Електронен журнал за публицистика, сатира и обзор

НовиниПРЕДСТОЯЩИ ЮБИЛЕЙ И 1300-ГОДИШНИНА

По стечение на обстоятелствата един личен празник и годишнината от историческо събитие, предопределило пътя на европейската цивилизация, се оказват взаимносвързани. На 14.01.2018г. навършва 50 години един общественик, свързан родословно с нашата община, който от 10 години присъства и в местния ни политическия живот. Човек, когото мнозина от нашите съграждани познават от директни контакти с него. Ние доколкото сме запознати с цялостната му обществено-политическа дейност, считаме че той заслужава да му се засвидетелства уважение, както от нас, така и от нашата аудитория. Уважаеми читатели, представяме Ви юбиляра г-н Георги Василев Манев, председател на ПП: ,,Средна европейска класа’’, предприемач, общественик, човек на изкуството и меценат. Роден на 14.01.1968, закърмен със семейните традиции в областта на народната музика, впоследствие е продуцент на съвременна българска музика. Основен дарител на ансамбъл ,,Българе’’ и на фолклорния фестивал ,,Жеравна’’. Общински съветник в община Бургас от 15 години без прекъсване. За трети пореден мандат от самото и създаване през 2007г. представители на ПП: ,,Средна европейска класа’’ присъстват и в средецкия общински съвет. Политическата кариера на г-н Манев не се изчерпва само с местно и регионално представяне. Създадената от него партия от последните два парламентарни избора има и национално представяне чрез коалициите Патриотичен фронт и Обединени патриоти. Макар и малко в периферията на медийното отразяване, факт е че партията му е четвъртия политически субект в редиците на патриотите. Честването на юбилея ще започне в обедните часове на 14.01./неделя/ в центъра на гр.Бургас .В чест на юбиляра ще бъде изнесен спектакъл от ансамбъл ,,Българе’’. Очаква се лично премиера да уважи събитието, както и вицепремиери, министри, народни представители и други официални лица.

Седем месеца и един ден след юбилея на г-н Манев, на 15.08.2018г. се навършват 1300 години от битката пред вратите на Константинопол, в която воините на княз-кесар Тервел съкрушават 200-хилядната сарацинска войска и пресичат намеренията на Арабския халифат за ислямизация на Европа. България спасява извечния си враг в лицето на Източната римска империя /Византия/ и нейната столица от многолюдните ислямски пълчища. По това време Халифатът се простира от Китай, през северна Африка, до земите на днешна Испания включително и граничи с държавата на франките, днешна Франция. Териториалния и човешки потенциал на Халифата е в пъти над сумарните ресурси на българи и ромеи. А тежестта на битката е изнесена преимуществено от нашите предци в решаващото сражение на 15.08.718г . Защитниците на Константинопол са били изненадани от навременната поява на българската конница не по-малко от самите араби. Продължилата над  две години обсада на Константинопол е свалена. Нашият княз проявява освен тактически военен талант, също и далновидно стратегическо мислене с решението си да помогне на своя враг Византия. Тервел е първият български владетел канонизиран за християнски светец. Първо от Римската църква, после и от Православната. В онези далечни времена Европа е осъзнавала подвига на Свети Тривелий/Тривелиус/, както са наричали Тервел. Самият той е бил християнин, нещо което официалната ни история незаслужено поставя под въпрос, или просто мълчи. Самият факт на канонизирането му е достатъчен сам по себе си. Както и титлата кесар/съвладетел/ дадена му от Юстиниан Втори, когото възстановява на константинополския престол в първите години на управлението си. Тогава в пределите на българската държава без битки е включена областта Загоре, в чиито територии е и община Средец. Няма друг чужд владетел в аналите на римската история, получавал титлата кесар. Но дори и това не е толкова важно. Най-важен е актът на спасението на България и Европа от арабската експанзия! За това векове наред в Европа са поставяни театрални постановки с главен персонаж Св.Тривелиус и неговото дело. За Спасител на Европа от арабите някои съвременни историци титуловат франкския пълководец Карл/Шарл/  Мартел, който през 732г. води битка с арабите край Поатие, при която успява да задържи инвазията им в рамките на Пиринейския полуостров. Тези европейски територии ще бъдат отвоювани обратно в продължение на цели 7 века.Не подценяваме делото на Мартел, но когато се говори по темата, трябва да се вземат предвид и мащабите на двете събития. При Поатие франките възпират 12 000 араби, а в битката за Константинопол те са около 200 000. Само избитите от българите по различните източници са между 20 000 и 32 000 души. Всеки може да направи сравнение!

Не само България, но и цяла Европа дължи признание на княз Тервел. И тука е момента да споменем начинанието на г-н Георги Манев във връзка с това. Той е обявил, че за юбилея си не желае подаръци, но с него открива дарителска кампания за създаване на филм за този български владетел, като сам се включва със сумата от 30 000 лв. Не сме запознати с проекта за този филм, но считаме, че делата на Тервел заслужават филм-суперпродукция. За това естествено са необходими много средства, необходимо е и държавно участие. И не само наше, но и външно! През 2008 г. на екран излезе филма- коопродукция в две части ,,Рицарят тамплиер’’, по романа на шведския автор Ян Гиу с бюджет 30 милиона долара. Лентата е добра и си заслужава да бъде гледана. Но в нея става въпрос за измислен от автора персонаж, млад швед, участвал в кръстоносните походи. А българския княз е реална историческа фигура от общоевропейски калибър. Просто е несравнимо! Няма по-голям Рицар и по-голям Кръстоносец от него в цялата европейска история. Делото му е предопределило дали да я има, или не християнската цивилизация. Затова адмирираме намеренията на юбиляра Георги Манев и му пожелаваме преди да навърши 60 години, начинанието да се увенчае с успех. Пожелаваме го и на всички българи. За Аспарух, бащата на Тервел, бе направен филм на 1300-годишнината от официалното признаване на българска държава на Балканите.  Делото на бащата е велико и общобългарско, но делото на сина е велико и общоевропейско!! 

 

11.01.2018 г.

    

 

        

 видяно 55576 пъти
назад

Коментари

д.минчев
какьв пич бееееееее ОБУЩАР МОЙ“.......


Жоро е пич,а ти си цървул.


обущар.това е истината.

Вазовиада:
Но ако банковата сметка ни дадете, от нас колцина лепта ще дадат, за филма в памет на светеца?


„Не даваме я, не – земята мила, земята на светите ни отци. Не даваме праха на Самуила, ни славата на двамата светци! Тя наша е! Тя с нази е носила от край ярем и търнови венци, да, наш е Солун, Шар, Пирин и Рила, и песните на нейните певци”.


Предателите на партията ще присъстват ли?


Ако желаете да напишете коментар, попълнете полетатаИме
Коментар
Въведете кода


видяно по ип 9346 пъти