Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


ПРЕДСТОЯЩА ЮНСКА СЕСИЯ

На 26.06.2019 г. от 9,30 ч. ще се проведе 46-то заседание на общинския съвет. Предварителният дневен ред включва 13 докладни, от които 11 бр. на кмета на общината и две на председателя на съвета. Едната докладна на г-н Цъцаров е регулярна и касае избора на двама съветници, представители на различни политически групи за участие в състава на комисиите при провеждане на търгове и конкурси за период от 6 месеца. Втората му докладна е за откриване на процедура по избор на 20 съдебни заседатели за нов 4-годишен мандат 2020-2023 г. Евентуалните кандидати може да се запознаят с конкретните изисквания за длъжността, която е платена, но от която богати няма да станат. Срокът за подаване на документи е 9-ти август тази година. Сред докладните на г-н Жабов са:

Кандидатстване с проект за развитие на туристическите атракции, сред които Деултум-Дебелт и парково пространство в Средец. Кандидатстване по линия на местната инициативна група по социален проект за услуги  с цел намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване. Дали този проект ще постигне намаляване на бедността е под въпрос, но поне няма да натовари общинския бюджет тъй като финансирането е изцяло външно, а услугите ще се подържат до изчерпване на максимално възможните 201 хиляди лева, голямата част, които ще отидат вероятно за възнаграждения на социалните работници от центъра за социални и здравни услуги. В това разбира се няма нищо лошо, всеки работи за пари, но за съжаление тримесечния срок за поддържане на тези услуги е твърде къс за да се постигне ефект в намаляването на бедността. Две от докладните са свързани отново с проект за социални услуги ‘’патронажна грижа’’ , в едната, от които се възлага изпълнението на услугата, а в другата се дава съгласие за подписване на записна заповед във връзка с авансовото плащане по него. Останалите 7 докладни на кмета са основно свързани по един, или друг начин с общинска собственост:

Едната е за издаване на разрешително за ползване на воден обект на наемателя на язовир Карабат в землището на с. Загорци по договор за концесия от началото на този месец. Втората за ликвидиране на дребна съсобственост в града. Третата е за безвъзмездно предоставяне на помещение/21 кв.м./ на сдружение ‘’Надежда за диабетика’, което е фактическо удължаване с още 5 години на съществуващ предишен договор.

Две са за продажби: Едната ни е познатата от две предходни сесии, месеците март и април. Става въпрос за исканото от ‘’ГЕЦ ГИ АГРО’’ ЕООД преобразуване на имоти от публична в частна общинска собственост с цел закупуването им. Времето за гласуване на продажбата и цената на бъдещата сделка е вече в дневния ред. Трите имота/3-та категория/ с обща площ 22,329 дка са предложени за цена 18360 лв, или средно за 822,25 лв/дка. Дали това е малко, или достатъчно оставям на преценката на общинския съвет. Моето и на колегите мнение ви е известно: ДА СЕ ОТДАВА, А НЕ ДА СЕ ПРОДАВА! Втората продажба е на нива 4,799дка /3-та категория/  в землището на град Средец, местност Гуненски дол при предложена начална цена 4200лв., т.е. 875лв/дка. Забележете 825лв/дка за земя трета категория, находяща се до урбанизираната граница на Средец. Скицата не имота не е сред публикуваните материали в сайта на общината, но едва ли местните не знаят къде се намира Гунеския дол и едноименната чешма. Освен разбира се ако не е съвпадение в имената. Този заявител, които и да е той, не става известен от докладната, но и това не е важно. Важното е, че възнамерява да изгражда селскостопански постройки, но може впоследствие да изгражда каквото си поиска. Имотът вероятно е в близост до пътя Бургас-Средец-Елхово, става и за бензиджийница, и за паркинг, за хотел, или каквото там се сетите, дори и за поредната къща за гости,  стига да сте в ‘’приятелски’’ отношения с общинския кмет. На заявителя ЧЕСТИТО! Дори и имотът да е далеч от въпросния околовръстен път и намеренията на заявителя да са напълно коректни, по-големия въпрос е същият като по-горе: ЗАЩО ДА СЕ ПРОДАВА, А НЕ ДА СЕ ОТДАВА?

Сега преминавам към докладните, при които втората процедурна стъпка е също продажба. Два имота в землището на града изведнъж са загубили характеристиките си на пасище. Но тъй като пасището е публична общинска собственост, а ПУБЛИЧНАТА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОДАВА, въпросните имоти трябва да загубят и тази си характеристика. Но за да я загубят, трябва и ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ за пореден път да изпадне в късогледство, да пристиска очички и да вдигне ръчички като в детската песничка: ХЕЙ РЪЧИЧКИ, ХЕЙ ГИ ДВЕ, ТЕ МИ СЛУЖАТ НАЙ ДОБРЕ! Е, дори и да не е буквално и точно, сравнението така ми хрумна. Фактически, тези гласувания мисля, че са поименни и трябва да се каже ЗА. Има и непослушковци, които не искат да пеят в общия хор, но те за съжаление са рядкост. Пък и някои от тях решават от време на време и те да пропеят.

Мисля, че не съм пропуснал нищо от предварителния дневен ред. Но дори и да съм, вече не ми пука. А и защо да ми пука, след като на гражданите на община Средец не им пука, или поне на мнозинството от тях. Вероятно някои дори смятат, че екипа ни става вече банален. Но баналните ‘’дреболии’’ са като малките камъчета. Те обръщат каруцата. Затова с риск да стана банален ще се потретя: ЗАЩО ДА СЕ ПРОДАВА, А НЕ ДА СЕ ОТДАВА? Ще допълня: ЗАЩО МОМЕНТНИЯ ДОХОД, ДА Е ПО-ДОБЪР ОТ ПЕРМАНЕНТНИЯ? И КЪДЕ Е РАЗЛИКАТА?

Ако се замислите: РАЗЛИКАТА Е САМО В НАЧИНА НА УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА, НЕЗАВИСИМО КАКВА Е ТЯ!

Средко Нашев

Дата: 22.06.2019г. 

 

 видяно 55574 пъти
назад

Коментари

факти бг
Днес бъдете внимателни с храната,не се препоръчват пържени картофи и бира!

Empty
Наистина е много по-добре да се дава под наем отколкото да се продава.Но номера , че и за заявителя е много по-добре да го купи отколкото да плаща наем.

Лафонтен
Пролетта идва като дойдат щъркелите. А с какво се хранят щъркелите? Основно с жаби! Така че: НАПРЕД ЩЪРКЕЛИ! Време е и в нашия град пролетта да дойде. Нищо че ще е в края на октомври.


Коя е тая?

Истина е,
че черната златка ( трифолина ) е по-проста отколкото изглежда, усмърдя всички сайтове!

Всяка коза за свой крак
Средко и ти вече осъзнаваш, че всичко е труд на вятъра.Жабето не му пука и си прави квото иска той и съветниците вече за изборите мислят кой в коя листа да се намърда и на тях също не им пука.Боли ги ама не горе, а долу.Двама-трима читави има, но те пролет няма да докарат.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9345 пъти