Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

ОбзорПРЕВРАТЪТ

Преварявам, превръщам, превъплъщавам, или превъртам? Кой от тези глаголи, или друг е морфологичния корен на думата ,,преврат’’? Самите превратаджии обичайно споделят убеждението, че с действията си превъплъщават идеи за пречистване на обществено-политическия живот, както любителите на ракията я пречистват чрез преваряване. От гледната точка на потърпевшите, превратът преобръща животите им наопаки, превръщайки ги в лични и обществени трагедии. Представката ,,пре’’ спред правилата на българския правопис е в 4 основни значения: преминаване на граница/не само държавна/; надхвърляне на норма; повторно извършване на действие и край на действие. Съответно в примерен смисъл на: прескача; преяжда; пренаписва и преболедува. Това не е съвсем изчерпателно, защото например думата ,,представка’’ предпоставя нещо, което е в началото на думите и условно може да има и значение на ,,ново начало’’. Каквото си мислят, че поставят феновете на превратите. По дефиниция, когато става въпрос за държавен преврат той е ,,Внезапна промяна на правителството чрез неконституционни средства от страна на участници в държавни структури. Тя може да бъде или да не бъде насилствена. За разлика от преврата, революцията се извършва от по-широки групи, които обикновено не са свързани с предишното управление’’. Изхождайки от това определение може да достигнем до логичния извод, че в основата на думата ,,преврат’’ стои глаголът ,,превъртам’’. Защото превратът действително превърта установените обществени порядки и ги преобръща буквално с главата надолу. Дори и другото значение на ,,превъртам’’ в смисъл ,,полудявам’’ е относимо за преврата, предвид падението  и превръщането на наглед нормални хора в побъркани изверги.

Възможно е вече да съм пре-уморил читателската публика с пре-употребата на представката ,,пре’’.Но историята е важна и е нужно да се пре-говаря, защото човеците прекалено бързо забравяме и допускаме едни и същи грешки. Това е прегрешение към Създателя не по-малко от нарушаването на 10-те Му заповеди. И е недопустимо за животно самоназовало се с гордото име ,,Хомо сапиенс’’ тоест ,,Разумен /мислещ, мъдър/ човек’’. Но за да мислим трябва поне мъничко да знаем и помним. За съжаление използваме непълноценно разума си и мъдростта е хилядолетен блян за човешкия род. И повишените консуматорски възможностти на модерните времена определено не ни помагат да намерим пътя към нея. Но преговарянето на историята е патерицата, необходима да поемем ако не по пътя към мъдростта, поне по пътеката на здравия разум.

Но да се върнем на темата за превратите. Днес е датата 19 май, на която през 1934 година Политическият кръг ,,Звено’’ и Военният съюз с помощта на армията извършват държавен преврат и заменят законноизбраното българско правителство с превратаджийско начело с Кимон Георгиев. Народното събрание и общинските съвети са разпуснати, Търновската конституция е отменена, политическите партии забранени, имуществото и архивите им конфискувани. Извършено е масово прочистване на държавния апарат и местна власт, а правата за свобода на словото и сдружаване са силно ограничени. Политическият кръг ,,Звено’’ на Кимон Георгиев е фашизоидна организация, опитваща се да наложи държавно управление по модела на италианския фашизъм.Подобна е и управленската визия на Военният съюз, който участва и в деветоюнския преврат от 1923 година, при който е свалено земеделското правителство на Александър Стамболийски, а той зверски убит и обезобразен.Съществуват мнения изказани от изследователи на този период, че цел на преврата от 19 май е била присъединяване на България като федерат на Кралство Югославия, доминирано от сърбите. До загуба на независимост не се стига, поради умелите политически ходове на цар Борис III, който след 20 месеца успява да подмени правителството и да наложи почти еднолично управление. В резултат на преврата парламентарната демокрация е осакатена и с основание може да се каже, че е възстановена едва след 10 ноември 1989 г. Период от 55 години без реална демокрация в България, разбира се ако не броим псевдо-народното управление през социализма. По този повод ще споменем и деветосептемврийския преврат през 1944г., при който монархичното еднолично управление е заменено с еднопартийно по съветски образец. При него отново се появява името на кръга ,,Звено’’ и лидера му Кимон Георгиев, начело на правителство на Отечествения фронт, последвано от комунистическото на Георги Димитров, в състава на което е втория човек в държавата. Защо ли така добре се спогаждат фашисти и комунисти? Може би, защото ,,Краставите магарета и през 10 баира се надушват’’?

Но щом говорим за преврати, не би трябвало да подминем най-големия в човешката история. Той не е български, колкото и на някои да им се иска да сме сред първите, независимо какви. Това е титулуваният от комунистите-интернационалисти с помпозното име Велика Октомврийска Социалистическа Революция /ВОСР/. Велика според мащабите на многомилионните жертви на терора, глада и провокираните войни. Най-великата лъжа за човешко добруване. Грандиозна мистификация, прокламирана като градивно обществено творение. Залъгалка за слепци, глупци и болни мозъци! Но въпросната Велика не е даже Революция, а стария ни познайник Преврата. Защото на практика е държавен преврат, добре замислен, организиран и осъществен от неголяма група бандити под ръководството на Ленин и Троцки. Бандити, които даже не са руснаци, а интернационална шайка главорези, подпомогнати с парите на еврейския финансов елит. За ВОСР може да се изпишат тонове мастило, но и тогава не може да се обрисува изцяло образа на Великото Чудовище наречено така.

Но превратите освен явни и брутални могат да бъдат скрити и тихи. Такива при които подмолно и префинено се подменя обществената ценностна система и човека бива превърнат в послушно оръдие на труда и оръжие срещу себеподобните в ръцете на превратаджии от нов тип. Които добре владеят политическите, икономически и медийни манипулации и ни се представят като върли човеколюбци и радетели за демократични свободи. А де факто погазват всякакви конституционни принципи и норми и превръщат държавата и нас във ферма от овце за лично ползване.

През 1945 г. е публикувана творбата на Джордж Оруел ,,Фермата на животните’’. Авторът я определя като приказна сатирична алегория на тоталитаризма и конкретно сталинисткия режим установен в резултат на преврата наречен велика Октомврийска Социалистическа Революция. Та във въпросната приказка-басня свинете се обявяват за най-умни сред събратята си животни и налагат нова власт във фермата. Но всяка власт се нуждае от заповеди, които трябва да се спазват и свинете налагат 7 такива. Ще ви цитираме само последната 7-ма:  ,,Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите’’.

Затова никога не забравяйте, че и ние хората сме своего рода животни, въпреки самоопределението ,,Разумни, Мислещи и Мъдри’’. А ако се имаме за такива не трябва да позволяваме свине-превратаджии да ни управляват. Затова историята трябва да се чете и препрочита. За да успеем да надушим свинщината навреме и през 10 баира.

   

 

  19.05.2018г.видяно 70789 пъти
назад

Коментари

Antonio Brown Color Rush Jersey
Coach Outlet Store Online is one of the best fashion bags in the world. Coach Outlet Online is known for its best quality bags that are usually used by actresses and also rich people. If you are a person who cares about fashion, I think that you should buy a Coach Factory Outlet Online. If you want to buy this awesome bag, you should find a Coach Outlet Online Store in our online store. Antonio Brown Color Rush Jersey can often be found here for pennies on the dollar. For sports fans out there nothing is better than watching a game and wearing your favorite Detroit Red Wings Standings. Many of the special throwback or Pittsburgh Penguins Standings cost way too much money for each one. Often times we have may players we love so getting all their Chicago Blackhawks Standings would cost way too much money. Many of the popular Cheap NBA Basketball Jerseys sell out quickly. Cheap NHL Jerseys could be truly expensive, most especially if they are authentic and come from real sports stars. Nonetheless if you are opting for affordable ones then there are Wholesale NFL Jerseys then there are actually then you can actually buy some that are good quality. Still you can purchase Cheap Authentic Nfl Jerseys which are in reasonable rates if you try to search for it. You can look around the house or ask permission to roam their closets and you may find one or two Cheap Nfl Nike Elite Jerseys. Well, this could be a nice way for you to get Salute To Service Jersey for free. Also you can purchase Nba Quiz Playbuzz located at salvation army shops which sells Chicago Bears Bleacher Report at dropout price. Maglie Calcio A Poco Prezzo,Maillot Pas Cher Foot,Camisetas De Futbol Comprar,Camisetas De Futbol Baratas

Кмета
Много ми е палава

гражданин
Умни общинари??? Де ги тия та с мед да ги намажа?


не иска разбиране щото си от умните общинари

Класик
Прочетохте ли мисълта на Джордж Оруел на снимката? Тя поне не иска разбиране.

Жо,рз
Николинка все ме търси и си иска,нали е вдовица,щедра ;)))


Като не разбираш,ела в Разград на кафе да ти обясним ;)

дамбулова
нищо не разбрах

Не е залък за нашите големци
Това и общинските съветници се съмнявам да разберат. Кмета абсурд! А Барсалата няма и да прочете. Номер 5 не зная кой е. Да не е някоя нова черна мамба от свитата на Жабов?

?
Това само от общински съветник и нагоре може да го разбере! Плюс Барсалата! Също и Номер 5!


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9597 пъти