Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


‘’Августовска’’ сесия на Общински съвет Средец

Здравейте уважаеми читатели наши! Отмина и августовската сесия на Общински съвет Средец. Която се проведе днес- на 4 септември 2019г. Ще попитате – ама как така през септември? Нали е августовска? Да де, точно августовска е. Оказа се, че е била отложена от председателя на Общинския съвет поради факта, че на предната насрочена дата 28 август нямало нито една докладна записка, внесена за разглеждане от страна на кмета и общинската администрация! Причина за това е може би самият месец август. Месец отпускарски и лежерен…на кой от администрацията ще му се занимава с някакви си пършиви докладни… Друго си е през септември- цели 16 точки имаше в сесията! Ще рече: за по-малко от седмица администрацията е свършила в пъти повече работа, отколкото за цял месец август. Ний здраво ръкоплещим на таквизи активни служители, и най-паче на любимият им ръководител инж. Иван Жабов! 

Но да погледнем сериозно на нещата и да се опитаме да опишем вкратце как премина сесията. Присъстваха 14 общински съветници, отсъстваха 3- Гошо Атанасов, Тодорка Георгиева и д-р Николай Танчев. И тримата от квотата на ГЕРБ, но по- интересното е, че и тримата липсват в номинациите за общински съветници в листата на ГЕРБ за наближаващите местни избори. От страна на общинската администрация заседанието беше удостоено с присъствието на кмета /за разлика от предишната сесия/, зам. кмета Дамбулова, секретаря Г. Станилов и представители на администрацията. Присъстваше даже и юристът на общината Ирина Камбурова- Тунтева. Събитие, което не се беше случвало от поне три месеца.

Както вече споменахме, точките за обсъждане и решаване бяха 16, като последна беше точката „Питания”. Естествено отново имаше продажби- 4 на брой: в селата Дебелт, Пънчево, Светлина и Драчево, които бяха приети. Приети бяха и три предложения за обявяване на три поземлени имота в Средец от публична общинска собственост в частна такава. Разбирай, драги ми читателю, че на следващата сесия и тези имоти ще бъдат обявени за продажба.

Единодушно бяха утвърдени предложените за съдебни заседатели в Районен съд Средец 8 човека, както и процедура по кандидатстване на Тракийското дружество по проект, свързан с културното и природно наследство по селата.

Гласувана беше и обичайната месечна докладна на комисията по здравеопазване, социални дейности и социално подпомагане за отпускане на еднократни финансови помощи. Приета бе и докладната относно „Избиране на временно изпълняващи длъжностите „кмет на община” и „кмет на кметство” във връзка с провеждането на избори за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019г.”. В тази връзка съветникът Я. Германов попита това означава ли, че от момента на регистрирането си за кандидат за кмет настоящия градоначалник не би трябвало да се появява повече в сградата на община Средец? Юристът Камбурова отговори, че няма право да упражнява правомощията си на кмет, но като гражданин може да стои в общината колкото си иска. Отговорът предизвика иронични усмивки от страна на неколцина общински съветници.

И така се стигна до наглед безобидната докладна записка относно: Подписване на споразумение за партньорство по проектно предложение”Подобрено управление на биоразградими отпадъци в Община Средец”. Ама как само помпозно звучи заглавието, драги ми читатели?!?! Направо с кеф да го гласува човек и бурно да акламира вносителите му! Да, ама не! Вечният смутител на спокойствието кметско, съветникът Живко Гърков попита по какъв ред е определен този партньор, въобще нужен ли е такъв на общината по този проект? Да не би партньорът да е необходим, защото в администрацията липсва капацитет за разработването и изпълнението на проекта? И защо точно тази фирма? Все въпроси нормални, когато трябва да се гласува нещо, което ще донесе облаги на определена фирма…, но дали ще донесе полза на общината не се знае! Оказа се, че такъв партньор съгласно изискванията за кандидатстване не е задължителен, но може да има. Разбра се също, че и посочената за партньор фирма не е предоставила документи с които да докаже, че има опит при такъв тип проекти. На всичко отгоре същата тази фирма има управител, но няма и един човек персонал! Всички тези факти не попречиха на общинските съветници от ГЕРБ и БЗНС „Ал. Стамболийски” да гласуват „ЗА” това партньорство, вследствие на което предложението беше прието с 8 гласа „за” срещу 2 „против” и 4 „въздържал се”. За пореден път гласа на разума в този общински съвет се оказа „глас в пустиня” и беше допуснато поредното разхищение на средства.

С това дневният ред почти се изчерпи и остана само точка „Питания”.

Въпроси зададоха обичайните заподозрени Живко Гърков и Петър Джермов. Първият попита на какво законно основание е затворена със саксии ул. „Л. Димитрова” и защо не е поставен пътен знак, показващ това затваряне? Отговорът бе даден от секретаря Станилов и в общи линии гласеше, че това е решено от Общинската комисия по безопасност на движението на заседание преди около 40 дни. Отговорът предизвика съмнение в Гърков, тъй като улицата е затворена преди повече от 40 дни. Тази му реплика обаче остана без отговор, а и предизвика силно раздразнение преминаващо в зачервяване на лицето на градоначалника Жабов, който за пореден показа, че никак не обича някой да му задава въпроси. А пък да отговаря на въпроси той откровено мрази!

Не че му е за първи път! С риск да се повторим, ще кажем, че както свикнахме с тоталните продажби и декапитализация на общината, така и с това поведение на кмета при задаване на въпроси от общински съветници СВИКНАХМЕ! И не само с това СВИКНАХМЕ! А няма по-страшно нещо от това, да свикнеш да ти обещават и да те лъжат! И не само да свикнеш, а и да го приемаш за нормално дори!

 

С това, уважаеми читателю приключва опита ми да разкажа за случилото се на августовско- септемврийската сесия на Общински съвет- Средец.

И накрая нека да честитим победата на Григор Димитров над Роджър Федерер и  класирането му на полуфинала на тенис турнира US оупън и да му пожелаем да достигне финал! Защото много малко са събитията в България, които носят радост на народа и могат да го обединят!  

 

 

ИСКРЕНО ВАШ: Рафа Надаловски

 

Дата: 04.09.2019г.                                         видяно 55576 пъти
назад

Коментари

alice
Thank you for sharing your knowledge and experience with me.Lavish Valley


кака ти николина
стига бе,бай Ставри, само се заяждаш !

бай ставри
и коментарите също като общинските съветници на сесията- умряла работа.

Пакостник
Искам да отида на плажа и да си купя шамандура

Лафонтен
Григорчо чедо. Немой с лошо. Че който нож вади, от нож умира! Нали затова са тези сайтове. Всеки да си каже мнението. А не да се ругаем.

Григор
Заври си думите отзад

Лафонтен
Браво Рафа, евалла Надаловски! Е те това е статия! Стегната, опростена и без излишни алабализми. И изводите за поведението на градоначалника са много точни. И една молба към Гърков: недей да го питаш Жабов, че като се зачерви и ще вземе да добие някой инсулт...та да ти тежи после на съвестта. На твоята де, той Жабов съвест няма.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9346 пъти