Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

Новини


МАРТЕНСКА СЕСИЯ 2018 г.

Поредното месечно заседание на Общински съвет Средец бе съпроводено от технически проблем със спиране на тока, което наложи след прекъсване за почивка, работата да продължи в по-малка зала. Прекъсването и нарастналия над 30 точки дневен ред бяха причините тази сесия да е една от най-дългите за този мандат до момента. Заседанието продължи около три часа и половина. Кмета присъстваше в началото, но после напусна сесията. За секретар бе избран г-н Г. Атанасов/ГЕРБ/. Отсъстваха общинските съветници Антоанета Колеолова/ГЕРБ/ и Живко Гърков/НФСБ, СЕК/. След принудителната почивка отпаднаха и други общински съветници, което не събори кворума и дневния ред бе така да се каже изцяло усвоен. При гласуването му, направеното от г-жа Яна Биюкова предложение за преместване на две точки за продажби напред, бе отхвърлено след намеса на г-н Чанков относно несъстоятелността на подобно искане. Предполагаме, че искането е било под давление на кмета, който разговаря с нея преди началото на сесията. Това не създаде пречка по-късно те да се приемат с необходимото мнозинство. Вероятно мотива за подобно искане са били притеснения за последващо отсъствие на някои съветници. Като например земеделците, които си тръгнаха след почивката. Тъй като бяхме достатъчно обстоятелствени относно въпросния дневен ред в Съобщението за сесията, сега ще се спрем на някои според нас по-важни акценти:

 Ще започнем с това, с което завършихме Съобщението, а именно допълнителната субсидия за Медицинския център. Тя бе приета с пълно мнозинство от присъстващите съветници, за което им благодарим! Очертаващото се острие на управляващата партия г-н Гошо Атанасов направия изказване под формата на обръщение към обществеността, че не е против структурите по здравеопазването, но в случая с центъра, финансовите му затруднения били резултат от предходно некадърно ръководство. Останахме с впечатлението, че включването му беше във връзка с отхвърлената и от него в предната сесия докладна на опозицията за спешно изплашане на натрупаните задължения на болницата и центъра. Както и медийната и обществена реакция по темата, в това число и организираната гражданска подписка. Няма да влизаме в спор с г-н Атанасов, но ще му препоръчаме, като член на управителното тяло на медицинските дружества, сам да си отговори на следните въпроси:

Защо ако казаното от него е вярно, не са взети своевременни мерки и е допуснато да се стигне до финансовата криза? Дали са изплатени на центъра всички гласувани субсидии от този и предния мандати? И защо след като проблемите на центъра бяха поставени на дневен ред още в средата на миналата година, досега липсваше адекватна реакция и позиция на мнозинството в общинския съвет? В това число и негова!

Въпреки това ние му благодарим за изразената в общи линии добронамереност към местното здравеопазване. Бе гласувано и удължаване срока на договора на временно-изпълняващата длъжността управител на центъра до провеждане на нов конкурс и успешен избор на постоянен управител. Както ви уведомихме в предходни публикации, първия конкурс през месец февруари не се състоя, поради липса на кандидати. Дали новият конкурс ще постигне целта си според нас зависи основно от това дали дружеството ще бъде стабилизирано финансово. В ответ на изказването на г-н Атанасов към обществеността и ние ще си позволим да отправим призив към него, към останалите съветници и към вносителя на докладната в лицето на г-н кмета, че освен да се гласува решението, то трябва и да се изпълни, и парите спешно да се изплатят. Този месец! Тогава не само ще благодарим, но и ще се поклоним.

Изяви на г-н Г. Атанасов имаше и по докладни, свързани с продажби на имоти. Той продължи с политиката си за завишаване на предложените от администрацията начални тръжни цени, в резултат на което два имота в с. Дюлево бяха остойностени с около 40 % в повече.

По анализа на касовия отчет на бюджета за миналата година от г-н Петър Джермов/НФСБ, СЕК/ бяха зададени въпроси относно предприетите от администрацията мерки за събиране на задълженията към общината. От дадения отговор се изясни, че те са много, но неизвестно колко. Както и че по-голямата част от длъжниците са дадени на съдебен изпълнител. Ще стане интересно, ако г-н Джермов задълбочи в темата, дали някои длъжници не се радват на преференциално отношение от администрацията и дали няма почерпени за сметка на обществения джоб. Както и по отношение на просрочените задължения на общината към контрагенти, в какъв порядък се изплащат и дали отново няма ,,наши и ваши’’. Не на последно място и дали няма опасност и на общинската врата да почука съдебен изпълнител, който или ще запорира сметки, или ще пристъпи към разпродажба на общинско имущество.. Ако от длъжниците към общината няма какво да се вземе, от нея със сигурност има. А и няма да е първия такъв случай на това управление.

Съветът даде съгласия за погасяване задълженията на БКС в размер на 8 150 лева, както и ликвидаторът на дружеството г-н Н. Николов да продължи да е такъв до заличаването му в Търговския регистър, но след първи май да изпълнява задълженията си безвъзмездно.

В общи линии работата на съвета с посочените малки изключения мина като на конвеер. Стана категорично ясно, че проектите по трансграничното сътрудничество не изискват съфинансиране с общински пари. Бяха предоставени и сондажните площадки в землището на с. Богданово за фирмата търсеща подземни богатства. Не получиха необходимите 9 гласа за промени в Правилника само повторно внесените след януарската сесия докладни на опозицията. Съответно за задължителното присъствие на кмета на сесии, за отчитане на управителя на ОП: ОБЧ пред Общинския съвет, за ограниченията при повторно внасяне на докладни и поставяне на точката Питания от последно на първо място в дневния ред, както е било при всички предходни мандати, в това число и първия на кмета Жабов. Последният няма защо да се притеснява от задължителните присъствия, от неудобството да отговаря на въпроси в началото на сесията и да е под угрозата току виж на неудовлетворената опозиция да и скимне да си бие камшика и да напусне залата. Той си има в опозиционерските редици ,,златно пръстче’’, което за пореден път му спестява неудобства. Няма да го назоваваме поименно, ще разчитаме на читателската аудитория да се досети сама! Не е трудно, ако са проследявали публикациите ни, дори и само за предходната февруарска сесия.

По точка Питания, част от тях са стари. Като например за наклонената кула в Пиза, сиреч градския часовник на читалището, зададен от г-н Германов/БСП/, или за номерата на каруците от г-н Джермов/НФСБ, СЕК/. От г-жа Т. Тодорова/ НФСБ, СЕК/ за състоянието на гаражите на блоковете. От г-н Р. Чанков за мръсотията и натрупаните строителни материали по улици и тротоари. Едва ли очаквате да са получили адекватни отговори?!

Това бе всичко по-важно от преминалата сесия. Честита Първа Пролет!

И една кратка новина: Районният прокурор г-жа Валентина Маджарова се премества на работа в Окръжна прокуратура Шумен. Общината остава с един прокурор до назначаване на друг на нейно място.

 

 21.03.2018г.

 видяно 55576 пъти
назад

Коментари

buy bulk toys wholesale
Inertial tractor friction car toyss 4 ambulances buy bulk toys wholesale

football toys
Spray paint inertia Hummer commercial police car Friction Toys educational toys [url=http://www.same.it/dronex/football-toys-3315743.html]football toys[/url]

lee123

Except nike air max 2017 adult men air max 90 and under armour shoes women procure nike air max sure because nike shoes of Michael Kors Diaper Bag Sale it as nike shoes they moncler t shirt have a tendency nike store to mont blanc pen set go air max 90 on nike air max 95 rightly. An additional nike huarache renowned case cheap jordans in nike shoes point cheap under armour should be nike air max president nike factory store barack moncler sweatshirt obama air max 95 doing nike roshe run use of jordans for cheap glistening terms and cheap under armour phrases nike air max 90 really


ядосан
Всички в общинската медицина работят в отвратителни условия.И са счупени стомни, защото кмета и такива като псевдоинтелигента Г. Атанасов ги боли кура за тях и нас.И наливат мангизите нелегално само в собствените си бездънни стомни.Не ме интересува дали въпросното острие Г.А. се бори за кмет и дали се има с брат си.Ама тоя палячо разбирател като се е цанил за съветник да вземе да посъветва другите палячовци от герб и най-големия от тях като не могат да намерят пари, да вземат да се бръкнат в джобовете и да дадат заплатите си за болницата и центъра.Тъй де, не само да се пъчат, че са големи общественици. Тоя плешивко да не дрънка, че щяло да го е страм как да обяснява на майка си за общинските пари за центъра. То и за нея, едва ли му пука, както и за брат му. А да го е срам, че използва положението си на съветник за да суче пари като консултант по разни общински проекти и да настани некадърния си синковец на работа в общината.А есоесите да не го хвалят, че бил дигал цените на общинските имоти.Тоя дига само тия, където кмета няма далавера от купувачите.За другите си трайка като мишок.Аман от мишки и мишоци в тая община.И плъхове ненаядни.


Кой се интересува от спешна помощ-те си купуват гумени ботуши от пазара,за да стигнат до "нелегалните"къщи на избирателите им.А МЦ е една отдавна счупена стомна,в която се налива вода,но сега под голямо налягане и ще стане" интересно"-всичко е от джоба ни съграждани.

Клисаря
Предупреждаващия...Гошо Атанасов се казва съветника. Не Георги! Георги Атанасов беше министър по Бай Тошово време. Ама да не изпадаме чак в такива подробности.


Защо никой не говори и пише за болницата и спешна помощ.Те също са зле и работят в отвратителни условия.


Що? Да не е господ? САМО БСП.


Предупреждавам да не закачате Георги Атанасов.Той е интелигентен и има повече добри качества от разни некадърници и псевдо заинтересовани


Милчо, милчооооооо


Боже опази. Той с брат си не може да се има ти искаш да уважава и цени хората.

Реалист
Гошо Атанасов с тази негова активност май се тъкми за кмет??!!


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9345 пъти