречена кауза. За дебелокожи хора вече продали душите си на дявола, обратен път няма. Те се респектират единствено и само чрез страх.

до Густав Льо Бон
Абсолютно съм съгласен с теб, Густаве! Твоят коментар...все едно аз съм го писал! А статията си е харна! Харна, харна...та чак коварна! Ама от позитивно коварните. Жалко само, че кметЯ и съветниците му общински едва ли ще я зачетат! Казвам зачетат, щото нямат такъв умствен капацитет, че да я прочетат докрая!

Густав Льо Бон
Управляваното(няма грешка) мнозинство гледа на съветническата длъжност само през призмата на 4-часовия работен ден-сесия да мине,друга да дойде. Страхувам се,че когато вдигат ръце,за да гласуват някои от девойките по навик ще започнат да щракат с пръсти.Боже, опази!А,вие,драги ми автори със сигурност ще бъдете обвинени в цинизъм заради думата "синекура",ако някоя от тях прочете текста ви.Виждам,че и обръщението към празната тиква Иван Жабов е издържано в добрия тон - все още го наричате кмет.Доста безразсъдно,но все пак похвално!Като се замисля...може би не е чак толкоз безполезен.Като му знам търбуха доста тонизиращи напитки от кафе "България" ще са нужни да го напълнят.Бил е в ролята на антиковид мярка.Как да не му призная дясната принадлежност след грижата за бизнеса?Ха,кажете!


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 7641 пъти