Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


ЕДНА ПРИЯТНА ИЗНЕНАДА

Днешната сесия на общинския съвет премина при дневен ред от 14 точки и отново при закрити врати. Страхът от Ковид-19, пристигнал вече и на средецка територия предразполага към перманентната ситуация да не можем да присъстваме на изявите на местните избраници. Нито да ги наблюдаваме чрез медийно излъчване, каквото и този път е липсвало. Приятното изключение поднесено от г-жа Станислава Узунова, присъствала и заснела части от августовската сесия едва ли скоро ще се повтори. Твърдата ръка на председателя Цъцаров, допускаща само присъствие на лица с пряко отношение към разглежданите проблеми едва ли скоро ще отхлаби своята хватка. Този път не се занасяме с г-н Председателя, нещо повече – дължим му извинение за една допусната от екипа грешка. Тя се изразява в това, че на августовската сесия г-н Цъцаров е бил ЕДИНСТВЕНИЯ от управляващата група, който не е подкрепил предложението на колегата си г-н Т. Стаматов/ГЕРБ/ за отпадане от дневния ред на двете точки – докладната на г-н Д. Янков/СДС/ за сметопочистването в с. Дебелт, както и другата свързана с жалба на граждани относно ремонта на пътя Дюлево-Русокастро-Суходол и молбата за възстановяване на пазара в градския парк. Извиняваме му се, но все пак ще си позволим и една препоръка към него - Уважаеми г-н Цъцаров, в името на прозрачността на работата на общински съвет Средец, Ви препоръчваме да подсигурите директно медийно излъчване на сесиите. След като г-жа Узунова го направи с личния си телефон, едва ли това би бил проблем при ресурсната обезпеченост на една община. Дори и такава с поопразнен бюджет. В краен случай и техническия ви сътрудник би свършил тази работа.

Понеже споменахме двете отпаднали докладни -  на тази сесия става ясно, че въпросното решение, гласувано по предложение на Стаматов е обжалвано от СДС пред Областна Управа – Бургас. Въпреки че обжалването е все още без отговор, съветниците от СДС са поискали тези въпроси да влязат в дневния ред на тази сесия. Бихте ли се досетили, какво се е случило? Не гадайте – нищо ново под слънцето, те отново са отхвърлени от управляващия НАКАЗАТЕЛЕН ОТРЯД! За съжаление и  за срам! Въпреки това някои неща по тези теми се изясняват в хода на сесията и в точка Питания. Така например от отговорите на г-н Генчо Вучев става ясно, че относно приетият от него основен ремонт на пътя за Суходол всичко е ‘’перфектно и без забележки’’ и ‘’ремонт на ремонта’’ не е извършван в прилежащата към рамките на община Средец отсечка, а в тази на община Камено. По тези твърдения на общинаря Вучев протестират господата Кичев и Янков, но с безпардонна наглост и безочие диалог няма как да се постигне. Присъстващият в залата кмет остава невъзмутимо безучастен към глупотевините на подчинения си и даже си разменя саркастични реплики с  Кичев, от които става ясно, че социалистите са подали сигнал до прокуратурата. Като знаем кой е главния прокурор и кой му е началника - не очакваме да произлязат приятни изненади! Все пак адмирираме действията на БСП в тази посока!

При обсъждане на увеличението в числения състав на общинското предприятие ‘’Озеленяване, благоустройство и чистота’’ поискано от новия временен директор г-н Божидар Камалиев е коментиран един интересен факт, засегнат от господата от СДС - Вълчев и Янков. Ние също сме озадачени от това, че за цялата минала година депонираните отпадъци в сметище Братово са по-малко от първото полугодие на настоящата. Питаме се къде ли е изхвърлял половината миналогодишни боклуци предишния директор Иван Георгиев с небезизизвестния превдоним, който няма да цитираме. Едва ли с него е наторявал доматите в семейната къща за гости под надзора на охранителна фирма, чийто масраф може би ще се окаже вярно, че е плащан от ОП ‘’ОБЧ’’. Колко са едни 1000 лева, но и толкова не са за изпускане?! Както е казал някой – всичко е бизнес и нищо лично!  Или пък - кръв повръщам, пари не връщам. Хвала на таквиз бизнесмени и бизнесдами и дай боже всекиму таквизи възможности. Лошото е, че не са за всеки, а за ОТБРАНИТЕ за УГОЯВАНЕ кметски  люде!

А къде е ПРИЯТНАТА ИЗНЕНАДА, която ви обещахме в заглавието? Нея оставихме за десерт на настоящата новинарска публикация. Оказва се, че на тази сесия има макар и само една - неприета докладна. Само една, но особено важна! Докладната за продажбата на окрупнените над хиляда декара горски имоти в землището на с. Драчево, заявена по искане на арендатора на същите тези имоти. В хода на дебата г-н Димитър Янков прави аргументирано обстоятелствено изказване, с което оспорва законосъобразността на такава сделка за продажба, обременена с тежестите на арендни договори, устройващи само заявителя, но не и друг потенциален купувач. Ще ни бъде интересно да прочетем  от протокола на това заседание цялата изява на горския инженер и мотивировката му. В крайна сметка Янков постига успех, макар и частичен, с подкрепата на колегата си Вълчев и Кичев от БСП. Последният прави предложение за отлагане на гласуването по тази докладна, което е прието и с гласове на управляващата група начело с председателя. Какво ще е продължението на тази сага ще видим. Все пак нека отдадем дължимото на г-н Янков, той поне се е постарал да защити голата си горска съвест, по алюзия с едноименния разказ на писателя и лесовъд – Николай Хайтов.

Уважаеми читатели, в самия край на тази статия ще ви помолим да ни извините за евентуални грешки, неточности и пропуски, при интерпретацията на тази сесия. В случай на необходимост и при напълно потвърдена, но изпусната важна информация ще направим допълнителна публикация. Тази сесия, както и предходната е била доста интересна, но този път видеоматериал няма, или поне за такъв не знаем. Затова прочетете протокола от нея!

Средко Нашев и компания

Дата: 30.09.2020видяно 55572 пъти
назад

Коментари

Пешо
"управляващи подлоги" кво да чакаш от селски пръчки и скопени мозъци.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9347 пъти