Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


ПЪРВА СЕСИЯ 2019г.

Днес 30.01.2019г./сряда/ в 9,30ч. започна първото заседание на Общински съвет Средец за новата  година и 41-во по ред за този мандат. Въпреки натоварения дневен ред от 24 точки всички общински съветници уважиха тази сесия и до 20-та минута след началото и закъснелите вече бяха по местата си. Кмет, зам. кмет, секретар, гл. счетоводител, юрист, шефове на дирекции, отдели и общински предприятия и структури, кметове и кметски наместници на населени места също присъстваха в залата, основната причина за което бе обсъждането на общинския бюджет за 2019г. Малкото външни присъстващи, в това число и медийни представители имаха възможност да видят цвета на местния ни управляващ елит, което се случва твърде рядко, да не кажа веднъж годишно. Заседанието премина в две части, разделени с кратка почивка, при обща продължителност от 4 часа и половина и завърши в 14 ч. следобяд.

Колегата Войнов бе достатъчно изчерпателен с представянето на дневния ред в предходната новинарска публикация, което опростява значително моята днешна задача. На първо място ще Ви уведомя за отхвърлените и отложени докладни:

Това очакваемо бяха трите докладни на опозицията, вкарвани за трети, или четвърти път, изгубих им сметката. Исканите в тях промени в Правилника на съвета и това на ОП ‘’Озеленяване, благоустройство и чистота’’ срещнаха отново неразбирането на управляващите им колеги, респективно кмета и не можаха да наберат необходимата подкрепа за прескачане на бариерата от 9 гласа. Неочаквано само тази от трите визираща ОП ‘’ОБЧ’’,  бе подкрепена от г-н Атанасов/ГЕРБ/, но и това се оказа недостатъчно и шефа на ОП ‘’ОБЧ’’ отново може да бъде спокоен, че поне в близко време няма да му се наложи да се отчита за дейността си пред Общинския съвет и под крилото на кмета спокойно може да се разпорежда и харчи на воля богатото субсидиране с обществени средства на гърба на данъкоплатеца. Дай боже всекиму такава ‘’тежка’’ орисия, но изглежда БОГ не е толкова щедър, колкото г-н Жабов към своите хора.

Имаше и една отложена докладна, което и за мен се оказа неочаквано! Става въпрос за многострадалната драчевска орехова ‘’градина’’, която отново ще очаква съдбата си до следващата сесия. В случая не става въпрос за продажбата ѝ, а за анексиране на все още действащите арендни договори. Виновникът в случая бе г-н Гърков, които посочи, че ‘’градината’’ трябва да се третира като гора, а не като трайно насаждение от бадеми. Дали в случая това е плод на апела на колегата в предната публикация няма да гадаем, но в случая водещия опозиционер посочи и други смущаващи аспекти, като например липсата на съществени санкции и неустойки в основните договори, което поставя под необезпеченост обществения интерес. В крайна сметка докладната бе отложена за следваща сесия с очакването кмета и администрацията да представят евентуално своите виждания по поставените от г-н Гърков проблеми в проект за анекс, който да бъде подложен за гласуване.

Останалите точки от дневния ред бяха приети, в това число и продажбите на имотите в с. Орлинци, които за пореден втори, или трети път бяха на вниманието на съветниците, които отегчени от упорството на кмета в крайна сметка ги подкрепиха.

Почти с пълно мнозинство, след почивката Общинския съвет утвърди вдигането на наемите за лекарските кабинети на общо-практикуващите лекари/джипита/ и други външни за болницата и медицинския център специалисти. С това решение съветниците отхвърлиха свое предишно от месец декември 2017г., поради неясноти в тълкуването и прилагането му. Не стана ясно защо д-р Джермова не подкрепи тази докладна, защото нейно изказване по темата нямаше. И другият лекар в Общинския съвет д-р Танчев макар и Председател на Здравната комисия също не дочака докладната и си тръгна след почивката.

 

Оставих за накрая ‘’черешката на тортата’’, а именно ‘Бюджет-2019г. Привържениците на г-н Жабов и най-вече тези на общински заплати могат да бъдат спокойни, бюджета бе приет с 14 гласа ‘’за’’ срещу три ‘’въздържал се’’. Непослушните въздържали се бяха господата Ж. Гърков, П. Джермов и Я. Германов. Не можем да кажем, че дебати по бюджета нямаше, но за разлика от обсъждането на бургаския бюджет, може да се каже, че при нас бе буря в чаша вода. Имаше предложение от г-н П. Джермов за обсъждане на бюджета в отделно заседание. То бе отхвърлено от управляващата коалиция и г-н Жабов успя да се размине със сравнително дребни закачки по бюджета, които не се отразиха на крайния вот. Доволен той отправи благодарност към подкрепилите новата финансова рамка. Имаше и бурни аплодисменти в залата съпроводили приемането. Моето и на колегите мнение, че новия бюджет заслужава отделна обзорна статия, каквато направихме и миналата година. Сега само ще спомена, че с около 3 милиона лева той е повече от предходния, като това са основно от инфраструктурни проекти, част от които бяха започнати миналата година. Нямаме нищо против строителните дейности от приоритетно значение, може само със съжаление да отбележим, че това е утвърдената политика на управляващата партия ГЕРБ, която преди избори превръща държавата и своите общини в частност в строителна площадка. Добър подход за печелене на избори, но не и перманентна национално-отговорна политика. Ще споменем също и една наложена още от предния мандат традиция по субсидиране на общинските ни лечебните заведения. По предложения съответно на г-н Чанков и г-н Гърков субсидията за болницата бе увеличена на 80 хиляди лева, а на медицинския център на 45 хиляди лева. За съжаление тенденцията от предходни години е тези суми да не се изплащат в пълен размер, а доста по-малко от гласуваното. Така г-н кмета изпълнява финансово важните решения на Общинския съвет по приоритетни обществени нужди. Това не попречи отчетът му за изпълнение на тези решения да бъде приет още във втора точка на днешния дневния ред.

 

Средко Нашев

 

Дата: 30.01.2019г.

 

 видяно 55574 пъти
назад

Коментари

Зоолог
Къв вол бе? Чисто и натурално говедо си е нашия бащица кмета. И държанието му е такова!

Само че
Нашият вол има кош на гърба си и рие само пари.

Говедаря
Дали кмета работи като вол не зная. Но че интелектът му е като на вол е сигурно. Само да му припомня народната мъдрост: Волът рие-на гърба му пада!

Дядо Иван
Право думаш защитниче,работи челяка като вол но за собствена изгода.Трупа пари от нашиют гръб от неизпълнение цялостно на проектите и най вече от занижено качество и контрол. А чувам че на ората назначени по проект им се плаща на ръка без да им се дават фишове да моат да видят какви са удръжките. Така от 614лв.по договор им се дават 380. Не знам но ми се чини че 234лв.са бая одръжки.Знае ли някой дали наистина те требува да са толкоз?


За нищо не сте! Човекът работи, като вол да сте добре и пак само плюете! Едни улици останаха да се ремонтират до лятото и се чудя какво после ще намерите да се дърляте? Заслужавате накои яшки и направо ще цъфнете тогава!

Лафонтен
Ок дедо Иване! Поправям се - не ги прави, а ги трупа парите. И имотите също!

Дядо Иван
Лафонте, Жабокът не прави пари,той ги трупа в буркан банк,а прави ремонт на бащината къща и новото апартаментче.Недей да клеветиш челяка,туку виж ша вземат да му търсят и печатницата и печатарите.

Пффф
То община няма, кой я прави тази Община, хората драги, а сега отговорете си ИМА ли хора в този град, българите избягахме останаха тези за които не знойно до кога ще има работа, къде ли в МВР и в умиращата институция Община оппп и в училище в което се учат деца каквито учителите такива и учениците никого друго

Лафонтен
Кое по-точно е клевета, уважаеми?

до Лафонтен
Това е клевета!

Лафонтен
Кучетата си лаят...кервана си върви...а Жабокът прави пари!


Спрете да отлагате точки от дневния ред,защото каквото отложете пак идва и се приема.

Бря бря
Имало бурни аплодисменти при приемането на бюджета! И кметът благодарил на съветниците гласували "за"! Тц тц тц! Ами тримата въздържали се? На тях що не им благодари...за критиката? Нали в спора се ражда истината! А не в безсловесната и безмисловна подкрепа на действията кметски.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9345 пъти