Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


НОВО УВЕЛИЧЕНИЕ

Въпреки отпускарския сезон и докато народните представители все още си пекат дупетата край морето и размишляват за новата конституция, то на местните ни парламентаристи ще се наложи да се разработят седмица преди тях. Планираната августовска сесия, 11-та по ред ще се проведе на 26.08.2020г./сряда/ в обичайното време 9,30ч.

Публикуваният от администрацията предварителен дневен ред е от 17 докладни, сред тях 3 отдаване под наем, 4 отказа от закупуване, 4 продажби и 1 прелюдия към продажба – промяна начина на трайно ползване, 1 безвъзмездно предоставяне и 1 безвъзмездно придобиване, 1 за транспортни разходи и 2 промени на наредби.

Дори и нещо да съм изтървал, Черешката на Тортата не съм. И тя не е в промените на наредбата за поддържане и опазване на обществения ред, макар и там да има интересни неща. Но, промените в тази наредба касаят основно гражданите, отглеждащи животни, така че за тях е поне препоръчително да я прегледат, като аз засега ще се въздържа от коментар  В края на настоящото ни новинарско включване ще публикувам линкове за директен достъп.

Ще се спра основно върху промените в другата наредба, която характеризирах като черешката на тортата – тази за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги. Сигурно вече се досещате защо заглавието на тази публикация е такова, каквото е – става въпрос за ново увеличение на цени, тоест за ново бъркане в джоба на местния данъкоплатец. След като минаха 8 месеца от увеличаването на данъците и такса битови отпадъци, вероятно ‘’всеможещия’’ и  много ‘’работлив’’ общински кмет е решил, че народецът му вече е претръпнал и готов за събличане на още една кожица от многопластовата му гърбина. Правителството вече дава и майка си и баща си за да се задържи на власт, а някои местни селенджъри се правят на по-отворковци и от главното командване. Защо ли? Отговорът е лесен - ще се правят на такива, докато и те не усетят гащите си свалени и нещо да им се върти около Дъто. Това в Средец май трудно ще се случи, но знае ли човек? Той и Бочко не го очакваше, пък виж ква стана тя!

Във въпросните изменения по тази наредба има и много съвсем нови такси, таксички и прочие изненади. Няма да се спирам на всички тях, докато не видя реакцията и окончателното решение на общинските ви съветници. Някои от тях проявяват до момента опити за самостоятелно мислене и обществена отговорност, но за съжаление са малцинство.   

Ще си позволя да препоръчам, по-скоро да помоля местните социални мрежи освен всичко друго да следят и директорията към раздел Общински съвет на общинския сайт – Проекти за наредби. Обръщам се основно към дамите от квартета на СРЕДЕЦ БЕЗ ГРАНИЦИ – на тях в най-голяма степен, ние от SOS-Средец разчитаме за партньорско съдействие. Признавам си, че понякога и на нас се случва да проспим поредната изненада като коментираната наредба, която по регламент трябва да стои публикувана за мнения и предложения поне месец преди обсъждане в сесия. Повече очи – повече виждат! Така например, в момента там е на изчакване и проекта за изменение в Правилника на ОБЧ, което очаквам да бъде септемврийска изненада. Съветвам и съветниците да поглеждат въпросния раздел!

 

Това от мен днес – Камен Чукарски

 

Линкове: http://sredets.bg/upload/files/dokl11-11.pdf

http://sredets.bg/upload/files/dokl11-1.pdf

http://sredets.bg/content-11.html

 

Дата: 18.08.2020г.

  видяно 55572 пъти
назад

Коментари

Рррррррр
Дийййййййй


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9345 пъти