Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


Съобщение: Предстояща априлска сесия 2019г.

Тя е 44-то поред заседание на настоящия Общински съвет. Ще се проведе на 24.04.2019г./сряда/ от 9,30ч. в общинска зала N: 1. В предварителния дневен ред са публикувани 11 докладни, в това число:

Отчетите на общинските Болница и Медицински център за предходната година. Самите отчети не са публикувани в сайта на Общината. Възможно е г-н Цъцаров, или някой над него да е преценил, че е противопоказно да се дава материал за разсъждение на гражданите, също и на гаднярите от SOS-Средец, или на непримиримите от голямата фейсбук-група ‘’Средец нашият град’’ . Вероятно тези отчети съдържат нелицеприятни данни за финансовото състояние на ‘’приоритетното’’ за Общината местно Здравеопазване. Няма да гадаем, но ще помолим някой от по-куражлиите общински съветници, които са осъществявали контакт с нас, да ни предоставят тази информация, освен ако и те не са ни вече сърдити. Това не е нито първия, нито ще е последния подобен случай на укривана и непубликувана важна за общността информация.

Ще се разглежда поредния проект за интеграция на ромското население при безвъзмедна финансова помощ в размер на 234 000лв. и без съфинансиране от Общината. Това, че се усвояват пари от ‘’щедрите’’ европейци не е зле, но с тази ‘’интеграция’’ на ромите върви паралелно и дезинтеграцията и дискриминация на българите в собствената им държава. Община Средец е също ярък пример за тези национални процеси водещи до драстично намаляване на българското население от една страна с физическо бягство от държавата, от друга с високата смъртност и намалена раждаемост. Това неминуемо ще доведе до превръщането на българите в етническо малцинство, а името България ще се изпразни от съдържание превръщайки се от етноним в топоним, докато накрая остане само в аналите на Историята и в ануса на консуматорска Европа. Не можем да виним изцяло кмета Жабов за въпросните процеси, но и той като един виден местен Председателски Член на ‘’Великия’’ ГЕРБ напълно подкрепя и реализира на място цялостната партийна стратегия довела до ускоряването и задълбочаването им. Най-малкото, защото за осемгодишното си управление не направи поне един, дори и неуспешен опит да удържи масовото изселване на българите от родната си община. Дори и опитите му да интегрира и приобщи около политическата си персона ромското население, дори и те се оказаха неуспешни, защото най-будните и инициативни сред тях също отпочнаха да бягат.

Предстоят за разглеждане и докладни /но не всички/, отхвърлени на предната сесия. Сред тях е отчета на ‘’Програмата за управление на отпадъците’’ за 2018г. и други, които ще коментирам по-долу. Прави впечатление, че някои отхвърлени докладни не са намерили място в предварителния дневен ред. Сред тях са Отчета за състоянието на общинската собственост и Анализа на касовия отчет на Бюджета за 2018г. Те или ще бъдат вкарани на по-късен етап, или просто г-н кмета и администрацията му не се интересуват от минали неща. По-важно е да му се гласува новия Бюджет-2019г. /вече факт/ и докладните за продажби, отколкото някакви си там касови отчети за минали бюджети и минали състояния. Важно е да се продава, там е разковничето на общинската финансова стратегия.

Ще преминем и към въпросните продажби, заемащи съществен дял от дневния  ред, които до сесията не е изключено и са набъбнат. Преди това ще споменем една докладна за наем на малко помещение в кметството на с. Кирово /20 кв.м. за 20лв./ и ликвидиране на дребна съсобственост в с. Факия /35 кв.м. за 213лв./. Пет от 11-те докладни са свързани с продажби, което си е близо 50% от дневния ред.

Едната от тези докладни е преобразуване на имоти публична в частна общинска собственост в землището на с. Загорци, което си е един вид преамбюл към продажба. Тази докладна е стара познайница, една от 5-те, които не изкласиха на мартенската сесия. Става въпрос за три комасирани имота /3-та категория/ с обща площ 22 дка. Заявителят изявява желание да си разшири животновъдната ферма от 223 говеда. Но какво пречи да ги ползва под наем, това той не казва, нито пък някой му подсказва. Този някой, който би могъл да подскаже, предпочита обаче да продава. Вероятно се досещате, кой е въпросния г-н Някой. Някой, които от г-н Никой се превърна в местния Дерибей и като такъв се разпорежда най-фриволно с общата общинска баница!

Сега от Загорци да се прехвърлим в Дюлево. Там ще се продават 3 имота стари лозя /4-та категория/ с обща площ 3 дка за 1930 лв., при цена на декар 633 лв. Заявителят има намерение да възстановява въпросните стари насаждения.

Сега ще посоча един пример за предстояща продажба, която най-изненадващо даже ще приветствам. Заявител е дружеството-наемател на хижа Божура. Вероятно става въпрос за дружество на г-н Георги Манев /еднолично, или в съсобственост/. Името не е посочено в публикуваната докладна /и не само в тази/, но няма кой друг да бъде. Всъщност персоната на заявителя не от значение в случая. Исканото закупуване е с инвестиционни намерения в сферата на туризма. То е за 15 дка около хижата при солидната цена на декар 5750 лв. Общата стойност на сделката е 87284 лв. Защо не възразявам срещу тази продажба би могъл да попита някой? Много просто. Със сигурност не защото съм фен на въпросния господин, а поради чисто обективни съображения. На първо място за тази зона /местност Божура/ е утвърден подробен устройствен план /ПУП/  с цел развитие на курортното дело и туризма. До момента са влагани пари за инфраструктура и за да продължи развитието на такава са необходими допълнителни средства, които да се вложат по предназначение. Друг е въпроса дали г-н Жабов и компания ще ги използват точно за тази цел. Едва ли! Но затова няма да е виновен този, или други купувачи, а местната ни управа и не на последно място /а напротив/ Общинския съвет.

И накрая две продажби в с. Дебелт. Единият заявител ни е познат от предната сесия. Става въпрос за съпруга на дебелтската кметица. Исканата сделка е за окрупнен имот от 33 дка/ 9-та категория/, непосредствено до асфалтов път, бивша орна земя допълнително насипана с горен почвен слой и с вече поставени колове. Общата цена е 4267лв, а единичната 141 лв/дка. Продажбата на крупен парцел орна земя, допълнително насипана с почва, граничеща с асфалтов път е меко казано нецелесъобразна. По-точно казано абсурдна, не че и други още по-големи абсурди не са се случвали! Инвестиционните намерения, които са за изграждане на трайни насаждение могат да се осъществят чрез аренда, или наем в зависимост от експлоатационния срок на съответния овощен вид. Не на последно място в случая съществува реален конфликт на интереси, в който е не само персоната на сина на заявителя г-н Валери Ангелов, в качеството му на общински съветник, но и на съпругата г-жа Ивана Ангелова, тя в качеството на кмет на с. Дебелт, в чието землище е местонахождението на въпросния имот. Не на последно място, абсурдно ниската цена! За сравнение: Другата продажба в землището на с. Дебелт е с цел строеж на овчарник върху площ от 2 дка /9-та категория/ при цена на декар 1308лв. Обърнете внимание 2 дка 9-та категория за 1308лв! Неслучайно акцентирам! Сравнението е очевадно, двойният стандарт също. В единия случай земеделска земя 9-та категория при цена на декар 141 лв, срещу земеделска земя същата категория и в землището на същото това село, но при цена 1308 лв. 141лв./дка срещу 1308 лв./дка!! В единия случай 33 дка, в другия два! Това не е ли класически пример за пословицата: Евтини на брашното, скъпи на триците?!

С това приключвам коментара по предварителния дневен ред.

От мен и екипа, Весели Празници: днешната Цветница, предстоящите Страстна Седмица и Възкресение Христово! Който може да си го позволи нека направи опит да се види с Папа Франциск между 5-ти и 7-ми май. Дошъл ни е на крака човека. Бъдете по-широко скроени от Отците на Родната ни Православна Църква. ГОСПОД-БОГ ИСУС Е ЕДИН и е без значение кой как му отдава почит!

Миролюб Войнов

Дата: 21.04.2019 г.

      

 видяно 12675 пъти
назад

Коментари


Няма да ги стреснеш.Тия са от ГЕРБ.


Важно! Започва проверка на всички къщи за гости и коли, придобити с финансиране от ЕС Служители на ГДНП ще изискват пълната документация как се използват недвижимите имоти


Късно е вече! Пет години минаха. Ще му ..... на оная работа!

До Ленчето
Да Ленче - в някоя "къща за гости" Ето каво го питат феновете на Домата: Домат, ти чу ли новината, е? Зам. министър Манолев подаде оставка, защото го уличиха, че си построил с европейски пари "къща за гости", а я използва за свои нужди. Ами ти? Колко "гости" си настанил в твойта "къща за гости"? А? Оставка ли ши подаваш, или парите ши връщаш, е, Домат? Или, щот си дребна мишка, мислиш, че ще минеш метър? Няма мърдане, Домат! Рано или късно, Видов ден винаги идва

Ленчето
Ще се скрият от тоягите в някоя "къщичка за гости".


Както го каза днес по телевизията Иво Христов " Келепирският манталитет на управляващите, гневи гражданите". Радвайте се Кмете да не грабнат сопите, че няма да ви спасят и шопите.....

Стела
И какво излиза,че ще скрият доста факти от нашата група за да не ги критикуваме.Ами как да Ви благодарим г-н Кмете и за какво.Направете едно нещо но качествено за града в които сте родени и израсли.А една група във една социална мрежа не е мерило за Вашата работа.Смешни сте


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 7641 пъти