Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Обзор


КОЙ е Пурко?!

Здравейте! Бих искал оттук нататък да ми викате "Пурко". Няма да се обидя. Но за това ще разясня по-нататък в моите съждения. И след тази кратка вметка в началото е редно да пристъпя към същността на тази публикация, с която да се опитам да дам първосигналната си реакция от вчерашния, бих нарекъл, инфарктен за Средец балотаж.

За мен всичко започна още на 25 октомври вечерта, когато реших да се прибера от София, за да дам своя глас за бъдещето на градчето ни. Активността на изборите на 27 октомври беше добра като до 20:00 ч. тя достигна 60,5%. Протестният вот срещу статуквото в лицето на г-н Жабов [47,36%] (ГЕРБ) бе разпределен почти по равно между кандидатите на БСП (инж. Иван Кичев) [25,23%] и СДС (инж. Живко Гърков) [25,44%], като до балотаж стигна водещия с 14 гласа Живко Гърков. Общо протестният вот срещу Жабов беше с превес от 227 гласа. Изключително интересен феномен се оказа пламенната подкрепа на г-н Кичев от БСП и лицата на местното АБВ към кандидатурата на Гърков от СДС. СДС, БСП и АБВ заедно проведоха кампания в седмицата преди балотажа, в която техните лица изнасяха пламенни речи, в които пък интересно не присъстваха почти никакви напразни розови обещания. Имаше една искреност, поне от кадрите, които съграждани споделяха в групите на Средец във ФБ.

Стигна се до вчерашния ден. Аз си запалих количката от София на 2-и вечерта и на 3-и вече бях пуснал своя глас в Средец. Сутринта активността беше ниска, до обяд почти се изравни с първи тур, а следобед задмина предишната активност с 0,50%. Всичко вървеше добре, докато не заваляха новините за ромски мутри от Сливен, които били дислоцирани в местната махала, както и за покачване на напрежението и в циганските махали по околните села...

И сега сухата статистика с привкус на новинарски репортаж, която споделям, прераства в нещо по-лично, емоционално.

Всеки глас беше важен. Всеки един глас тежеше повече от купчината грешни пари, подготвени за ромските махали. Скачам директно на резултатите. Иван Жабов спечели с преднина от 36 гласа – 3 436 гласа (49,57%) пред Живко Гърков, който събра 3 396 гласа (49,05%) и не подкрепили никого 95 гласа (1,37%). Гражданите на Средец показаха, че не одобряват управлението на новия-стар кмет Жабов, като за него бяха гласували 1885 души, а за опонента му Гърков, бяха събрани 2022 гласа. Единствените спечелени секции в града от Жабов са ромските №6, №7 и №40. В тях Гърков събира 508 гласа срещу 666 на Жабов. Още преди да бъде обявен резултатът, в циганската махала запукаха предварително фоейрверки, феномен, който трябва да бъде разглеждан задълбочено и критично не само от нас, гражданите, но и от съответните правораздавателни институции...

Средец падна. Отново. С ясни за всички ни методи. Но това, изглежда, няма значение. Може би нямаше да заставам на нечия страна, ако тези хора от Сливен не бяха дошли. Може би нямаше да бъда пристрастен, ако Жабов бе победител в някоя българска секция, ако нямаше събран вот само в циганските секции. Реално нямаше да се обявя против човек, който побеждава в града, на който е бил градоначалник цели 2 мандата. Ако Гърков бе загубил в Средец и бе събрал само от селата, нямаше да бъда толкова решителен в изказванията си. И тук се връщам за разяснение защо може да ми викате оттук нататък Пурко. Аз, както и за щастие или не, други хора, които не живеем постоянно в Средец, зарязахме ангажименти и битовизми, за да гласуваме за бъдещето на града, за да бъдем полезни. Кратките разговори, проведени с мои съграждани, които си бяха по дворовете, на площадките или просто се разхождаха по улиците, ме накараха да се чувствам като онзи "фалшив герой" и легендарен образ Пурко. Немалък процент от тези хора казаха, че ги е мързел да гласуват, че нямало смисъл, че всичко било предрешено, че циганският вот не може да бъде бит, че им било далеч секцията, пък имали работа... Аз си мислих, че бих близо 400 км. в посока на 2 пъти, за да стигна до една кутийка, в която се пускат листчета, изпълнени с мечти и надежди за едно по-добро бъдеще, пък явно в реалността това било някаква си кутийка с хартийки, за която нямало нужда да се притеснява човек, за която всичко било ясно и вътре имало само маскари. Стоях стъписан. Пред мен хората с лекота и усмивка ми говореха тези, явно истини, за живота, а аз, Пурко, работейки от месец успоредно по 2 проекта, работещ събота и неделя, по над 12 часа дневно всеки ден, зарязах всичко, за да стигна до тази лъжовна кутийка! А можех просто да звънна на някои комшии, на някои съкварталци и да им оставя да ми обяснят как стоят нещата и да си бях останал в Софията...

Жалко. Само ако бяхме още 36-37 Пурковци какво можеше да стане... Още по-жалкото е, че Пурковците на Средец съвсем ще изчезнат от региона и то съвсем безвъзвратно.

 

 видяно 69383 пъти
назад

Коментари

Перо
Долу жабов

Пурко 2
И аз се върнах в Средец да гласувам. И на първи тур, и на балотажа бях. Господи Боже и Света Богородице! Това вече не е моя град. В какво се превърнахте, хора? Такъв страх и при комунизма нямаше! С какво ви наплаши толкова Жабов? Какво повече може да ви вземе? На босия цървулите ли? След 4 години пак ще дойда да гласувам! По добре да съм Пурко, отколкото страхлив чакал!

До ЖИВКО ГЪРКОВ и екипа му
БЛАГОДАРИМ , ВИ И ПРОСТЕТЕ , че не повярваха във ВАС./ Отново победиха страха и парите/.БЛГОДАРИМ ВИ за смелоста и куража, да се изправите със лицата си и имената си,за разлика от много други,които със наведени глави казваха "СЪС ВАС СМЕ, АМА ДА НЕ СЕ РАЗБЕРЕ/, и други, които дори във тъмната стаичка не смееха да си изправят главите,да не би КМЕТЪТ -СЛЪНЦЕ да ги види за кого гласуват.БЛАГОДАРИМ ВИ,че на висок глас казахте това,което повечето знаят и виждат, но не смеят дори на ум да си го кажат. БЛАГОДАРИМ ВИ и помнете,ВИЕ бяхте първите, но не и поледните.Сега е ред на МЛАДИТЕ ДА ПОЕМАТ ЩАФЕТАТА И ДА ЗАЩИТЯТ БЪДЕЩЕТО СИ, СВОЕТО И НА ДЕЦАТА СИ /да не го оставят във ръцете на неграмотни и полуграмотни човекоподобни, които знаят само как да се възпроизвеждат,крадат и лъжат.

Бл. 1
Кравата се тели а пък вола реве. не се обаждай че и твойте и на дъщерята ти са доста счупени те.

Маргарита
Уважаеми Ивайло Христов и Г-н Пфу .Никой не ви дава право да съдите хора които и най малко познавате!Нямате куража да излезете с собствените си имена даже...Мога да ви кажа само .че завистникът е печален, защото него е постигнало нещастие, или защото на някой друг му е провървяло.

аз
излизам в петък на сесията моля елате и вие

Гражданин
То сега се почва. 4 години ще ги коментираме и ще следим как и за какво гласуват. Може да си купиш пост но не можеш да искаш хората да те харесват при положение че всичко се знае. Що за дебил трябва да си да четеш че хората не те харесват и не те искат и да имаш самочувствие.


Това да казваш истината не е обида.Града е малък и всички се познават,така че сори

S.O.S Средец
Екипът на S.O.S Средец призовава своите читатели в коментарите, които пишат да не замесват и обиждат конкретни лица, а да свеждат мнението си до поставения проблем в статиите. Целта ни е да предоставим условия за широка, масова дискусия, свързана с наболелите въпроси на обществото ни, а не да замеряме с хули и опетняваме конкретна личност. Тъй като това е само препоръка на екипа, който няма контрол над интелекта и възпитанието на коментиращите, нека изборът на поведение се направи от всеки потребител.S.O.S Средец не носи отговорност за коментарите, а само за публикуваните материали.

До Ивайло.
Ааа разбират от администрация. ЗМСМА ГО ЗНАЯТ ЯВНО. ДАЖЕ И В ГУГЪЛ НЕ СА СИ НАПРАВИЛИ ТРУДА ДА ВИДЯТ КАКВО Е И КАКВО ЩЕ РАБОТЯТ 4 ГОДИНИ .КАКВА ОТГОВОРНОСТ Е. НЕ Е ВДИГАНЕ НА РЪКА ЩОМ ЖАБОВ КАЖЕ. Онова Иваниното мекерме що го забрави. 4 години ще яде и то нащите пари

Ивайло Христов
Гласувалите за съветници на Жабов си избраха Доматката проста и Стоянка "скромната вдовица". Джермето. Певачката палава. А за Ангелов си избраха пияницата Колеолов и вулгарната Мофиотка. Честито. Тия хора ще разпределят бюджет, решения по програми и т. н. Толкова ли деградирахте бе хора за някой лев или облага.

Пфу
Краса домата взе ли средно от МТУ-то? Щото я скъсаха на матурите? Ивелина мафията още ли псува като каруцарка? Стояна и Краса ще целуват цигънските гъзове от ОБЧ, които гласуваха под строй с преференции!Преференция за тъпата доматка!!! Да използваш служ.си положение да си уреждаш антуража. Без срам, без свян...ибахга и домата безочрив! Те пък останалите баят акъл имат! Кукли на конци пребоядисани алчни овце. Бай Жабок и бруталния Ангелов ще опоскат и малкото останало общинско имущество с помоща и на пияния Халер!

Иванка Апостолова
А какви хора избрахме за общински съветници!Срам и позор за града ни!Ще очакваме от Ивелина мафията и Краса домата да решават важни за града ни проблеми!Боже пази България,дай малко ум и разум на хората,които продават гласа си!


Истина е, истина. Хората не ги искат натрапват се, а каква е истината, че тези който са покрай нето се подмазват, защото сем имат да хранят и да и те не го одобряват, но какво да правят. Нали се вижда ясно от клипа кои празнуват и удрят гюбеци барабар с мангоала. Истина е една никои не иска Жабов, а той се натрапва.Що за безочливо същество е той и жена му.Кмена е Гърков но Жабов трябва да свикне със загубата си. Не те иска ме нещастнико


Синдромът на бълхите в аквариума Бълхи в аквариум. Махаш аквариума, обаче те вместо да се разскачат във всички посоки, продължават да скачат във формата на паралелепипед, все едно че продължават да са захлупени с аквариума.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9520 пъти