Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


ДОБРО В ЛОШИ ВРЕМЕНА

      В днешните времена доброто е все по-малко и е добре да се споделя с повече хора, добре е да му се дава повече гласност.Днес ще споделим с Вас една положителна новина, свързана с инициатива, провеждана в гр.Бургас, с която се надяваме да „заразим” и намерим съмишленици и в другите градове от областта,  в страната, а защо не и да видим  някой общински съветник или лично кмета на община Средец /пази боже/вместо да ходи с ръще в джобовете и „инспектира” лечебните заведения да вземе пример.

Антон Кабадов и адвокат Димитър Вълчев – и двамата свързани по един или друг начин с нашия град, обединиха усилия в помощ на гражданите на гр.Бургас в битката срещу коронавирус инфекцията (Covid-19).

Идеята предлага Кабадов, който със собствени средства закупува множество хуманитарни материали, голяма част от които дарява на УМБАЛ-Бургас. Други от тях - маски за многократна употреба и джобни гел-дезинфектанти, са предназначени лично за жителите на града. Тъй като той е възпрепятстван физически да присъства на място, адв. Вълчев се заема с това даренията да достигнат до хората.

Първоначалната идея беше да бъдат раздавани маски и дезинфектанти само на възрастни хора, тъй като те попадат в най-застрашената група от това заболяване. Затова и сме ограничили часовия диапазон на инициативата в интервала между 8:30 ч. и 10:30 ч. сутринта.” – казва пред редакцията ни Антон Кабадов – „Впоследствие обаче материали бяха предоставени и на други рискови групи, с множество и неизбежни социални контакти – продавачи в малки магазини, таксиметрови шофьори, охранители в супермаркети, дори граждани, които разхождат домашните си любимци в специалните заграждения в парковете.”

Освен на случайни граждани, Димитър Вълчев предлага маски да бъдат оставени на разположение и в малките аптеки, които са изчерпали своите количества: „През последните седмици съм виждал не на едно място табели ‘Маски няма!’. Затова влязох в няколко квартални аптеки и изрично запитах дали ако им оставя, то те ще бъдат подарявани на граждани, които имат нужда. Всички откликнаха много положително на идеята и така и направихме.”

През последните два дни адв.Вълчев посещава множество места из гр.Бургас, сред които: в ж.к. „Възраждане” – магазин Болеро и Борисовата градина; в Центъра – магазин BILLA и ул.”Александровска”; в ж.к. „Братя Миладинови” – магазини LIDL и BILLA до Автогара Запад; в ж.к.”Славейков” – магазини Kaufland и BILLA; в ж.к.”Зорница” – супермаркет „Гочев”, на които раздава напълно безвъзмездно предоставените от Кабадов хуманитарни материали. Благодарение на двамата само за един уикенд са раздадени 500 маски и 300 джобни гел-дезинфектанти.

„Гражданите реагираха изключително позитивно, с усмивка и благодарност. Малка част от тях бяха предпазливи към ‘непознатия дегизиран мъж’. Една жена дори изрази притеснения да не бъде заразена от самите материали.” - допълва адв.Вълчев. „Това, което ми направи най-голямо впечатление е, че всички чужденци, на които бяха раздадени маски и дезинфектанти, първо ме питаха колко ще им струва. Сякаш не можеха да повярват, че нещо в България може да е безплатно.”

            А ние се надяваме още хора да последват добрия пример и да обединят усилията си в борбата с вируса.

Само обединени, /граждани, медии и властимащи/ в един човешки триъгълник ще успеем да излезем победители от ситуацията. Жалко само, че и в този триъгълник както във всеки  любовен триъгълник  има задължително един тъп.......ъгъл.  

 

            Екипът ни препоръчва да спазвате изискванията по време на извънредното положение и препоръките на Оперативния щаб. Останете си вкъщи и ограничете  социалните си контакти... освен ако не сте решили ДА ПРАВИТЕ ДОБРО !

 

 

По подадена инфсрмация от Бургас.

 

Р.Р. Ден по-късно , на 6.04.  https://www.flagman.bg/article/211578?fbclid=IwAR3lxluCziKGH7a9J_9B166trs6aW2Q93wrNHptte-RYPPyY_ycA_FZU2Dw

 

Дата: 05.04.2020 г. 

 

 видяно 55577 пъти
назад

Коментари

до бай танас
танасе, има дарения и за средец! първи младите от СДС- средец го направиха, после и Ангел Ангелов! не всички са като теб...само да рИвът, да гледат сеир и да хейтват в нета!

Тана
Хубаво са дарили, ама в Средец кой ще дари??? Трябваше и за нас да заделят малко. Добре, че е Бай Ангел, да изтръска някоя забравена от Бога стотинка от джеба си, че живи сме умрели. И общинарите да се задействат малко, че ако един се разболее, ке умре цялото село.

Петър Караевренски
А след,като и двамата са свързани и с нашия град, което предполагам е вярно,съдейки по имената им, защо те не дарят едно част и за гр. СРЕДЕЦ,защото и 30000 бр. за БУРГАС няма и да се ъсетят, но само 1/10 част от тях или 3000 ще направят голямо впечатление, и по-важното, ще бъдат от голяма полза за нашите предимно възрастни и бедни хора.ПОМИСЛЕТЕ.

аз бай танас
е това к`во има общо със Средец? само споделяне ,ай стига си писал тука .Да чуем някой от града да дари нещо значително .


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9346 пъти