Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Обзор


ПОДРУБРИКА ‘’ГРАЖДАНИТЕ ГОВОРЯТ …’’

ТРЯБВА ЛИ ДА МЪЛЧИМ ?!

Отговорът на този понякога и риторичен въпрос дава ясна представа за манталитета на стоящия до теб. За свободолюбието на един народ, неговата воля за борбеност, отношението му към властимащите и подтисничеството. Как ви звучи отговора: „Да, ако за това ми се плаща“,  „Да, защото се страхувам от последствията“,  „Да, защото не ме засяга“ .За голямо наше разочарование и съжаление трябва да признаем, че отговора в нашия град и нашата община е повече от ясен. „ДА, ЗАЩОТО СЕ СТРАХУВАМ ОТ ПОСЛЕДСТВИЯТА“. Обръщайки се към тринадесет вековната ни история ще установим, че през повечето време ние сме били под чуждо владичество – 200 г.под Византийско и 500 г. под Турско робство. Да не говорим за комунистическия тоталитаризъм, чиито рани ближем още и още. Но макар снижени до земи да не би сабя да ни посече, мълчейки, вкопчили се единствено в идеята да оцелеем все пак сме устояли на повратностите, на кървавия ятаган и бездарни управници и сега живеем в една образно казано правова и демократична държава. Обаче все повече задълбочаващия се проблем е, че ние още не сме дорасли за демокрацията. Ако сто тояги на чужд гръб са малко и огъня гори в съседите и нас не ни интересува и си пасуваме то рано или късно огъня ще дойде и ще ни изпепели. Едва тогава когато нещата станат лични ще се сетим, че е могло да не се стигне дотам. Страх, двуличие и незаинтересуваност.

МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛАТО. Да мълчим ли и сега когато се опитват да върнат времето назад? Да мълчим ли когато ни разграбват и разоряват? Когато ни водят на заколение?! ДА мълчим и стоим чинно пред  охраненения, загубил морал и етика временно овластен крадлив селянин/вижте на картинка № 2 за кои "селяни" "говорим/. Поредния  обзет от мания за величие и безнаказаност. Бездарник заграбил светската и партийна власт, обградил се с лъжеприятели и подмазвачи – лакеи, които първи ще изприпкат при новия господар. С гладни псета готови за огризките от трапезата му да продадат брат, сестра, та дори и родната си майка. Жалки човечета с неистов стремеж и готови на всичко само и само да се задържат още малко  на върха. Да мълчим!

Но все пак сред воя на глутницата освирепели кучета се чува и песента на гнездящи в клоните на вече оредялата гора птички. Все още се намират единици честни хора, които не се страхуват от насъсканите псета и техния самозабравил се стопанин и говорят. НЕ МЪЛЧАТ! Говорят голямата, голата истина. А тя боли. Поражда паника и страх. Хората започват да роптаят. ВЛАСТА СЕ ИЗПЛЪЗВА. А до какво води това? До заплахи. До репресии. До уволнения. Само че , колелото се върти. Идва Видов ден. ВРЕМЕ Е. Нека не говорим и псуваме само когато сме пийнали или спъвайки се паднали в разораните градски улици. Нека поговорим с честта и достойнството си. Нека поговорим с вътрешния си глас и накрая ПРОГОВОРИМ в тъмната стаичка. Нашата сила е там и гласът ни е силен и ценен. От този глас зависи бъдещето  ни. Не трябва да мълчим!

От екипа на SOS-Средец: Изразената гражданска позиция е публикувана без редакторска намеса.

 

Дата: 28.08.2019 г.видяно 64542 пъти
назад

Коментари

корнелия
А за ареста на корумпираните бивши държавни служители на ДГС-Средец-кога???


Абе, тези където не ги споменавате най добре лижат


Много хлъзгаво от това лизане ще стане.Носете шпайкове и грайфери

от сега
до 27 октомври е най-подходящото време за лизане. С предимство ще са тези,които са лизали през целия мандат. Резултатите ще са видими!

А, не
Аз чужда пръдня не дишам. Белият ми дроб не е свикнал на вонята на жабешка тиня и смрадливи пожари

М. М.
Лижи и ти боклук

Интригант
Почетния селянин бате Минчев защо няма такава къща. Сигурно не заслужил. Полага усилия и вади дълъг грапав взик, но Кмета знае че бате Минчев лиже и на други две места за изборите


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9509 пъти