Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


ПРЕДСТОЯЩА НОЕМВРИЙСКА СЕСИЯ: ОТНОВО ОРЕХИТЕ!

Към настоящия момент предстоящото 39-то заседание на Общински съвет Средец е с кратък предварителен дневен ред от 8 точки без питанията, като 6 от тях са свързани с продажби на общинска собственост, 1 за предоставяне право за безвъзмездно ползване и 1 за предоставяне за ползване на полски пътища. Шест от осем са продажби, 75% от дневния ред! На мене и колегите ни е втръснало да засягаме темата с продажбата на общинска недвижима собственост в поредица публикации, а вероятно и на читателите. Затова днес ще пропуснем 5 от въпросните 6 продажби, поради малките им площи и финансова тежест. Не можем обаче и нямаме право да пропуснем ШЕСТАТА! Три месеца след августовската сесия Общинският съвет ще трябва отново да дебатира крупната продажба на комасирани общински горски имоти в землището на с. Драчево. Специално по темата сме писали два подробни обзора през м. септември, така че няма да ви отегчаваме с вече коментирана информация. Към настоящия момент докладната с въпросната продажба не е качена в официалния сайт на Община Средец, но присъства в поканата към общинските съветници. Това, което ни е допълнително известно е намалението на площта на сделката от страна на Арендатора и евентуален Купувач от 1800 дка на около 1000 дка върху най-атрактивните за него площи заети с орехи. Дали това трябва да ни радва? Определено НЕ! От една страна близо 800 дка отпадат от обекта на продажбата, но оставащите 1000 дка не са в никакъв случай пренебрежимо малка площ!

Докладната с продажбата на драчевските горски имоти бе отложена през август с цел изготвяне на нови оценки. Предложението бе направено от г-жа Антоанета Колеолова/ГЕРБ/ подтикната навременно от г-н кмета, обезпокоен от бурната реакция на болшинството присъстващи съветници срещу целесъобразността на продажбата и предлаганите кощунствено ниски цени. Вероятно периодът от три месеца оттогава е бил нужен за техническото прекрояване на имотите и новите им оценки. Но едва ли само това! Допускаме и натиск върху съветниците под една, или друга форма с цел преоценка на позициите им. Резултатът ще стане ясен на самата сесия.

В настоящото си включване обаче ще използваме момента да засегнем аспекти точно върху политическото поведение на някои съветници и съпътсващите ги персонални зависимости. Един от тях е г-н Валери Ангелов. Избран чрез местната опозиционна коалиция НФСБ-СЕК, той най-безочливо демонстрира тесни връзки и безрезервно послушание към кмета на общината, повече отколкото самите съветници от ПП: ГЕРБ. От друга страна в самите герберски редици има хора, които въпреки, че спазват партийната дисциплина, същевременно проявяват и самостоятелно мислене и гражданска позиция в някои от гласуванията. Такива са господата д-р Н. Танчев, Г. Атанасов и М. Пенев, също и г-жа Т. Георгиева. Останалите 4-ма от ГЕРБ биха могли да се окачествят, или като твърди партийни хардлайнери, или като пълни пионки и кметски послушници. Така е поне към настоящия момент според нашите наблюдения и анализ. Но г-н Г. Атанасов например е също в персонална зависимост от кмета, предвид назначението на сина му в администрацията и трудно би могъл да му избяга във важен за него момент. А този момент определено е важен за кмета Жабов. Бихме казали дори изключително важен предвид натрупаните над милион и половина просрочени задължения благодарение на ‘’далновидното’’ му управление на циганския принцип ‘’Ден да мине, самун да загине’’! Тоест мандат да мине, друг да дойде, а след мен и потоп!! Въпросните безпринципни принципи на г-н градоначалника едва ли са тайна за болшинството избиратели, но ГЕРБ си е ГЕРБ и все още силен, и той оцелява под крилото му.

На кмета в случая са му изключително важни и обичайните му съюзници от БЗНС, г-н П. Колеолов и г-жа Ив. Димитрова. Г-н Колеолов е също в зависимости. Съпругата му е главен счетоводител на Община Средец и това го поставя в непренебрежима зависимост от кмета Жабов.  Дали добре, или не, но той е в политическа зависимост и от един много по-влиятелен човек от кмета. Почетният гражданин и един от малкото хора на сериозния работещ бизнес г-н Ангел Ангелов! Едва ли г-н Ангелов влияе върху тези двама съветници за всяко конкретно гласуване. Със сигурност обаче той досега принципно подкрепя кмета Жабов в местния общински съвет. Г-н Ангелов доколкото ни е известно е един от многото, които имат да получават просрочени общински задължения. Разликата в сравнение с другите е, че задълженията към него са много по-големи и от порядъка над 100 хиляди лева. Така е поне според изтичащата от общинските кулоари информация. Всъщност точната сума е без значение. Но е от значение ще се намеси ли г-н Ангелов по това гласуване и в каква посока? В никакъв случай обаче той не би могъл да се скрие от обществена отговорност, поради простата причина, че дори и да не се намеси, никой няма да повярва в това. Нямаме претенциите да си мислим, че г-н Ангелов чете нашите публицистични опити, но все пак, който от четящите го познава би могъл да му намекне, че тази безпринципна сделка на г-н кмета е под голямо обществено внимание и не само на нашата малка медия. Нещо повече, той самият индиректно ще понесе наред с кмета отговорност за тази крупна общинска декапитализация, ако тя се случи благодарение на съветниците от БЗНС. Дори и случайно към момента да е в абсолютно неведение за продажбата. Това според нас е малко вероятно, но не е изключено!Залогът е един глас да обърне мача, а господина притежава два.

Дотук със зависимостите! Разбираемо абсолютна независимост няма и никой не може да твърди за себе си това. Но персоните на изборни длъжности трябва да могат да се дистанцират от собствените си зависимости инак не им е мястото там, където ги е пратила народната воля!

Дата: 21.11.2018 г.видяно 8529 пъти
назад

Коментари

Лафонтен
https://youtu.be/Vfm7tkW6qtU за всички дървари и цепачи!

До Дърваря
Той пустиняка само по дървета си пада , друго не харесва. Дървофил хаххахах

Дърваря
Па що чекаш още пустиняко. Или си решил още година да траеш и после да го нацепиш на кмето и гъзолизците му на изборите местни? Ако ще да е така- давай, и язе съм с тебе.

Пустиняк
А не сакам да ми цепате сливате. То , ако е така и азе да одя по чужди дворове да цепам

Дърваря
Е па земи се обади на пустиняка и да одиме да му цепим сливата. То друго ни не остана...

Язък
Тъкмо се бях надървил да ходя на сесията и да гледам екшъна. И кмета взел че изтеглил точката за продажбата на орехите в Драчево. И останаха само регулярните дребни продажби. Скукааааа!

До пустиняка
Цепи,цепи

Пустиняк
Епа не е цепана ...Ама и дръта не е..Ама си сака цепане

До пустиняка
Сливата...цепена ли е? Или вече е много дърта и не става?

Пустиняк
Какви са тия орехи бре? И аз имам един орех в двора за мене няма ли някаква субсидия.И една слива имам.И 2 праскови и 2 череши.Пак изтървах влака. Трябва по рано да се казват тия работи

до Жабов
Кмете, навремето си смени интериора в кабинета, после смени служебния автомобил с по-нов, после смени личната кола с нов джип, после скапания апартамент в Бургас с по широк и по модерен, та питам..... не е ли време да смениш жената.Или то всичко си има граници, ха

кмета
не съм се наял.Има една приказка в играта 3-5-8 или както я наричат картаджиите "блато". Между другото доста уместно наименование за нашия кмет и община.Цитата е : "Докато има будали, ще има и добри".

Ухааааа
Бах ти орехите драчевски...бах ти и кмета грудовски! Бах ти и сагата продажбена! Спри се бе Баче! Що си не гледаш полуремонтираните улици и оградата на бащината ти къща? Не се ли наяде най- сетне?


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 5028 пъти