Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Обзор


КЪМ КАНДИДАТИТЕ

Бран Босилек си свърши работата, сега щафетата поемам аз. В коментарите към двете части на КАНДИДАТИТЕ, се промъкнаха някои странни идеи и позиции, които ще засегна в изложението си, без да влизам в спорове. Всеки има право на мнение и моята статия не е продиктувана от идеята да опровергавам, целта е прагматична. Тя е по скоро съвет към всеки кандидат изправил се срещу кмета Жабов, без значение политическите му убеждения, или партийни обвързаности. Ще започна с кратка ретроспекция на минали събития:

Първата политическа изява на настоящия кмет бе през есента на 2011г. и тя завърши с успех през два тура на надпреварата срещу кмета/2 мандата/ от БСП г-н Тодор Пройков. При изборите 2011г. шансовете на останалите конкуренти, сред които и друг бивш кмет г-н Ненчо Ненчев и настоящия спряган за кандидат г-н Димитър Янков бяха буквално никакви. Те бяха премазани от вълната на ГЕРБ, спечелили две години преди това първите си парламентарни избори. През 2015г. г-н Жабов повтори изборния си успех по още по-категоричен начин, спечелвайки на първи тур по подобие на Тодор Пройков през 2007г. Тогава основният му конкурент бе г-н Живко Гърков, които събра завидните над 2500 гласа, но те не се оказаха достатъчни за да има втори тур. Другите кандидати останаха далеч назад след Гърков.

Сега ще се опитам да направя обективен анализ на последните местни избори-2015г. Най-вече, защо г-н Гърков не можа да достигне до балотаж? Причините ще разделя формално на външни и вътрешни:

Външните бяха продиктувани основно от административно-корпоративния вот и големия брой външни избиратели на кмета Жабов. Това са тези настанени на временни адреси и гласували като ‘’избиратели по настоящ адрес’’. Тогава се коментираше числото 600, но може и повече да са били. Може и пари да са играли, но и без тях преднината на Жабов бе сериозна.

Основната вътрешна причина бе липсата на съюзници. В листата на г-н Гърков липсваха реални политически лица, които да му осигурят допълнителна електорална мощ. Това бе и причината той да води с повече от 1200 гласа пред собствената си листа. Невероятен и будещ недоумение факт? Практически това е основната вътрешна причина Гърков да не успее да достигне до втория тур. Вярно е, че Жабов също имаше сериозна преднина пред собствената си листа, но този факт е лесно обясним, цялата кампания на екипа му бе съсредоточена изцяло върху победа на първия тур и листата му бе на доста по-заден план в приоритетите. Тактиката му се оказа успешна, предвид резултатите от всички предни избори, които показват по-високи активности при втори тур. Това ще коментирам допълнително. Предполагам, че Жабов е имал разбираеми притеснения дали външната помощна сила ще може да бъде впрегната само след седмица време и за втория тур. Да не говорим, че за това вероятно ще са били необходими и допълнителни средства. От сравнителния анализ на общинските избори през 2011-та и 2015-та години произлизат и доста други интересни заключения и будещи подозрение аспекти, които в тази публикация няма да засягам. Нейната цел е друга.

Когато говорим за съюзници трябва да имаме предвид и външните такива. Кои са те? Основно това са останалите опозиционни кандидати. През 2011 г. освен Гърков срещу Жабов излязоха кандидата на БСП Янко Германов и десните кандидати Ненчо Ненчев и Надежда Палова. Последните трима не успяха да активират сериозна електорална мощ и това допълнително допринесе изборната битка да се реши в един тур.

Има за съжаление и причини свързани с психологията на голяма част от избирателната маса. Ще ги нарека КИБИЦИТЕ. Въпросните сеирджии, на първия тур обичайно наблюдават играта и се включват само при евентуален втори, който през 2011г. не се състоя. Голяма част от тези избиратели може би не осъзнават факта, че ниската избирателна активност работи в полза единствено на г-н Жабов. Неговите строени избирателни редици не си и помислят да не отидат до урните в изборния ден, сред тях кибици няма! Този психологически проблем трябва да решат кандидатите изправящи се срещу настоящия кмет. Те трябва задължително да активизират висока избирателна активност. И в случай, че някой от тях достигне до втори тур, останалите кандидати да му окажат безрезервна подкрепа, както те, така и подкрепилите ги избиратели.

В потвърждение на казаното за избирателната активност ще приведа прост аритметичен пример. Ако на изборите излязат само 6000 избиратели това е приблизителна активност 50%. Нека сега допуснем, че всички тези 6000 са гласували грамотно и валидно. В този случай на г-н Жабов ще са му необходими само 3000 плюс един глас и той печели от първи тур. Ако обаче излязат 8000 избиратели тогава ще са му нужни минимум 4000 плюс един глас за да спечели от раз. Както виждате това е много по-трудна задача за господина настоящ кмет дори и с подготовката му за външна избирателна подкрепа. Общата избирателна маса в Община Средец е около 12000 човека. Всичките разбираемо няма да излязат, защото и мъртви души има в списъците. Но ако излязат над 8500 човека и гласуват грамотно, г-на Жабов ще гледа третия си мандат през крив макарон. Така че нека КИБИЦИТЕ СИ ПОМИСЛЯТ! Негласувайки, ТЕ практически гласуват за запазване на настоящото статукво олицетворявано от кмета Жабов и неговата ‘’вездесъща’’ администрация.  А кибиците по данните от местни избори-2015 г. са били: от селата/основно от с. Дебелт/ - 1199 души, от града - 3324. Общ брой кибици: 4523 души. Дори и да има мъртви души в избирателните списъци, има също и резерв от негласували, и той е сериозен.

В случай, че г-н Гърков следи публикациите ни, нека не мисли, че го поставям в ролята на подсъдим. Използвах го като пример за да илюстрирам по-добре тезите си. Споделям неоспоримото му постижение,  но ако не се вземат предвид уроците на миналото, старите грешки могат да се повторят. Написаното дотук и след това е в интерес на всички потенциални кандидати, в това число и негов, ако той е сред тях. В анкетата на ‘’Средец-нашият град’’ г-н Гърков води толкова убедително пред всички останали кандидати/ в т.ч. и настоящия кмет/, че ако изборите са утре, той съгласно нея би трябвало да спечели още на първи тур. Това обаче на практика съвсем не е така, изборите са много по-сериозна работа и дори най-представителната и непреднамерена анкета може само да е един ориентир за избирателите и кандидатите. Ще посоча един пример от 2015г. с анкета на SOS-Средец: кандидатът спечелил със сериозна преднина в нея, остана последен на тези избори. Така че на анкети не се надържайте уважаеми претенденти, а си свършете работата! На първо място не забравяйте, че ако през 2015г, Иван Жабов е имал на разположение 600 външни гласа, сега те може да са двойно и повече. Към този основен проблем си насочете усилията и най-добре е ако го направите координирано. Иначе всички вкупом ще загубите още на първия тур и язък ви за мераците, визиите, харизмите, програмите и парите. Всъщност най-вече язък за надеждите на мислещите избиратели за някаква положителна промяна. Този проблем ви е от първостепенно значение, ако не решите него и този с избирателната активност, ГУБИТЕ!

Сега относно предизборните програми на кандидатите. Нека вземем за пример Програмите на парламентарно-представените партии. Който реши да ги чете ще види, че всички те са проникнати от идеи и приоритети свързани с добруването на българските граждани. Разликите са основно в пътищата, по които да се постигне това добруване. Но за 30 години след десето-ноемврийската промяна, реално промяна към по-добро няма! Освен илюзорното усещане за по-голяма свобода. През последното десетилетие, преминало основно при  управление на ГЕРБ, това усещане обаче стана дотолкова илюзорно, че илюзията започна да се губи и хората да отрезвяват, че имат свободата само да бягат навън. Свободата им да се борят е отнета чрез изборни, медийни и други политически машинации и персонален натиск. Дотолкова е отнета, че голяма част от хората не гласуват, поради тотално обезверяване. Не ги оправдавам, но това са реалностите в настоящото ни битие. Ситуацията е такава, защото програмите служат само от избори на избори. Те не се изпълняват, с тях само се замазват очите на избирателите. Ще посоча и един местен пример от 2011г. На първото си явяване г-н Жабов приложи един хитър тактически ход, поемайки предизборни ангажименти, отразени в обществени договори с жителите на селата. Които обаче не изпълни. Забрави ги! Още по-лошото е, че и другата страна в тези договори също ги забрави и през 2015г. никой не го запита: ‘’ Защо бе кмете? Защо не си изпълни поне обещанията дадени черно на бяло в обществените договори?’’. Все пак давам съвет на претендентите да си изготвят програми. Защото все ще се намерят я политически опоненти, я политически лаици и наивници, които може да ги попитат. Аз също ще имам опоненти на изразеното лично мнение относно предизборните програми. И тука ще повикам на помощ колегата Бран Босилек и ще задам въпрос в духа на последната му публикация: Мислите ли, че един почтен човек изобщо би се явил на избори без идеи и приоритети, дори и те да не са поднесени в сладникава програмна опаковка? А сега помислете, ако е непочтен би ли се подвоумил да ви подлъже с една съвършена програма? Вярно е, че след това избирателят може да потърси сметка за неизпълнението на поетите програмни ангажименти, но това ще е след дъжд качулка, а и местния електорат е твърде ‘’широко скроен’’ и обичайно бързо забравя. В България сме все пак, а не в съседните Румъния и Гърция за съжаление. А Средец не е и София, където на евро-изборите шопите показаха жълт картон на ГЕРБ. Протестния столичен вот едва ли ще доведе до оставката на Батето, но това няма да му попречи да си нарочи изкупителни жертви в национален мащаб.

Сега да дойдем на думата за парите. Няма да ви сервирам втръснали стари фрази. Ще кажа само, че тука няма да се съглася с Бран Босилек, въпреки че разбирам идеята му да ги игнорира, заради нещо кардинално по-важно. Лошото в с случая с Община Средец е, че опонентите на настоящия кмет ще се изправят срещу сериозна финансова машина, която е вече задействана. Казвам това на първо място за да ликвидирам и минималния риск за илюзии на опонентите му. Илюзиите ще им изядат главата ако не си направят голата аритметика. В тази аритметика не включвам само парите, но не трябва и да ги изключваме. И на който аритметиката му не излиза, спешно да търси съюзници. Финансови, лобистки, че дори и в лицето на други кандидати за бъдещи съюзници при евентуален втори тур. И тука е мястото да изкажа една ЕРЕТИЧНА на пръв поглед идея: Алън Милн е казал чрез любимия детски герой Мечо Пух ‘’Колкото повече, толкова повече’’. Аз ще кажа нещо подобно: КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ОПОНЕНТИ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ РЕАЛНИ ШАНСОВЕ НЯКОЙ ОТ ТЯХ ДА ДОСТИГНЕ ДО БАЛОТАЖ! Това е така, защото по-големия брой кандидати увличат повече електорални кръгове и респективно увеличава избирателната активност, която както вече доказах е в ущърб само на настоящия кмет.

Накрая ще завърша с нещо оптимистично за опонентите: МЕЧКАТА НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА СТРАШНА! Реалната електорална тежест на кмета Жабов преживява криза на доверието.Тя е не само откъм избирателните нагласи, но и вътре в местната партийна организация на ГЕРБ. Съсредоточавайки административната с партийната власт в свои ръце кметът извърши поредица от персонални чистки на неудобни съпартийци, с което допълнително разклати както доверието към себе си, така и това към партия ГЕРБ. Дали по-високите нива в партийната йерархия ще вземат мерки в тази посока не е предмет на разсъжденията и анализа ми. По-важни са резултатите от тази ще я нарека комплексна ерозия на доверието, която стана видна при последните европейски избори. Макар те да не са съвсем показателни спрямо местните, но този път ситуацията бе по-различна от предходните такива избори. Всички кметове на ГЕРБ се бореха за благословията на Батето. Той им се бе заканил да им покаже среден пръст при провал спрямо БСП и да номинира други кандидати от ГЕРБ за местните избори. И г-н Жабов също трябваше да се докаже и макар по природа да не е притеснителен, в този случай бе. Резултатите показаха 1267 гласа за ГЕРБ и преднина от 154 гласа спрямо БСП. Това уважаеми читатели, избиратели и кандидати бе неговия и на ГЕРБ партиен, административен и корпоративен вот. Действително БСП в Средец претърпя загуба от ГЕРБ, но и резултатите на Жабов и компания не дават повод за сериозна бъдеща заявка. Кметът може и да направи просташки медийни изцепки, че от 2011 г. мачка всички наред на изборния тепих, но настоящите факти показват различна и не толкова оптимистична за него прогноза. В случая нямам предвид само БСП, а всеобщата картина на протестния вот. Това все пак нека не успокоява опонентите му и гласоподавателите. ГЕРБ е една доказана машина за печелене на избори и едва ли разривът между Батето и Цецо ще се отрази съществено на ситуацията до края на октомври. С гол оптимизъм не става, нужни са работа и поддръжници, а не кибици. Също да не се забравя и подминава проблема с външната избирателна маса и опасността от евентуален платен вот.

Миролюб Войнов

Дата: 03.07.2019 г.

 видяно 52422 пъти
назад

Коментари

Тихомир Добрев
Жена - ще е най-добрия кмет за града!!!

Въххх
За месиите си прав. Любимият ни премиер ни е достатъчен като месия. Че и предостатъчен. На хората в тази многострадална община е достатъчно да имат кмет- стопанин, а не закъсал за пари собственик който освен да продава общинско имущество за закърпнане на огромни дупки в бюджета друго не прави.

Заблуден до Въххх
Не харесвам партиите, особено във вида в който са в България. Аз просто направих констатация и може да помислиш малко по този въпрос. Месия няма да дойде, колкото и да им се иска на някои да се представят за такива.


Който иска да му диктуват да хваща голяма партия.Който иска да е свободен от партийни ангажименти,макар и със скромни финанси ако хората го разпознаят ще успее

Дядо Иван
Вярно е че хората правят партиите,но е вярно, че партията дава парите и впоследствие диктува правилата и приоритетите

Въххх
Ей заради такива заблудени като тебе си патим всички. Дето гледате партиите, а не хората! И забравяте, че партиите се правят от хората, а не обратното!

Заблуден
Не се заблуждавайте! Без голяма партия зад гърба си никой не може да стане кмет на Средец. Въпроса се свежда до по-малкото зло.

Дядо Иван
За охранения тлъст селски лисунгер Жабов кво да кажа освен че не искам да го срещна на улицата камо ли да гласувам за него.

Дядо Иван
Трудно е челяк да бъде непредубеден и обективен ели щом още от маничак е ял попарата и е духал супата на овнишките сурати от Б С П. За них повелята на партията е закон а че това обслужва интересите само на няколко помазани пехливана никой не го е еня и не мой да рипаш нито да им се противопоставиш. Кичев мой да е арен чиляк но това не значи че не ще му турят юздите и юрош пак през просото.

Гочо
Искам и на Жабов да дъвчем скоро кокалите, но сега просто сравнявам двамата и не намирам особена разлика. Управляват си безконтролно с управляваща партия зад гърба и с беззъб общински съвет. Лошо няма, но да го правят грамотно в интерес на хората и с по-малко да го наречем "разхищения". А припомнянето на миналото не е излишно, ако си направим съответните поуки, за да не повтаряме грешки в бъдещето. За да е ясно - За Кичев съм, но не защото е от БСП.

местен
Гочо, що дъвчеш на Пройков кокалите? Неговото време мина отдавна. Аман от селски тарикатлъци за отклоняване на вниманието!

Гочо
Пройков Какво направи за осем години? Не мога да се сетя за нищо. Същото е и сега. Да не гледаме вече партиите и кой къде живее. Местни неграмотни и алчни глупаци ще ни управляват неграмотно.

Реалист
И какво и е доброто на общината? Работни места нови ли има, добро образование ли, или добро здравеопазване? Я погледни колко хора работят извън общината. Как децата още от първи клас учат в Бургас. И как за всяка болест търсим лекари пак в Бургас! Това ли и е "доброто? Дето ни го докара Жабов след осем години управление?


Герб дойдоха като нещо ново а се оказаха по крадливи и лъжливи от всички предишни. Вече 10 години управляват.Стига им толкова

До Знаещ!
Ти гласува първия път за Жабов, сега ревеш, после ще ревеш и от Гърков или Кичев. Размърдай си мозъка, кога общината е била по добре, а не ти лично кога си бил добре.

ГЕРБ
Да, ще му гледаме "наглата мутра на Жабов" още дълго, защото другите "вече сме ги виждали". Ние си го избрахме и то два пъти. Глас народен - глас божи!

Знаещ!
Герги Вълчев и Ненчо Ненчев вече сме ги виждали! Време е да изберем нови фигури в политиката! Дали Гърков или Кичев, важно е да е ново лице! Ако не го харесаме излизаме и му търсим сметка! ЕДИНСТВЕНИЯ ВАРИАНТ ЗА ПРОМЯНА Е ЧРЕЗ ИЗЛИЗАНЕ И ГЛАСУВАНЕ! Ако не излезем и не гласуваме ще гледаме наглата мутра на Жабов който казва че мачкал! Мачка ни, да, с нагласени гласоподаватели и купени такива! МОЯТ ПРИЗИВ Е ЕДИН!........... ИЗЛЕЗТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ЗА КОЙ!

Мангал
Време е да останем само ние и да вземем властта

Киро
Предлагам да не гласуваме за тези които не живеят в Средец.

Време е
Да изгоним пришълците и вождовете

Петър Иванов
Преди всички се обединиха срещу БСП и успяха. Сега такова нещо не може да стане срещу ГЕРБ. Много вожд, малко индианец!?

Сестра Кушлева
Статията е много интересна и правдива. Дълга, но четивна

за БСП
кичев се опитва да възроди БСП ама тези работи не стават с изкуствено дишане.Сега е нужен противопожарния шланг на Гърков и да изгаси туй що не гасне

на бай Ставри хобота
Георги Вълчев и Ненчо Ненчев на времето бяха сериозна група.Ако са заедно ще заложа за тях


Жабов пак ще стане.Подготвил се е с лъжи, обещания,външни гласове.Спат ли органите незнам.


на мен ми се иска Тодор Пройков.Дори и Бойчо Колелиев става.Досега по слаба фигура от Жабов за кмет не сме имали.Като казвам слаба нямам предвид телосложение

За бай Ставри
Георги Вълчев - има опит. В най лошия случай ще дръпне гласове на първи тур и ще стане съветник

бай ставри
ами дай я тая алтернатива ,де! предложи някакво конкретно име. или имена. то всеки може да каже: искам алтернатива. и е дотам. седи си на такования г..з, пие си ракията със салатката и рИве! и какво като рИвем?!?! точно тия, рИвящите не излизате да гласувате! пък после рИвете, че е избран калпав кмет!

До До Тодор
А може и колкото повече има, хората да си мислят, че ще има втори тур. Който не е ангажиран или пристрастен към изборите като теб, мисли за тях последните два дни или изобщо не мисли. Въпроса е да има алтернатива, а не издухани флигорни.

До Тодор!
Тошко, колкото повече кандидати има толкова повече гласоподаватели ще излязат да упражнят правото си на глас! Всеки кандидат има своите симпатизанти! Кичев, Гърков, Жабов и т.н.! Заедно те вдигат общата изберателна активност и е по трудно на който и да е да спечели от първи тур!

Чичо Петър
Нека Сергей да си каже колко души има регистрирани в неговата къща в Загорци? Около 24 са! За кой мислите ще гласуват на изборите? А като гледам там къщичката не изглежда да живеят двама, какво остава 24.... Пустите му избиратели даже не са от нашата община! Това е изборен туризъм!

Чичо Петър
По прости сметки Жабов има между 2000-2500 гласа от вуле! Ако излезем и гласуваме само 5000 души естествено че той ще е кмета! Хубавото на тези избори е че има 2 имена които ще вдигнат изберателната активност! Кичев и Гърков! Дано на втори тур се обединят те двамата и ще смачкат гнусната Жаба!

Абсурд
Жабов да отпадне на първи тур е невъзможно. По е вероятно да не се яви, ако герб отгоре реши така.Но и това не вярвам.

Сандю
Скрит кандидат за последния момент - Георги Вълчев/Гошо Ската/. Вече на 50 и косур има виШу и трябва да се пробва. Стига е работил за другите.

до доматения фен
А пожарникарски шлангове обичаш ли?


Сега жабов ще отпадне на първи тур и на балотаж гърков със кичев


Сега жабов ще отпадне на първи тур и на балотаж гърков със кичев

Мразим да мислим
Обичам салата от доматкииииии

Стивън
Бай Тодор, ти да не си от електората на жабата.

Тодор
Това за многото кандидати не го разбрах. Що да са пръскат гласове?

Стилно
Янков е за предпочитане

Няма значение
Гледайте напред. Гърков е човека.

Защо ли
Ами листата бе подредена от Валери Симеонов и Жоро Манев като водач и бе Руси и симпатичният на всички Валерко от Дебелт влязъл с преференции

Миролюба
Чак сега, като прочетох тази статия се убедих,че трябва да гласувам за Димитър Янков. Ами казвайте/пишете/ ги тези неща по-навреме, бе хора! Каква грешка щях да направя и да гласувам за някой друг!?

Така е
Циганите и хората на Ангелов си имаха листи, но гласуваха за Жабов. Защо обаче Гърков има малко гласове за листата?


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 8015 пъти