Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Обзор


ЗА РОКАДИТЕ

Следизборен анализ в Община Средец. За времето, свободната воля и още нещо. Като рокадите, например.

Какво ни казва сухата статистика? В Средец остава старият столонаследник. Това, че някой има повече косми в носа и ушите, отколкото на главата, не означава, че не може да спечели трети мандат. Това, колко ти е между ушите и каква е дипломата ти е също без значение. За да победиш са потребни последователи, без значение на техния образователен, или друг обществен ценз и престиж. Нито как и с какво са завербувани. Победа на Иван Жабов на втори тур срещу Живко Гърков с 36 гласа. Малко-много, въпрос на гледна точка. В крайна сметка достатъчно за да няма промяна. И както е казал Джон Льо Каре: ’’Има само едно по-лошо нещо от промяната – това е статуквото’’. Двубой между две групи, тези, които искат да запазят статуквото и тези, които искат да го променят. Всяка от групите със своите аргументи ‘’за’’ и ‘’против’’.

Свободният въздух се усети основно в българската част на града и големите села Дебелт и Драчево. В Орлинци показахалеко колебание, в Росеново и Вълчаново равенство. Зорница, Суходол, Светлина, Сливово, също заложиха на новото. Но Факия, М. Църква, Дюлево, Г. Буково, Кубадин, Бистрец, Проход и още 11 села поискаха старото и си го получиха. В крайна сметка затъпяването приключи успешно. Ама единият бил почтен, а другия не, за единия гласували циганите и ’’туристите”, а с другия били младите и образованите. Е, и кво от туй? Че корабът бил потъвал, голям праз, да не е на баща ти?! Не е важно миналото. Важно е бъдещето и кой как ще се нагласи по него. Това е свободната воля в човека. Е, за някои повече, а за други по-малко свободна. За някои ‘’черно и бяло’’, за други СИВО, докато всичко посивее.Дали сегашният стар-нов кмет ще иска да управлява по старому? Може да поиска по нов начин? Може да иска да твори и създава, може да иска да краде и отмъщава? Може да иска да награди тези, които го избраха, може да накаже тези, които не го искаха? Може да гради, или да руши! А може и двете.

 Може да си създаде нови приятели, прислуга, войници, или  врагове? Може стари приятели да изгони, а с врагове да се прегърне.  Може както се носи в социалните мрежи, противници да станат заместници и кметски наместници, а съотборници да изгорят? Всичко може и не само може, но и вече се е случвало! Неведнъж. Дотук за рокадите.

Но не е важно какво може да се направи, а защо се прави. Ако правиш нещо за да помагаш на хората е едно, ако го правиш за да си начешеш егото е друго. Ако е за общественото благо е едно, ако е за фамилното друго! Ако мислиш, че властта е отговорност е едно, ако считаш, че ти принадлежи по право е друго. Ако мислиш, че си незаменим е едно, ако мислиш да си полезен е друго. За това е дадена свободната воля в човека, да избира дали да е свободен или крепостен. Дали сам да решава съдбата си, или друг да му е решава. Важи и за управници, и за управлявани. Защото, ако изобщо съществува ‘’Абсолютният Управник’’, то неговото име е БОГ !  

Сега нека го погледнем под друг ъгъл:

Интересен е въпросът: Има ли изобщо минало, настояще и бъдеще, или няма? Възможно е от космична гледна точка, извън опознаваемия ни свят, тези три състояния на времето да не съществуват. Някъде време може и да няма, но в познатата ни вселена, то е факт. И ние живеем във времето и независимо дали ни харесва или не, трябва да се съобразяваме и отнасяме към него с изключителна почит и уважение! Този свят е устроен така, че нещата в него съществуват определено време и после... изчезват, умират за света. В това число и човека. Дали продължават да съществуват в друго пространство и време, не зная? Теолог и богослов не съм, нито квантов физик.Но в нашия свят, този, в които живеем тук и сега, времето е най-ценния ИЗЧЕРПАЕМ ресурс, с който разполагаме. Каквото сме направили за времето си на Земята – направили. И край! Затова как човек се отнася с времето си и за какво го използва е изключително важно и отговорно.Кощунство е да се пилее времето безцелно или в преследване на псевдо-цели. В крайна сметка целта на упражнението, наречено ’’Живот на Земята” е за времетопрекарано тук да постигнем максимална степен на осъзнатост и духовна еволюция! А не пари и власт.

Именно това разбирам под понятието ПЪЛНОЦЕННО изживян Живот!Да го пожелаем най-вече на младите, Времето е пред тях и БОГ нека е с тях!!

А как ще оползотвори времето си местния ни управник, ще видим. Дали ще ни изненада приятно, или само ще смени аранжимента на старата си песен, също ще видим. Надявайте се на чудеса, но не се осланяйте на тях! Вълкът козината си мени, но нрава си НИКОГА! И за вълчиците се отнася. Да го имат предвид ‘’щастливците’’ получили тяхното благоволение, няма да са нито първите, нито последните изконсумирани и захвърлени.

 

Дата: 15.11.2019г.видяно 52423 пъти
назад

Коментари

Реалист
Ейййй. Големи сте наивници! Не знаете ли девиза на градоначалника и обкръжението му: "Кръв повръщам- пари не връщам!" Хеле пък доматената фамилия!

Отвратен
Не само да врьща пари за къщата , но и пари на общината .Възмездие ще има.


Домата - дори и да се засрами и да се зачерви, изобщо няма да му проличи, защото е 100% домат. Обаче кмета, с такова обкръжение, той сигурно направо червен-зелен ще стане от срам! Чакаме да видим неговата реакция. Ще се изчисти ли от доматените лекета. Кмете?!

От НАП
За мижави 450 лв.да те наскарят не си струва а и трябва да се декларират пред НАП всяка година.

Някой
На Иван Димов (домата) шеф на общинско бкс ОБЧ СРЕДЕЦ ще му се налага да връща пари за тази къща за гости която е посторил на ул. Дружба!

Ивайло ГЕРБ
Красимира Георгиева с кви очи гледа хората като общински съветник. Краде и мами със средства. Как ще гласува. Ако има чест и морал трябва да се маха. Мъжа и шеф на бксето и той със средства се разправя. Гнусно семейство. И на госпожата от банката се чуди града. Нарицателно стана и тя явно дебил че не се оттегля поне да запази достойнство. 4 години мир няма да види.


На Краси Доматова отидоха два джипа за нея и татко и. Нищо на рожденния ден бат Иван Жабов ще им подари яхта да "гости".Трябва да е с европейски средства иначе Христина ще го оскубе отдолу

Една от сметището
си раздава и предлага сливата ,сега се крие от фотографите ?! Що е то ?

Реалист
Мили хора! Вие сериозно ли говорите или само си чешете езиците? Наистина ли вярвате, че Гърков очаква някаква облага след тези избори? Та зам. кмет...та селски кмет...че той и общински съветник не поиска да стане дори!

Ташо
Едно момче предлага в фейсбук групите, да стане кметски наместник без да получава заплата. Но той не беше от хората които подкрепят Жабов, дали ще приеме някой противник? Ако го направи поне на него ще запуши устата и ще спре да плюе по него!

Мара
Гърков и за зам. кмет няма да се продаде. Не го бъркайте с двамата Божковци.

Жабо
Кога ще си избираш кметски наместници. Имам оферта за Зорница. Направи Гърков да ти е мирна главата.


Брей, големо ешане ши пада. Педераска община само за педерюги начело с главния педал. Домат, може да си ги мерите с Барсалино, но той е повече мъж от тебе, нищо, че в горната глава малко куца. Ма и ти не си повече да знайш. Плака като 5утка между двата тура, не помниш ли.

Домата
Драго Манафа сори Барсала ти ела в Средец, да видиш аз как лекувам. И заекване и криви зъби също лекувам. И така ще те забърша че само ва баарсала ще ми станеш.

Драго Манафа
Домат, чакам те в Троянския балкан.Писна ми от местни педераси. Искам ви двамата с кмета тук. Шъ останките доволни, лекувам кръвно и хемороиди.

Бургаски гларус-поет
С кеф удрям патка на всяко доматка

Киро чепа
Ванко Домата е спеца. Цели две сливи набута в общинския съвет.

Наташка
Давам Слива за смет

Неразбрал
Кого би назначил за кметски наместник, мислещия? Че не можах да схвана. Я кажи име...

Мислещ
Ако съм аз ще го назнача за кметски наместник, така поне ще е под мой контрол и няма да ме плюе.....

Митьо пищова
Да дойдат да ми направят рокада на м.дете.Разни жабки,мабки.Христинки,мръстинки


Никой няма да сменят тези. Боклука се обгражда с боклуци иначе няма да ходят заедно на сметището.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 8018 пъти