Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Обзор


АЛТЕРНАТИВИ ИМА !

Банално, или необходимо? На фона на голямата медийна говорилня по предстоящите избори за Европейски Парламент бяхме в дилема дали и ние да дадем принос в повсеместното дърдорене. Наясно сме, че всеки определил се за кого ще гласува е вече направил собствено проучване и избор. Или без да е направил такова ще спази нечия партийна, или началническа повеля. Тази статия не е за тази категория избиратели. Тя е за онези от вас уважаеми читатели, които докарани до омерзение от поведението на политическата класа са все още в дилема дали изобщо да се явят на вота, или ако го направят са в неяснота кого да подкрепят. Далеч съм от мисълта да Ви натрапвам този, или онзи кандидат, но АЛТЕРНАТИВИ ИМА:

Ще започна с ПЪРВАТА: ГЛАСУВАНЕ С ПРАЗНА, ИЛИ ЗАЧЕРКНАТА БЮЛЕТИНА. На пръв поглед това е пълна недомислица, но не е така. Защото в случай, че не одобрявате никой от кандидатите, а желаете да изразите протестен вот, това е начина! Аз лично бих посъветвал избирателите склонни към подобно действие да зачеркнат бюлетината с един голям кръст, защото ако е празна давате възможност на някой сръчен и безскрупулен преброител от комисията да манипулира протестния ви вот попълвайки я както му е угодно. Какви са останалите ползи от едно такова гласуване? На първо място гласуването е задължително и колкото и това да е формално изискване най-малко отивайки до избирателните урни вие не се набивате в очите на държавната ни партийно-полицейска администрация. Която с най-голямо удоволствие ще ви го хакне при първия сгоден случай. Нито ще се набиете в очите на хора, от които сте в някакви лични, служебни, или финансови зависимости. ДА ГО ДУХАТ ШЕФОВЕТЕ ВИ! Никой от тях няма да разбере каква сте я свършили в изборната стаичка. Поне там все още камери няма, макар да работим и живеем в един почти повсеместен Биг Брадър.  Другата полза от един такъв протестен вот е, че така се вдига избирателната активност, с всички произтичащи от това последици. Едната, от които е, че кандидатите за евродепутати гонят прескачане на бариерни проценти. Втората и по-съществена е да се накара политическата класа да се замисли! Нашата родна полит-върхушка доказано е безогледна и не си пада по мисленето, но от Европата ги е страх. Страх ги е, че на европейците ще им стане ясно, че има още нещо гнило в България. И европейските братя на ГЕРБ от Европейската Народна Партия и на тях няма да им е кеф, че си имат работа с такива партньори и може други да си потърсят. Най-малко ще се демонстрира пред Европа, че овчедушното българско стадо може поне да блее. Разбира се тази алтернатива си е малко радикално-крайна! Но е по-добра от стоенето вкъщи и бездушната липса на мнение и обществено отношение!

ВТОРАТА АЛТЕРНАТИВА определено е по-прагматична и по-правилната: ОСМИСЛЕНИЯ ИЗБОР! Тя обаче изисква и по-сериозен напън на мозъчните клетки. Но за да могат те да работят, трябва да им подадете информационна храна. Трябва да седнете и да попрочетете туй-онуй за какво се борят тези-онези кандидати освен за евро-заплати. Много-много не вярвайте на медийното братство, по-голямата част от него е купено. Не вярвайте и на статистически и социологически проучвания, те също в по-голямата си част са платени. Освен това същите дори и почтените сред тях съзнателно, или не, манипулират електоралните нагласи. Как се случва това? Човекът и той като овцата е стадно животно. Включвам безрезервно и себе си в това число, че да не вземе някой да не разбере и да се обиди. Така е уважаеми сънародници, дори и най-куражлиите и с нестандартно мислене и поведение сред нас, имат частично стадно мислене. И като видят към кои портали на кошарата са се юрнали повечето, обичайно и те натам се насочват. И ако анализаторите кажат, че някой няма шанс да изкласи на изборите голяма част от електоралното стадо ще им удари кръста и ще се преориентира към сигурните. Макар да сме яли попарата и духали супата на въпросните СИГУРНИ. Точно от тях сме на тоя хал и с този начин на мислене и поведение няма да го оправим. НАШИЯТ ХАЛ ДЕ, НЕ ТЕХНИЯ!! Техният те вече са си го оправили, кой с апартаментчета, кой с тераски, кой с къщички за гости и ред други по-малки и по-големи благинки! Затуй уважаеми, чуя ли за статистици, социолози, анализатори и ред други витиевати предизборни манипулатори и пропагандатори преминавам в режим на умствена бойна готовност. Съветвам и вие да го правите! Те нека си говорят каквото щат, вие направете туй що сте преценили и решили. И какво толкова ще стане ако дадете гласа си за ЧИТАВ ЧОВЕК, дори и той да е на вятъра. Дори и човека да не влезе, гласът ви пак няма да е на вятъра. Той, ако е правилния човек ще разбере, че има поддръжници. Ще разбере и ще продължи по избрания път. Инак ще се спре, от което СИГУРНИТЕ мижитурки ще се възползват. Ето така по наша ВОЛЯ, по-точно по наша ВИНА най-отгоре изплува ПОМИЯТА и нас ПОМЯРИ ни управляват! Не кучета ПАЗАЧИ НА НАЦИЯТА, а най-долните и страхливи помярчета, които ще ви ближат ръката по избори, а после от устата ще ви отнемат насъщния залък. И ПОСЛЕДНИЯ ВИ ЗАЛЪК ЩЕ ОТНЕМАТ АКО  НЕ ГИ Е СТРАХ ОТ СОПАТА. Ама редно ли е само на чужди сопи да разчитаме, било то европейски, или евразийски. Чувам, че горите ни взели да пооредяват, но все дрян за сопи ще да е останал. Щом има за сурвачки и за сопи ще има! Но зад всяка сопа и ЧОВЕК Е НУЖЕН! Извинявам се за емоционалните препратки, но то е от това че ми пука. Пука ми за тази държавица, която е на път да се превърне само в географско понятие, а може и като такова да замине в небитието. Защото социалните и икономически закони, също като физичните ПРАЗНО МЯСТО НЕ ДОПУСКАТ. Вакуумът е явление мимолетно. Така е в Космоса, така е и с Държавите!!

Преди да започна тази статия поисках мнение от колегите си. Всеки един от тях беше на различно концептуално мнение относно публикацията, като повече, или по-малко всеки заемаше персонално-пристрастна позиция. Всички и аз в това число това имаме такава и не всички съвпадат. Всеки можеше да напише самостоятелен обзор по тази тема като на всеки един мотивите са адекватни и разумни. Накрая прецених, че не  е необходимо да обременяваме читателите на този сайт и да изпадаме в роля, която по принцип не одобряваме. Правото на самостоятелна преценка и решение е лично право на всеки български гражданин! Но неприлагането на това право е безотговорност, която на фона на сегашната ситуация в България и около нея може с пълно право да бъде наречена ПРЕСТЪПНА БЕЗОТГОВОРНОСТ! И това е ТРЕТАТА АЛТЕРНАТИВА. Други няма!

Някой умник може да ви каже: ‘’Абе, те всички са маскари’’! До този извод може да стигнете и ако слушате платените манипулатори. Защото една от целите им е точно тази: НИСКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ! Това обслужва само СИГУРНИТЕ. А вие търсете ЧИТАВИТЕ, те за разлика от СИГУРНИТЕ, понякога не са в челото на листите. За тези от тях приложете ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИЯ ВОТ. До 26.05.2018 г. /неделя/ все още има време за преценка и избор. Имате 13 партии, 8 коалиции и 6-ма независими кандидати издигнати от инициативни комитети. Общо 27 формации с общ брой 318 персонални кандидатури, средно по 19 за едно от 17-те места в българската квота за Евро-Парламент. ИЗБИРАЙТЕ:

АЛТЕРНАТИВИТЕ СА ТРИ. Съветвам Ви да не е ОТ ТРИТЕ - НАЙ-ДЪЛГОТО. Но ако това изберете, не се жалвайте. Това сте си избрали и туй заслужавате. Този принцип важи за всички избори, запомнете го!

Камен Чукарски

Постскриптум: Картинката придружаваща настоящата публикация отговаря на историческата истина. Тя не е призив към проява на насилие. Случило се е през 17 век, а ние живеем почти 4 века по-късно в цивилизованото ново хилядолетие. Посланието е друго: Малката Холандия е една от най-демократичните държави и с най-висок стандарт на живот в света, и това е станало, защото жителите ѝ не са си стояли по къщите. И никога по избори!

Дата: 20.05.2019 г.

 

 

 видяно 56472 пъти
назад

Коментари


Картинката кефи!!!!!


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9355 пъти