Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


РАЗМИСЛИ ПРЕДИ ДЕНЯ НА РАЗМИСЪЛ

Трима са кандидатите за кмет на община и 11 листи за общински съветници. Общо 101 кандидати за общински съветници, в това число 51 присъстващи в кметските листи. Точно 50 мераклии за общински съветници, сред които нито един от тях, които е изявил желание да е кметски кандидат на 8-те чисто съветнически листи. Още осем възможни кметски кандидатури, но само възможни. Как би могъл да бъде обяснен този факт? Аз ще се опитам да направя това:

Според мен причините могат да бъдат една, или повече от една във всеки конкретен случай, при всяка отделна листа. На първо място ще поставя липсата на капацитет, съпроводен от нежелание, или невъзможност за поемане на управленска отговорност. На второ място, но не по тежест, наличие на страх и притеснения от управляващата в страната и общината партия ГЕРБ. На трето място договорки с управляващия кмет за изборна подкрепа на неговата кандидатура и съвместни действия с него в общинския съвет, ако той е избрания кмет. На четвърто място създадени под давление на управляващия кмет нарочни листи, които да отклонят избирателна маса от листите на двамата му опоненти. На пръв поглед някой може да каже, че самият г-н Жабов ще загуби гласове за собствената си листа, но това за него не е основен приоритет. Неговият единствен приоритет в тази кампания, както и в предната, е той да спечели от първи тур. Той е наясно с големите рискове за него при балотаж. Затова за него е несъществена съветническата листа на ГЕРБ, той ще се споразумее с всяка една от подставените листи. Що се отнася до самата листа на ГЕРБ, в нея той е поставил сериозни преференциални играчи. Сериозни в смисъла на такива с финансови възможности за реализиране на евентуален платен вот. На пето място причина за големия брой чисто съветнически листи е също реализиране на платен вот при осигурен комфорт от страна на управляващата ПП ГЕРБ. Не се наемам да кажа, че последното се отнася за всичките тези 8 листи, но при всички случаи е поне една от изброените възможни причини, или съвкупност от повече.

Всичко гореизброено обаче, с изключение на купените гласове, е един легитимен начин за манипулация на общественото съзнание. Това може да не е противозаконно, но при всички положения е неетично спрямо избирателите. Неетично, защото на тях не им се предлагат управленски алтернативи, а празни приказки за коректив и контрол над избрания кмет, нещо което те не само не са в състояние да осъществяват, но някои дори нямат умствените възможности и желание. Това е все едно съветниците на БЗНС и Валери Ангелов от НФСБ да осъществяват контрол над Жабов. Колкото го осъществяваха предния мандат, толкова ще е и през настоящия. Това е поне игран и наблюдаван мач. Само тези два примера са достатъчни. Но в случай, че избраният кмет е друг, същите те без да се замислят след заповед отгоре, ще изпълняват ролята да извиват китките му с цел прокарване на конкретни бизнес интереси. Естествено това няма да се отнася до всички кандидати от тези листи, но изключенията ще са неимоверна рядкост, която просто ще потвърждава правилото. Казвам това с цел да акцентирам вниманието на избирателите за по-обстоятелствен прочит на мотивите на всеки един кандидат от тези листи. Вярно е, че идеални листи няма, но по-добре е вниманието да се съсредоточи там, където наличието на хора с доказани професионални и административни възможности е най-голям. И там, където все пак се поемат и конкретни управленски намерения. В противен случай вотът ще е повече, или по-малко неефективен и голям брой гласове в крайна сметка ще се окажат буквално хвърлени на вятъра.

Пожелавам ви ползотворен ден за размисъл, а на имениците и весел празник!

 

Камен Чукарски

 

Дата: 25.10.2019 год.      видяно 70582 пъти
назад

Коментари

ball star golden goose
I have to voice my admiration for your generosity in support of those people that need help with this one area. Your special dedication to getting the message up and down appeared to be incredibly insightful and has without exception made women like me to attain their goals. Your valuable instruction means this much to me and somewhat more to my mates. Warm regards; from everyone of us. ball star golden goose [url=http://www.goldengoosesstore.com/ball-star-c-1_4]ball star golden goose[/url]


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9577 пъти