Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


НОВИНАРСКО-ОБЗОРНА

Настоящата публикация е своеобразно продължение на тази, в която отразихме юлската сесия на средецкия общински съвет. Ще ми бъде интересно, а надявам се и на вас, да изчетем съответния протокол на заседанието, когато той бъде публикуван. Това едва ли ще стане в близките десетина дни и затова ще ви информирам за някои допълнителни аспекти достигнали междувременно до нас. Ще си позволя освен сухите факти да споделя и персоналното си мнение.

На първо място ще коментирам основния ремонт на пътя за с. Суходол, повдигнат в т. Питания от г-н Кичев и колегите му от БСП, който в новинарската ни статия бе бегло засегнат. От получената допълнителна информация става ясно, че този проблем би могъл да предизвика ответна прокурорска реакция, стига ниските ѝ нива пожелаят да работят по-адекватно от големия бос, чиято искана оставка също е в полезрението на общественото негодувание. Какво имам предвид в частния местен случай:

Първо - от докладващата по питането, шеф на дирекция г-жа Яна Кирязова става ясно, че въпросния основен ремонт е приет от Възложителя/община Средец/ с протокол /или друг документ/, подписан само от един общински служител – г-н Генчо Вучев. Не става ясно дали това е обичайната общинска практика при подобни случаи, но не мисля, че разходването на средства от порядъка на няколко десетки хиляди лева, трябва да се случва от страна на общината с КОМИСИЯ ОТ ЕДИН ЧОВЕК. Интересно е, че и на въпрос от страна на съветника Янков към адвокат Камбурова, последната не дава конкретен отговор, дали това Е редно, или НЕ? В явно неведение се оказва и докладващата Кирязова??

Второ – оказва се, че същата адвокат Камбурова е и председател на комисията по избора на изпълнител за този ремонт. Която комисия ведно с председателката е отстранила конкурентните играчи по неясно какви причини, или поне същите не са докладвани пред съветниците. Според изказването на г-н Кичев една от декласираните конкурентни фирми е предлагала много по-ниски цени и по-къси срокове за изпълнение. Доколко това е вярно, може да бъде установено само с проверка по-случая, затова не се ангажирам с коментар.

Третото е НАЙ-СТРАННОТО - според Кичев и компания въпросния основен ремонт въобще не се е случил към датата на приемането на работата на Изпълнителя, защото броени дни преди юлската сесия по пътя са извършвани ремонтни дейности. По магистралите на страната сме свикнали да виждаме перманентни ремонти и ремонт на ремонтите, така че не изключвам подхода и в Средец да е все същия герберо-бойковистки подход по усвояване на парите от джоба на българския данъкоплатец.

Във връзка с това, аз ще изкажа едно лично съмнение – след всичко гореизброено е основателно да се допусне, дали ремонтните дейности са свършени в пълен обем и качество на изпълнението съгласно договора, какъвто поне има. Затова основно съм седнал да пиша днес и в тази връзка се обръщам към всички наши читатели и фейсбук-групи: Всички вие уважаеми граждани на тази община, ако желаете да осъществявате обществен надзор и контрол над разходването на ВАШИТЕ ПАРИ, търсете, давайте и споделяйте всякаква информация свързана с въпросния основен ремонт и други подобни случаи, независимо къде и с кого.

Ще споделя с вас и една друга информация, незасегната в новинарската ни статия за юлската сесия:

На нея става ясно, че конкурсът за избор на управител на общинската болница продължава. Първата петчленна комисия след отстраняване на единия от тримата кандидати, неотговарящ на условията и проведено събеседване с останалите двама е извършила класиране при равен брой точки, респективно двама кандидати на първо място. Единият от двамата е настоящият управител д-р Цанев, а другият е д-р Георгиев /брат на д-р Милчо Георгиев/. При такава ситуация, общинския съвет следва да определи нова, този път тричленна комисия, която да проведе допълнително събеседване с двамата кандидати и да излъчи победител, или да прекрати конкурса. Новата комисия гласувана на тази сесия, доколкото разбрахме е в състав – председател зам. кмет Дамбулова и членове Владислава Цанева /ГЕРБ/ и Иван Кичев /БСП/. От изказването на Д. Янков, член на първата комисия става ясно, че в първата комисия е имало дебати, които за съжаление не могат да станат достояние на останалите съветници, поради това, че при работата на комисията и събеседването не е воден запис и отправя препоръка в тази посока към новата комисия. Другото от неговото изказване е изразеното опасение за евентуална загуба на лекари и други служители на болницата, предвид двете подписки в подкрепа на д-р Цанев.

И накрая на настоящото ми включване едно емоционално отклонение за добро настроение. В крайна сметка стана ясно, защо секретаря Станилов е напуснал възмутен залата. Това се случва в резултат на изказването на съветника Вълчев от СДС. Коментирайки неотговорените от кмета и администрацията въпроси, несвършената работа по детските площадки и неработещия градски фонтан накрая той завършва изказването си с думите ‘’Да ви пикая на работата, работа, работа, ама няма къде’’, визирайки неработещата градска тоалетна! Това и предходното явно е дошло в повече на секретарската душа на господина Станилов.

Може и да не съм цитирал дословно и в пълнота изявата на г-н Вълчев, но не мога да не се съглася с него! Стотици хиляди достойни българи се изправиха в желанието си да изритат една върхушка, чиято ‘’работа, работа, работа’’ през последните 10 години става само за кенефа.

Средко Нашев

Дата: 01.08.2020г.

           видяно 55574 пъти
назад

Коментари

Не така!
Абе уважаеми, кво значение има коя, къде, с кого, какво си е вдигала и чий го е дигала? Лошото е, че въпросните мадами си дигат ръчичките по жабова повеля. В туй дигане е шибаното им курвенско поведение, другото си е в реда на нещата, който намазал и може да намаже, халал да му е!

TAXI
Возил съм едната


хубави баджаци

Клиент на банката
Много и шарят очите.

The Merry Widow ?
Коя от всичките?


Днес пък The Merry Widow си я вчеса надясно!

Пушека
САМО БСП

До от село
Интересно ми е да посочите кои са те?

ФЮТ до ФЮТ
Вярно е!


А после тримката играят е общинката на блато, дорде разцъкват поредната схема 3/5/8, а една светулка им води сметките. Ща е тя?

Радойчу Ралев
Госпойце Бенатова, Станилчо не е единственото пенсионерче в таз ми ти пенсионерска общинка. Кумета Жабокряков все таквизи жабки подбира в неговата воняща локва. Най-готини са ми като той със секретарчето си и Пецата Джеджев се кандилкат като трио угоени жабоци за поредното обедно плюскане, а Пепито Пиар-Пеева да пърха наоколо като замаена нощна пеперудка по пладне.

до ФЮТ
Комисията по избора ПЕТИМА, а тази приела работата само ЕДИН, еба си мамата еба си, ако написаното е вярно, а не виждам причина да не е.

Румен Радев
Дъмбулова е безкрайно неграмотна и проста за да се занима с това. Много е зле...

Миролюба Бенатова
А Станилов не е ли отдавна пенсионер.?

Патиланчо
Като гледам състава на комисията, все компетентни членове, барабар с председателя - дали са наясно какво са подписали, иначе всички с титла пред името - за тежест, щото то само титлите им и длъжностите ......

ФЮТ
"Протоколът е съставен в изпълнение на чл. 54 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки във връзка с публично състезание за възлагане на обществената поръчка с уникален номер в регистъра на АОП: 00053-2018-0007 от 21.11.2018г. На 31.12.2018г. в изпълнение на заповед № 937/31.12.2018год. на Кмета на Община Средец, в сградата на Община Средец, гр. Средец, пл. „България“ № 8 комисия в състав: 1. Председател: Адв. Ирина Камбурова-Тунтева - на длъжност правоспособен юрист при Община Средец Членове: 1. инж.Яна Кирязова - на длъжност мл.експерт „Строителство“ при Община Средец 2. инж.Маргарита Стойчева – на Длъжност Директор на Дирекция ИРЗГ и УЕПП при Община Средец 3. инж.Кирил Каравълчев- на длъжност главен специалист в дирекция УТС и БКС при Община Средец 4. Петя Петкова - на длъжност гл.счетоводител, функция СДЗ при Община Средец; "

От село
Трябва да се въведе задължително изказване на всеки съветник. Искам да чуя някои от тях. Да ги назова ли защото 4 години няма да ги чуете. По добре на сесия лично да поискаме да се изкажат по дадена точка. Нашите пари ядат. Трябва да ги чуем поне веднъж. Да чуят хората защо са там.

СРЕДЕЦ
Само Янков и Кичев са съветници. Всички други са за заплати. От нашите.


И The Merry Widow си я вчеса наляво!


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9346 пъти