Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Шарж


ПЪРВОМАЙСКА

Тежък труд е журналистическия ви казвам! Особено, когато заплата трябва да се заработва и семейство да се храни. Не е за лешпери като нас, които пишем за удоволствие, не гоним норма и пари не чакаме от туй. И работодател нямаме, изключая заядливия колега, който се е нагърбил с поддръжката и редакцията. И ни хока отвреме навреме за някои парливи теми и пиперлив език. А другите сме волни птици и доста мързеливи. Пишем само за кефа и ако ни е кеф. Нямаме ли муза, пак той го отнася горкия, защото с муза, или без, някой трябва да работи. Но на пенсионерите се полага да се понапънат малко, хем да не им се спича мозъка без ангажименти. А и ние някой път муза му осигуряваме под формата на високо вдигнат благодарствен палец, затуй че ни е отменил. Той със среден пръст ни връща, но поне бързо му минава. И знае, че на някой дойде ли му музата, после трябва да му дърпа юздите. Еша ни няма в простотиите. Той си пада по запетайките в буквален и преносен смисъл и ни дебне ако някоя сме изтървали, даже прекалява. Но е по-добре така, защото никой от нас не си пада по подробностите и доста глупости можем да публикуваме за смях и срам на гилдията. Казано е, че дяволът е в детайлите, а ние не сме по тях и добре, че е той да ни ремонтира писанията. Но и не сме професионали и не отричаме, че ако с перото трябва да си вадим хляба, гладни ще умрем. А и други работи не ни се подават, които си вървят с бранша.

Например живи да ги оплачеш колегията професионални журналисти. Освен че пред работодатели и цяла камара редактори трябва да се отчитат, но и пари трябва да заработват. Я рекламки, я обяви, благодарствени статии към щедри клиенти, настъпване на неблагодарните, замазване на нелицеприятни информацийки и факти и ред други главоболни занимания. И като се приберат в къщи, какви ти жена и деца, трябва да прегледат сума ти клюкарски форуми и полицейски сводки, за да са в крак с актуалните новини, теми и персони. Че на следващия ден нечии джобове трябва да се поизтръскат, времето за заплата току си отишло и пак идва. А и никому не са излишни някой друг процент премиални. Тежък труд е журналистическия ви казвам! Мъчен и хляба от него е мъчен! Тия хора само потни вода пият и с пот на челото заспиват. Сънищата им и те едни стряскащи, студена пот да те избие, а и току са легнали и трябва да стават. Пред лаптопа горчиви хапки бързат да преглътнат, с постно кафенце да ги прокарат и пак да бягат по общини, администрации и стъпили накриво свидливи бизнесмени. Неблагодарна работа ви казвам. Като си помисля и ми се къса сърцето! Вардете се от такава работа и децата си вардете, че млади и зелени ще остареят на тоя журналистически конвеер.

Даже и в наше село като ги гледам, жално ми става. Чета последния брой на градската ни преса и ми идва до църквата да прескоча и свещ да запаля за здравето на тружениците на общинска заплата. Тежка работа е туй ви казвам да списваш вестник ,,Средец’’, тежка и изхабява човек, а заплатата е сигурно мизерна като всичко в тоя град. Гледам творческите напъни в последния брой от 27.04.2018г. и ми се насълзяват очите. Да не си помислите, че от смях, нищо такова! Изписали хората цели шест вестникарски страници с 21 статии и две, три съобщения. Постарали са се да си изработят заплатите и потупване по рамото, от който трябва. Идва празника на труда все пак и е редно заслужено да си починат в тоя ден. А този с потупването добре са го уважили, не са му пропуснали името по недоглеждане. Има го където трябва, че и повече. Но така е редно, работодателя трябва да се тачи, заплати осигурява човека и трябва да получи подобаваща почест и благодарност. Не като нас към колегата пишман-редактор.

Чета например заглавието ,,Опозицията за пореден път си направи измислен пиар’’. И ние писахме по тази тема за медицинския център, болницата и субсидиите, но сега като чета вестника почвам да си мисля, че нещо сме оплели конците с фактите и заключенията. Излиза, че опозицията била виновна, а кмета чист като сълза. Чак да се просълзи човек и вина да изпита. И друго сме недовидели, което обаче не е убягнало от зоркото око на вестника. Това че опозицията са обявили бойкот и демонстративно са напуснали февруарското заседание. Не е писано, че е февруарското, но какъвто съм си умник, по подразбиране го прихванах, че туй ще да е. Вярно тръгна си тогава част от опозицията и то преди последната точка ,,Питания’’. И прави са хората, защо да стоят като не им се отговаря. Те и някои от управляващите редовно не дочакват края на сесиите, ама не съм чул, че бойкотират кмета си. Може и затуй да не сме вдянали, че туй било бойкот. Но от вестника са го вдянали. Проявили са бдителност! Но за изплатените субсидии нито ред. А беше редно, щом са са решили да похвалят кмета. Пропуск си е това и дано той не ги пореже в заплатите, че и те семейства хранят. Колко са те не знаем. Но с присъщата си прозорливост, кмета вероятно е сложил някоя и друга щатна бройка горница. Ако един работи, поне двама други да го контролират. Така трябва, без контрол може и работещия нищо да не свърши.

От вестника разбрахме, че се появил и грандиозен инвеститор в наше село. Не точно в Средец, а в Дюлево завод щял да се гради. И цели 10, или 20 работни места щели да се осигурят в продадената мандра в селото. Така хем 10 бона прибрахме от продажбата, хем и със завод ще се сдобием. За десетилетия само се закриват заводи в тая община, но се намери кмет нов да отвори. Не той, а инвеститор някой си, но заслугата си е на кмета. Чак ми идва да изрецитирам вапцаровото,, Ще строим завод’’! Толкоз се разчувствах, че сълза, две ми прокапаха от умиление за фамозното постижение.

А това, че сме община, която си пада по зеленото, става видно и от статията за зелената къща и още три статии за гората и седмицата на гората.  От тях се разбира, че цяла гора от 113 дръвчета са засадени в района на Младежкия дом. Пардон Трансграничния център. Още не мога да свикна с тия транс-модерни понятия. Нито защо една бежаво-кафява къща трябва да се именува зелена. Но където пари се дават, сигурно по-умни от мене хора боравят с тях и модерните понятия. А може и далтонизма да ме е налегнал и да виждам зеленото в сиво-кафяви нюанси. Освен, че се садят дръвчета, разбрахме и че ще се секат такива. Тополите край Средец, Факия, Богданово и Тракийци били на преклонна възраст и плачели вече за евтаназия. И състрадателните общинарски горски щели да им изключат системите за поддръжка. Толкова мило са го казали, че не ни сдържа да цитираме: ,,Тези тополови култури са изпълнили предназначението си. Ако бяха живи същества може да кажем, че техния жизнен цикъл приключва. И ще извършат достойно задължението си , преди да получат повреди и гнилоти, увреждащи качеството на строителната дървесина. Така труда по запазването и създаването им няма да е напразен. Това е правилния начин на залесяване, отглеждане и реализация’’; край на цитата. Не съм ли прав, уважаеми читатели, не се ли разчувствахте и вие като мене. Само не ми стана ясно това ,,ако бяха живи същества’’? Все съм си мислил, че растенията, каквито са и дърветата са живи същества. Но може да са имали предвид някакво бъдеще-свършено време, след като бъдат отсечени и вече естествено от живи са станали мъртви същества. Освен това щели да се правят залесявания, но ще чакаме да отворят европейски програми за да се кандидатства по тях. И така е редно, защо да се харчат общински пари след като Европата дава нейни. Нищо, че доста пари се издоиха от тези гори, те сигурно към по-важни предназначения са били насочени. Прозорлив кмет имаме и вестник Средец го доказва с всяко свое издание. И то безплатно поднася въпросната информация на читателите си. Стига да достигне до тях.

Но неблагодарен е кмета към пишещото братство от вестник ,,Средец’’. От средата на 2016 година е спрял да им качва творчеството в сайта на общината. А те как да се оплачат на работодателя си, че не им цени труда. И затова се включихме ние, защото нас на боли пояса и под него,  дали ще ни оцени кмета. Но с колегията на заплата тъй не е редно да става. Защото как ще видят хората техния труд. От дъжд на вятър някой вестник а-ха се появи по магазини и кафета и толкоз бързо се свършва, че и до нас не достига. Жаден е за информация народа и по левче да го дават вестника, пак като топъл хляб ще се разграбва. И се налага ние електронно да го предоставяме. Ама с преразкази и цитати не можем му стигна нивото. То е високо, както си му е реда за професионалисти, а не като нас аджамии.

А че нивото е професионално и по друго се разбира. Чета например статията относно предстоящия конкурс за нов районен прокурор и ми блесва под шапката, че някои външни медии са ползвали интелектуалния труд на нашите вестникари и са ги изпреварили с повече от месец. Няма да ги посочваме, но по прозорливите ще се досетят. Досущ едно към едно си мязат, като две капки вода са, чак до запетайките. Поне да бяха си направили труда нещо свое да вкарат тия обирджии. Но да не си помислите, че сме били ние, само три реда пуснахме по темата, каквито сме си калпави. Към Бургас водят следите, ама и те може да са хора на кмета, тъй че да не ровим. Но ни стана жал за обрания местен талант, затуй го споменаваме.

И за друго не е прав кмета. От създаването на вестника през далечната 1958г. до началото на първия му мандат, средногодишно са издавани 25 броя от вестника. А след като кмета Жабов е на власт производството е спаднало под половината, средно 10 броя годишно. Само в предизборната и изборната години/2014-та и 2015-та/ са успели и то вероятно пряко волята на кмета да стигнат заветните 12 броя, средно по един на месец. Някъде по два броя накуп са издавали за да не ги усети кмета, че шикалкавят и дигат бройката без разрешение, но са успели да поставят рекорда. Не си прав бе кмете! Дай им на хората да работят, не ги лишавай от това им право. Те такава обич ти демонстрират, не бъди към тях неблагодарен. Поощри ги хората, дигни им лимита, ако не до старите 25 броя, поне до 15. Остава и заплатите им да си орязъл? Недей така. И те са хора и те семейства хранят. А и са ти доказано верни и лоялни! Само ти си им в главата и устата и само с добро, а не кат някои тарикати дето ги поиш и храниш, а те плюят. Не ги знаеш тези, иначе отдавна щеше да им дадеш пътя навънка. Можехме да ти ги кажем тия вагабонти дето и на нас пишат за тебе, но пустата му журналистическа тайна ни спира. Но с верните така не бива да правиш кмете. Дай им поле за творчески изяви и ще видиш как третия мандат в кърпа ще ти вържат и на поднос ще го поднесат. Тъй че вдигни им тиража и електронно ги публикувай, че все по трудно се намира този шедьовър.

Така е уважаеми читатели, тежък е журналистическия труд. То и други тежки има. Но този е и неблагодарен. Забелязали сме го и по форуми и кафенета. Всеки първо гледа с пишещия да се заеде. Да не си в тия времена на журналист майка. Вечно със сърбежи ще ходи горката.

А на всички труженици по всички поприща пожелаваме честит да е трудовия празник. Вярно лентяи ви го честитят, но поне не крием, че сме такива. Бъдете здрави !

 

 

01.05.2018г.видяно 56471 пъти
назад

Коментари

iplifeufoff
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Buy Amoxicillin http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

edacezitaqei
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxil Buy Generic http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

Баснописец
С любители и аматьори не трябва да се спори.Виж ако професионалист е поета работата му е да хвали кмета,а на журналиста да развъжда листа.Така, че не се бавете а бързо вестник Средец прочетете


Не знаех, че още го има този вестник.Сигурно го раздават по пенсионерските клубове.Едва ли някой друг го чете.Новините ги научавам от флагман, сос, фейса и други сайтове и вестник не ми трябва.А и щом излиза веднъж месечно те новините му са вече стари.Това за Маджарова е отдавна.


Или за вестник Средец.

препоръка
Здравейте ЕСОЕС и Честит празник! Трябваше друго заглавие да сложите. Това е банално за днешния ден и всеки ще си помисли, че е поредната първомайска тъпня. Щеше по да отива ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ НЕВОЛИ например, или друго, иначе статията е добра, но малко хора ще я прочетат, а не ви е това целта предполагам.


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9354 пъти