Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


ИЗВЪНРЕДНА БУРЯ И ПОРЕДЕН ПИАР

Вчера 29.04.2020 г./сряда/  бе проведено редовното заседание на общинския съвет за месец април. В залата при закрити врати и дневен ред от 39 точки са присъствали 16 от общо 17 общински съветника. По уважителни причини е отсъствал единствено П.Колеолов /БЗНС/. За да бъдем максимално достоверни и обективни забавихме публикацията, събирайки информация от различни източници – основно съветници и представители  на общинска администрация.

 Във връзка с дневния ред първи се изказва Г. Вълчев/СДС/  с предложение заради извънредното положение  с приоритет да се гледат точките свързани с него,  и след това останалите  от дневния ред. Председателят Д. Цъцаров/ГЕРБ/ подкрепя предложението и  след единодушно гласуване точките №39 „Питания”,  т.34 „Приемане на мерки за намаляване икономическите щети върху бизнеса в условия на извънредно положение” и т.35 докладна от общ. съветници на БСП „Приемане на мерки за защита на гражданите и бизнеса и справяне с икономическите последици, в следствие усложнената епидемиологична обстановка” съответно стават първи в заседанието. Следват отговори на администрацията по зададени въпроси от общинските съветници на СДС  Г. Вълчев и Д. Янков поискали справка на изразходените средства от получените дарения. Оказва се, че има събрани над 14 000 лв. дарения, но счетоводна справка за изразходените средства и за какво по колко  не е предоставена. Още по-зле, защото по предишно предложение на кмета е трябвало специално създадената комисия към общинския съвет да отговаря и разпределя постъпилите средства, както и да се отчете след това. Но когато стане дума за пари, сякаш обонянието на кмета Жабов се изостря и човекът сам е решил да се разпорежда с тях и без да дава отчет на общинския съвет, чийто функции за КОНТРОЛ му са вменени по закон. Незадоволителни са и отговорите от администрацията и на останалите въпроси, което предизвиква основателни възражения от страна на СДС и БСП. Г-жа Йона Чобанова отправя питане относно истинността на факта, че част от служителите в общинска администрация работят на непълен работен ден от 4 и 6 часа и на какъв принцип е извършен персоналния подбор, както и причините за подобна стъпка. Въпросът не предизвиква реакция от администрацията, което е показателно, че посоченото от госпожата е неопровержим факт. Нашата проверка установи същото, но по този проблем сега няма да задълбаваме.  Едно е категорично ясно - община Средец вече не е в състояние да издържа назначения персонал, въпреки, че делегираните държавни плащания поне към момента не са нито спрени, нито закъсняват. Това потвърждава една стара наша прогноза, че наближава неизбежния момент, в който общината ще изпадне в невъзможност да поддържа раздутия си щатен и извънщатен персонал. Циганският принцип на средецкия кмет ‘’Ден да мине - самун да загине’’ неизбежно води към финансов колапс. ОЧАКВАЙТЕ БЪДЕЩИ КРУПНИ ПРОДАЖБИ! Това може господина Жабов и това прави! Драчевската орехова градина ще излезе отново на дневен ред, този път без орехите. И няма да е единствената и последна.

Следващата точка е приета с пълно мнозинство и общинския съвет опрощава вземането на наем от общинските обекти за времето на извънредното положение. Скандал настъпва, при гласуване предложението на БСП за други две мерки: 1. Да се върнат местните данъци и такси на ниво 2019г. и 2. Патентните данъци да се намалят за периода на извънредното положение  и 60 дни след него.  При дебата групата на СДС подкрепя и двете мерки  с аргумента, че те винаги са били против увеличаване на данъците, и че общината има най-високите данъци в България, по-високи от Бургас и София и не на последно място факта, че дори и финансовия министър Горанов е изразил становище против увеличаването на данъците в тази обстановка. Тези аргументи обаче не повлияват на управляващите съветниците /ГЕРБ-БЗНС-НФСБ/ и те подкрепят само втората предложение, визиращо  патентния данък. С 9 срещу 7 гласа, те отхвърлят искането за по-ниските данъчни ставки без коментари и мотиви. Това предизвиква съветниците от СДС да гласуват против докладната в този и орязан окончателен вариант. В обяснението си на отрицателен вот Димитър Янков порицава поведението на управляващата група с емоционално  изказване. Цитираме част от него без претенции за абсолютна точност : „Колеги, ние не заслужаваме заплатите които взимаме. Вие, защото гласувате безропотно, а ние защото не можем да ви убедим в обратното”. След което Янков иска процедурна почивка от името на групата. В настаналата тишина и преди председателят Цъцаров да обяви почивката, мълчаливият отбор на Герб се събужда от летаргията с въпрос на г-жа Яна Биюкова/ГЕРБ? : „А вие , г-н Янков платихте ли си данъците’’? Аз поне не проумявам  целта на този личен въпрос, който е изцяло извън контекста на темата, но бих поздравил г-н Янков ако той все още не си е платил данъците, щом не е съгласен с техния размер. Не, че ще му се размине, разбира се! По интересно е поведението на госпожата от ГЕРБ, чиито изяви за мандат и горница се изчерпват с ролята ѝ на перманентна ‘’секретарка’’ на председателя в заседанията. Никакви други прояви, камо ли самостоятелно мислене и гласуване. Предполагам затова е втори мандат герберска съветничка. Ще завърша коментара си с едно чуждо мнение, което ми хареса: ‘’Въпросната г-жа Биюкова я делят няколко вагона с книги от Янков’’! Изкушавам се да допълня: Опит и качество срещу младост и невежество!

След почивката, Г. Вълчев прави изявление от името на групата, че липсата на каквато и да е нормална комуникация и диалог с администрацията и управляващите съветници ги е довела до решението да не участват  повече в гласуванията на това заседание. Цялата група от трима общински съветници на СДС спазват присъствената форма на протест и до края на заседанието въпреки, че задават въпроси и участват в дебата по темите, НЕ гласуват нито една от останалите 36 докладни. Същото мълчаливо присъствие е припознато и от групата на БСП, с някои изключения при ключови гласувания. Но не какви да е? Вотът на тримата от тях/без г-н Германов/ дава възможност да бъдат приети докладните за безвъзмездно ползване, при които е необходимо квалифицирано мнозинство от 12 гласа. Едната от тях е за ползването на стадиона от  общинския футболен клуб ‘’Странджа-Агрокорн’’. Все пак на базата на разумния компромис тримата съветници от БСП успяват да съкратят срока на отдаване от 10 на 5 години и формата на предоставяне да не е безвъзмездно управление, а безвъзмездно ползване. С тяхна помощ надутата и самонадеяната управляваща група успява да изпълни кметската повеля. Дали това подаване на ръка от страна на БСП си е заслужавало, времето ще покаже? Макар изцяло да разбирам мотивите по целесъобразност на тримата нови съветника Кичев, Чобанова и Чолаков, ще си позволя да изкажа основателни съмнения, че жеста им ще бъде изтълкуван превратно. Жабов и компания разбират само от ритане в задниците, което г-н Кичев доказано умее да прави. Просто на него и другите двама явно е необходим още собствен негативен опит, докато проумеят с какви люде си имат работа. Пожелавам им бързо осъзнаване!

В общи линии продължителността на сесията е предопределена от опитите на опозицията за дебат по темите. Ако в залата бяха само гербери 36-те точки след процедурната почивка са щели да приключат при спринтово гласуване!  Въпросите и изказванията на съветниците от БСП и СДС въпреки тяхната целесъобразност не са взети под внимание. Някои от тях не са били и разбрани. За пример ще посоча опитите на Янков, Кичев и Вълчев да обяснят на управляващите мълчаливи ‘’многознайковци’’, че няма как един основен ремонт на пътища да бъде трансформиран в текущ, а средствата да се запазят същите при едни и същи дължини на ремонтираните участъци, както и какво се случва с разликите във финансовите стойности?! Предполагам и вие уважаеми читатели ще се сетите къде отива въпросната горница, също и в чий джоб. Ако се сетите, бъдете сигурни, че превъзхождате интелектуално мнозинството народни избраници. Ако не се досетите, вероятно вие сте ги избирали въпросните ‘’умници’’!   

В края на заседанието г-н Кичев изказва благодарност за всеотдайната работа на г-жа Праматарова, доскорошен управител на дома за стари хора в гр.Средец с намек, че причините за скоростното ѝ пенсиониране са политически. Аз бих добавил и нещо друго, което също би могло да е взето под внимание от ревнивото управляващо семейство, особено от нежната му още по-ревнива половинка. Според нечии допускания, причината за това е оповестения и от нас факт за приетото дарение от местното СДС. Вероятно истината е някъде по средата и с натрупване. Упоменатото семейство спазва един елементарен принцип. Той гласи – Който не е с нас, той е против нас! Елементарен принцип за елементарни хора!

Извинявам се за пропуските, или евентуални неточности, въпреки прецизния анализ и съпоставка на получената информация. Препоръчвам да прочетете Протокола от тази интересна сесия, аз със сигурност ще го направя. В настоящата публикация не можах да включа множество интересни забележки, подмятания и откровени подигравки на опозиционерите от двете групи към управляващите. Щяха да ми костват твърде много допълнителни обяснения за да схванете иронията и сарказма им.

Както стана ясно от собствения му профил, по време на сесията кметът Жабов се е занимавал със ‘’сериозна’’ задача – поредната пиар акция в общинската болница. Снимките може и сами да видите. Никога не сме подценявали медицинската проблематика, но да не отложиш това събитие и да го използваш за неприсъствие на заседание на общинския съвет, това само средецкия кмет го може с перманентна настойчивост. Дори премиера се отнася с много по голямо уважение към парламентарните си задължения от него. Евалла кмете, туй се вика големец – Големанов ряпа да яде! 

Ще завърша с перифраза на един кратък нов виц : ‘’Отишъл корона-вирусът в община Средец, огледал се и като видял кой е кмет, си тръгнал. Тука, рекъл, и без мен са се справили.”

 

баба Яга и сие

 

Дата: 30.04.2020г. видяно 55578 пъти
назад

Коментари

Калин
В Герп съветниците имат ли гънки в мозъчната си кора? Или за това трябва да имаш к. р, а тези всички са п.. ки.

Лафонтен
Евалла, Жабов, ашколсун! Се бива, бива...ама чак такава наглост и безотговорност не очаквах! Да заеебеш сесията на общинския съвет, за да си правиш пиар в същото това време...даже и аз, Лафонтен нямам думи! Че и в джип си се снимал! Явно пиарът ти не пращи от идеи, а предпочита да копира едно към едно поведението на Вожда?!?! За какво и плащаш бе, аланкоолу? Пардон- плащаме и НИЕ, гражданите на общината! ДОКОГА???


Жабов ? Кога ще оправиш пътя до Суходол.Път там няма. И община Средец я няма но заплата взимаш

ОБЧуто
инж.Вълчев !

Ехо
На Домата каква работа ще предложат,не може да го оставят горкия без парички!

Тишо
Гледах видео на Жабов като имитатор на Б. Б. в някакъв джип сниман от своя пиар. Простотията не ходи по гората. Тя трайно е за седнала в общината.

Натопорчения
Повече от съгласен съм с написаното.На Янков му желая да е здрав и това за вагоните с книги си е точно така.Искам да кажа,че кмета раздаде 40 маски по време на пандемия,а местното СДС преди малко излезе с новина,че в събота ще нахранят 30 домакинства.Кмете,кмете.....изяж се сега,некадърниккк


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9347 пъти