Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Обзор


ЗА РАЗБОЙНИЦИТЕ

Чест и почитания към двама строители на съвременна България и поклон пред паметта им  – Стефан Стамболов и Александър Стамболийски. Първият роден в северна България, вторият в южна. Първият – либерал, вторият - земеделец. Първият поет и оратор, вторият само оратор. И двамата – министър председатели на България. И двамата писали Закон за разбойничеството. Първият само с 14 члена, вторият с един повече. Първият през 1887, вторият през 1922г. И двамата са привели в изпълнение тези закони и за периоди около година са се справили с върлуващите в страната разбойнически чети, банди и грабители-единаци. И двамата са жестоко убити от разбойници, вторият буквално садистично. Разбойници-бандити-терористи и активисти на ВМРО, поставили неизличими петна върху тази организация, не само с тези две убийства, но и много други терористични актове.

И към двамата отношението на казионната ни история е сложно, противоречиво и с много недомлъвки. Макар и двамата да постигат сериозен икономически подем, въпреки тежката вътрешна ситуация. При първия след Освобождението, при втория след тежкия Ньойски договор, поставил държавата на колене –териториално орязана, със загуби на етнически българи в тези земи и репарации от Първата Световна Война.

Освен посочените могат да се намерят и други аналогии между двамата български премиер-министри с подобни фамилии. Със сигурност и двамата не са били СВЕТЦИ, със сигурност и двамата са били български ПАТРИОТИ. И двамата са имали идеи за обединение на българския етнос в историческите му граници.  И двамата са гонили тази цел, но по различни пътища. Стамболов чрез просветна дейност и териториално обединение на българските, етнически землища във временен протекторат под егидата на турския султанат. Стамболийски чрез създаване на балканска федерация на славянските общности, при запазване на етническата цялост и самоуправление на всяка националност. Това е основната причина да бъдат убити.

В настоящият български парламент две политически партии, самоназоващи се патриотични крепят настоящото статукво – ВМРО и НФСБ. След като първите се самовъзприемат и прокламират като наследник на старото ВМРО, извършило гореспоменатите убийства и не само тях, би трябвало да поднесат извиненията си пред българския народ за всички злини, причинили техните бабаити от по-старо време. За съжаление, те и побратимите им ‘’спасители’’ от НФСБ, продължават старата традиция, с тази разлика, че терористичните похвати са видоизменени в речовито самохвалство пред платени медии. Което е вид психологически тероризъм.

Без да извинявам настоящите мутри и старите бабаити-разбойници за тяхното поведение и криминални методи, не мога да не им призная едно достойнство, макар и доста криворазбрано. При тях съществува своеобразен неписан кодекс на честта. Докато при въпросните политически недоносчета, парламентарните псевдо-патриоти, такова НЕЩО – НЕМА. Има само ОНУЙ НЕЩО, ама без туй дето трябва да върви в комплект с него.

Докато настоящия премиер е друга бира! Той все пак има закваската и закалката на силовите структури и все нещо от този, макар и изкривен морал, ще да е останало. В туй ми е надеждата. Той с разбойниците няма как да се оправи - хем е ял, хем пил, *бал и делил с тях, но поне в името на ‘’доброто старо време’’ накрая да дигне белия байрак. И да даде щафетата на друг, който да се справи с разбойниците.

Надеждите и щенията на всички мислещи българи са да е някой като Стамболов и Стамболийски. Не задължително с подобно име, но с подобна ВОЛЯ! И този някой да напише и изпълни третия закон за разбойничеството в съвременна България - ЗАКОН ЗА ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА РАЗБОЙНИЧЕСТВОТО. Това е точното име и на първите два.

 

 

Миролюб Войнов

 

 

Дата: 31.08.2020 год.          

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 видяно 12677 пъти
назад

Коментари

До Катила
У нас разбойниците ги пази полицията. Това се видя ясно на снощния протест! Органите на МВР, издържани с нашите пари!

Катила
Миролюбе...как ББ и компания ще приемат Закон за Изтребление на Разбойничеството?!?! Че това за гях ще е живо самоубийство! Щото такъв закон ной напреж от тях ще почне!


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 7642 пъти