Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


ВАКАНЦИЯТА СВЪРШИ

Спокойно драги ученици, не се отнася за вашата ваканция, имате си регламентирани още цели две седмици до жадувания първи учебен ден. Предстои жадуваната  от общинския ни съвет поредна сесия, която ще се състои на 04.09.2019г./сряда/ от 9,30ч. българско време. Председателят на съвета г-н Цъцаров даде заслужена ваканция на преуморените си колеги и на още по-преуморената си персона. Но месец след юлската сесия се сети, че той и колегите му не са си заработили августовските заплати и ги събра на комисии в петъчния следобед на последния работен ден от месеца. Предстоящото 48-мо заседание на този общински съвет ще разглежда 13 докладни, освен ако кмета не ги изненада с нещо допълнително. Но поради натоварените предизборни ангажименти едва ли му е приоритет да претоварва съветниците с допълнителни екстри.

Шестдесет процента от дневния ред е свързан с продажби, точно 8 докладни. Четири от тях са директни продажби, една за ликвидиране на съсобственост и три за промяна от публична в частна общинска собственост, прелюдия към последващи продажби. Здраво се работи в тази посока дори и към финала на този мандат. Има някои интересни детайли за коментар по продажбите, но ще ги пропусна. На кой ли му пука, че и аз да се напъвам! Само ще отбележа, че в една от другите докладни ‘’Анализ на касовия отчет на бюджета за шестмесечието и т.н.’’ администрацията се похвалва, че за отчетния период/полугодието/ продажбите са изпълнени почти на 100 % спрямо годишния разчет. Здрава работа ви казвам, остава някой да не ми повярва! За съжаление останалите приходи не бележат такъв ръст и са по- малко от миналогодишния отчетен период и разчетните стойности за тази финансова година. Някой би си помислил, че с този ръст на приходите от продажби щяха да се намалят драстично поне просрочените задължения, но уви. Пустите му просрочия не щат да намаляват с темп пропорционален на приходите от продажби. Няма как това да стане щом разходите не само не намаляват, но и се увеличават. Но нека не виним кмета и администрацията, избори все пак предстоят и назначения на ясла народец трябва поне той да е доволен.

Общинският съвет ще утвърди избора на 8-ната съдебни заседатели. Ще се одобри и структурата на училищата, детските градини и звената към центровете за подкрепа през предстоящата учебна година. По линия на Местната инициативна група ще се кандидатства по нов културен проект ‘’Пъстри премени за певици засмени’’.  Бенефициент ще е тракийското сдружение ‘’Лазо Лазов’’. Мога само да пожелая на тракийските баби да привлекът и някоя млада мома, или булка, че да им предадат местните традиции. Инак да ме прощават, парите ще са хвърлени на вятъра, ако няма приемственост. Нямали сме толкоз ‘’културен’’ кмет като настоящия, но култура поминък не прави, както и музикант къща не храни! И все пак, да живее културата, нека се повеселят бабите, дорде унуките им бягат в чужбина, или в богати сараи ханъми да стават!

За накрая оставих една докладна, която аз поне не схванах! Може да съм оглупял вече, но ще ми е интересно как читателите и съветниците ще разумеят проектно предложения, чиято обща цел е:  Намаляване на количеството на генерираните отпадъци като бъде включена широката общественост. Тя широката средецка общественост доста отесня и отъня през последните години, тъй че по-необходимост и без туй генерира по-малко отпадъци. Колко по-малко от туй бе джанъм? Нацяло да се пресели в гробищата и навънка ли? Че и партньор по проекта е включен, той сигурно ще разяснява на понамалялата общественост, как да генерира по-малко. Проектът отгоре на всичко ще е и демонстрационен! Ще ми се да разбера какво ще ни се демонстрира от кмета и партньорите му? Питайте бе дами и господа съветници, питайте бе холан, белким ми се разясни пустия му проект, че ме заболя главата при мисълта, че съм взел вече да затъпявам! От мен толкова, аз отивам да си взема един студен душ, че ми прегряха релетата от простотии!

 

Камен Чукарски

 

Дата: 01.09.2019 г.видяно 55572 пъти
назад

Коментари

затова
политиката била мръсна работа

:/
Голям ветрилник.....


духаме

.
и ся ко прайм


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9345 пъти