Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

ШаржКАМЪНИТЕ ПАДАТ

Какво пада от небето?Обикновено дъжд, сняг, градушки и мълнии. По-рядко, но предизвикващо възхита е падането на метеоритна ‘’звезда’’. Повечето са мънички и изгарят сияйно в атмосферата, единици от тях стигат до земята. Тогава бързаме да си намислим желание с надеждата да се сбъдне. Бог да пази обаче от големи падащи небесни тела, които може да ни докарат поредната ледникова епоха и да ни върнат в първи клас на човешкото развитие, че и по-зле. Даже в една стара песен на хисарския поп, камъни падаха от небето. Дали въпросния божи/или не/ служител е имал предвид тези небесни камъни? Може би, метеоритите са камъни с извънземен произход. Някои даже имат висока колекционерска стойност като диамантите, рубините и прочие драгоценности за радост на женското око. Но истинските мъже си падат по мъжкарски каменарски продукти като паветата например. Тази колекционерска страст се вихри сред ВИП-обкръжението на кмета Жабов от две години насам в нестихваща надпревара. В дворните места на въпросните субекти регулярно валят стотици и хиляди четвъртити обекти от въпросния ценен мултифункционален асортимент. Братята роми се опитаха да се включат в беритбата на таз манна небесна, но бяха строго порицани от общинските и държавни контролни органи за своеволието. Както библейската манна е била за богоизбрания еврейски народ, така и средецката е за отбрани люде на народния избраник - кмета. Сега на небиблейския ромски народ  е разрешено да бере манната срещу жълти стотинки, но само за определената от кмета каста. А въпросната каста се отчита на квотен принцип само и единствено на него. Досега в ролята на централен разпределител и второстепенен разпоредител на върховната Му Воля се явяваше несменяемия шеф на общинското предприятие по чистотата. След осемгодишна служба в нечие благо, преди два дни той подаде оставка и отиде да бере домати в къщата за гости на жена си. Също и да пече служебни закуски в нейната фирма. Дай боже всекиму такава бизнес-дама в къщи, особено в трудни времена като днешните. Но с тази си непредвидена проява на неблагодарност, новоизпеченият баничар остави в чуденка върховния си благодетел – чрез кого занапред да разпределя въпросните облаги?

Но кметските притеснения са излишни. Разработената схема на падащите павета продължава да си действа по предначертания ред и след въпросната оставка. Преди падаха в красивите къщи на Зефира и складовете на една кандидат-съветничка, а вчера поредния гравитационен порой се излял в двора на Пеци Джуджев. Сивият кметски кардинал волю-неволю почнал да ги складира в градината и мазето, инак нямало място за мерцедеса. Вероятно ще му се наложи да ‘’преотстъпи’’ известно количество на приятел в нужда, след тази нелепа ‘’божия’’ шега. Е, приятелят ще трябва да се бръкне за височайшата квота, че така лесно в богоизбраната каста не се влиза. С гравитацията шега не бива. Ако я оставиш на воля току виж павета тръгнали да падат и в плебейските дворове. Затова тя трябва да се насочва, а за туй джедайска сила и майсторлък се изисква. Дарт Вейдър ряпа да яде с неговите астматични пристъпи. Не бях се сетил, но и него китайският вирус вероятно го мори. Вашият кмет ще го издуха като прани гащи на простор. Като го гледам как ходи, голям бял дроб вади напреде. За него паветата са детска играчки, където ги духне там отиват.

Все се чудя, как тъй за цели две години тез павета не свършиха. Тя и манната небесна в един момент свършила. Евреите я изплюскали и на БОГ му писнало да ги хрантути, разселил ги по целия свят, други вместо него да го правят. А карабунарските павета свършек нямат. Сигурно има скрито имане, или някакъв възобновяем източник. Досега не бях се сетил, но може и да се плодят помежду си. Не знам дори кмета дали им води сметката. Ако някой направи проверка, може да се окаже, че тия павета се размножават. Примерно Пецата Джуджев. Сигурно ще знае човекът колко павета са му паднали в двора при последния порой от вчера. И от предните също. Може даже и документи да са му издали свише. Примерно по документи са му се изсипали хиляда бройки в двора. Но ако след ден два ги преброи някой, те може да са се удвоили!? Или утроили, незнам? Е, след днешната публикация може до утре и да са се изпарили вече. Аз само гадая, но не съм врачка. Нито пък прокурор, или ходжа. Но тези магарии, или магии с паветата, само такива хора могат да развържат. Но няма да е скоро. Тези първите са хора на Баш Майстора в републиката, а вторите на Догана. Гарван, гарвану око не вади! Еле пък в извънредно положение.

 

баба Яга и сие

 

Дата: 03.04.2020г.

 

 

 

           видяно 22328 пъти
назад

Коментари

реалист
Мултиплициране на средецки павета е процес, който отдавна е излязъл от рамките на общината. такива павета са забелязани и в Челноморец, както и на други места по Южното ни черноморие! И все на обекти, поети от фирмата на съпругата на вече бившия шеф на ОП "ОБЧ" Средец?!?! което води до възникването доста въпроси в главите на мислещата част от населението на същата тази община! Колкото и малко да останаха мислещите тук!


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 7955 пъти