Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


С НАДЕЖДА ЗА ДОБРО

Посрещаме я винаги с надежда! Надеждата за живот и здраве, надеждата да ни се случват хубави неща. Надеждата за по-добре платена работа, или дори за доходи без работа. Надеждата за щур късмет с печалба от лотарията. Надеждата за спасение ПОЕДИНИЧНО. Индивидуални надежди на всеки един от нас. Което е обичайно за себичния свят, в който живеем. Обичайно в заобикалящата ни материална и консуматорска среда. Обичайно за животинския ни произход, в който важи законът на джунглата. Законът на еволюцията, законът на силните и най-приспособените:’’ Изяж за да не бъдеш изяден! Яж, или бягай’’! В унисон с еволюционистите, съсредоточието на мисленето ни е как да се наядем и изсерем. Обичайно и елементарно просто като за простички хора, без значение богати, или бедни. Разликата е само в обема на срането. Обичайно, но нормално ли е?

Няма да навлизам в дебрите на вечния спор между еволюционисти и креационисти. По важно е, че от древността до днес най-светлите умове на човечеството са били водени от стремежа към доброто. Стремежът към по-добър живот за всички! Този стремеж пронизва всички епохи на човешкото развития. Отклонения от него има, но резултатите само потвърждават правилото. И в днешното време ние берем най-добрите до момента плодове от този хилядолетен стремеж. Ние средностатистически живеем много, много, много по-добре от живелите само век преди нас. Средностатистически, но не всички! Дори и да забравим живеещите в тъй наречения Трети свят, дори и само да се огледаме около себе си, тук в България и тук в Средец, ще видим бедстващи хора. Хора без храна, хора ровещи в казаните, хора без отопление, дори и такива без покрив над главите си. Ако не го виждате хора, дори и да сте хора, човеци не сте. Ако ли го виждате, но отвръщате поглед и мисъл, също не сте.

Днес в първия ден от Новата Година се обръщам от името на малкия ни екип към всички вас, уважаеми читатели, съграждани и сънародници:

Потърсете доброто в себе си, потърсете го и отдайте частица от него на другите. Днес вашият кмет има рожден ден. Обърнете се към него и го поздравете. Пожелайте му здраве и сили за доброто на тази община и живеещите в нея. Отминалата Коледа и Новогодишната нощ някои ваши съграждани бяха гладни. Вие ситите не позволявайте това занапред. НАХРАНЕТЕ НЕСРЕТНИЦИТЕ! Нека в тази община поне гладни хора да няма! Поне това искайте от своите избрани кмет и съветници. Това искайте и от себе си, и от околните. Бъдете добри за да бъдете човеци!

 

Богомил Богдан

 

 

Дата: 01.01.2020 год.видяно 55576 пъти
назад

Коментари

Реалист
Добра статия за началото на годината. За жалост в община Средец доброто тотално изчезна. С хората, които ни управляват...не се вижда светлина в тунела. Младите намаляват постоянно и бъдещето ни се очертава доста мрачно.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9346 пъти